Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Uz delsi dobu premyslim o tom, zda je dostacujici muj verbalni kontakt s dcerou. Zijeme samy, tak jednou do tydne se vidame s rodici. Jde mi o to, ze v prubehu nasi konverzace dcerka stale brouka, piska, vyska, a vydava dalsi zvuky. Kdyz jsme samy doma, tak podstatne mene. Samozrejme na ni mluvim, povidame si, ale je to dostatecne? Nebude mit v budoucnu opozdeny ci ztizeny nastup reci diky mensimu oposlouchavani konverzace?
Rada se dozvim zkusenosti dalsich osamelych matek, jak vam ditko hovorilo?
Jak máš starou dceru? Já jsem v tomto ohledu taky osamělá matka, neboť se přítel vrací domů pozdě a moc s náma není. Syn má problémy s mluvením, ale řekla bych, že to není jen tím, že nemá řeč kde to odposlouchat. Dcerka mluví v roce snad líp jak on, prostě to bude genetické ![]()
No ma 4mesice, zvuku vydava pozehnane, ale jak jsem psala, kdyz jsme ve spolecnosti a slysi kolem sebe mluvit, pusu nezavre, a to nemusime ani mluvit na ni. Kdyz jsme doma, tak si „povida“ jen po ranu v postylce a jinak kdyz na ni mluvim ja.
Mimunka: nechceš toho po dítku ve 4. měsících nějak moc? To je úplně normální, že sem tam výská a piští a někdy ne.
Spatne jsi pochopila muj dotaz. Jde mi o to, ze ve spolecnosti je vzdy „hovorna“, protoze nas slysi kolem. A kdyz je se mnou sama, tak podstatne mene.
Hele, já sem taky doma s malým celý den. Manžel se vrací těsně před koupáním a uspáváním. Když byl malej ještě menší, skoro jsem mlčela. Tak jsem si začala zpívat, komentovala jsem co doma dělám
připadala jsem si jak debil
Te'd je to lepší, ukazuju mu věci, vyprávím co k čemu sloužím, komentuju, co děláme a pod. Myslím, že opožděný z toho děti nebudou, jen to chce trochu snahy a myslet na to - mluvit ![]()
No komentuju vsechno porad, obcas neco i dvakrat trikrat zopakuju. ![]()
Tak v te samomluve budu dale pokracovat a doufat, ze to nebude mit vliv. Diky!
My býváme s manželem s dcerou hodně sami a přiznám se ti, že oproti vrtevníkům, méně mluví, čím víc se snažíme, čím víc čteme atd., tak je to lepší, ale je to teda zatraceně náročný někdy. U kamarádek vidím, které mají širokou rodinu, mluví s dětma opravdu hodně lidí, tak ta řeč je prostě dřív i lepší. Ale jestli je to jen tím, to říct nedokážu, ale podle mě na tom něco bude.........