Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak řekni - Sorry, teď toho mám moc, dám tě do pořadníku a ozvu se ti….
Nejsem doma, promiň, spěchám. A jinak- neohlášeným návštěvám neotvírat. Popřípadě otevřít, vzít kabelku, jéžiš, právě jsem na odchodu.
Prostě říct, ze nemám čas, jsem pryc apod.
Neohlasena navsteva - dělám, že nejsem doma, pokud na to nemám náladu. Oni si casem zvyknou, ze nejsi vždy dostupná.
Jak píšou holky, pokud rovnou neumíš odmítnout, tak si vymysli nějakou výmluvu - už něco mám funguje celkem spolehlivě ![]()
Ja malo kedy niekoho prekvapim, vacsinou sa snazim dat aspon den dopredu vediet ze budem v okoli a ci sa uvidime alebo nie. Normalne staci povedat nie - je jedno ci od chlapa alebo od zenskej nie je nie - co na tom kto nechape?
Ked pride neohlasena navsteva zalezi kto to je a ci ho chces vidiet alebo nie. Kazdy kto ide na neohlasenu navstevu chape ze dany clovek nemusi mat cas/chut sa stretnut. Normalne otvorim pozdravime sa mozme prehodit 2-3 vety, ale proste ho/ju nepustim dnu a hotovo. Nemusim sa na nic vyhovarat, je to moj byt, ja rozhodujem kto moze ist dnu a rozhodol som ze dany clovek nemoze. No rocket science.
Asi by si si to mala sama v sebe trosku utriedit ci ich chces vidiet, nechces vidiet, ake mas k tomu dovody a za svojim rozhodnutim si stat.
Edit: @unudena - Nemozem s tebou suhlasit, ja ked v tomto pripade je tvoje a moje riesenie funkcne identicke a tvoje asi jednoduksie, pre prakticky zivot je dobre vediet si stat za svojim a povedat NIE. Jedneho dna sa potom moze stat ze nam tu vznikne anonymna tema „vyspala som sa s nim, lebo som nevedela povedat nie a ziadna dobra vyhovorka ma nenapadla“, co jej poradis potom?
@IcePlanet7 píše:
Edit: @unudena - Nemozem s tebou suhlasit, ja ked v tomto pripade je tvoje a moje riesenie funkcne identicke a tvoje asi jednoduksie, pre prakticky zivot je dobre vediet si stat za svojim a povedat NIE. Jedneho dna sa potom moze stat ze nam tu vznikne anonymna tema „vyspala som sa s nim, lebo som nevedela povedat nie a ziadna dobra vyhovorka ma nenapadla“, co jej poradis potom?
Samozřejmě. Naučit se říkat NE je velmi důležité, třeba si to zakladatelka na tomhle může natrénovat. Já třeba vůbec nechápu, že máš v okolí lidi, kteří chodí na neočekávané návštěvy. To by si u nás nedovolila ani moje mamka, co bydlí kilák od nás, stejně tak já k ní. V mé sociální bublině je normální napsat aspoň sms ve stylu „jsi doma? Že bych se stavila na kus řeči“
Takže kdyby mi někdo zazvonil u dveří a můžu na kafe, tak bych asi poprvé byla dost v šoku a neodmítla, ale rozhodně bych mu řekla, ať se příště ohlásí aspoň hodinku předem.
Neočekávané návštěvy jsou naprosto neslušné, neomalené a nevychované ![]()
Jinak ano, bohužel, chlapi se furt cpou holkám do bytu. Říct ne ![]()
To mi připomnělo, jak jsme mohli přežít dobu předmobilovou, kdy jiné než neohlášené návštěvy skoro nebyly ![]()
Jednoduše. Až někdo za tebou přijde, řekni ve spěchu: Hele sorry, za pár minut má mít to a to, i kdyby sis měla něco vymyslet… Musí pochopit že přijít bez ohlášení prostě nelze. Jak může být někdo tak drzý, to nechápu. Ano, taky se mi stane že jedu do rodného města, ale zajdu za známou, a když vím že není doma, nebo má hektický den, jenom se s ní pozdravím a jdu. No problem…
@rmot píše:
To mi připomnělo, jak jsme mohli přežít dobu předmobilovou, kdy jiné než neohlášené návštěvy skoro nebyly
Tim min je k takove prepadovce duvod, v dnesni dobe mobilove, ni ![]()
Dva způsoby. S použitím upřímnosti nebo s pomocí lži. Já jsem velmi upřímný člověk takže bych řekl: „Promiň, zrovna mám schůzku s klientem… Zítra taky… Pozítří taky… Nějak mi to nevychází…“. Zcela upřímně bych lhal až by se mi od pusy prášilo. Ono by je to přestalo za pár měsíců bavit.
Příspěvek upraven 08.08.23 v 17:04
@Ahep píše:
Tim min je k takove prepadovce duvod, v dnesni dobe mobilove, ni
No právě. To my jako děcka a puberťáci museli zazvonit a následovalo klasické „Dobrý den, je Pepa doma?“ ![]()
@rmot píše:
No právě. To my jako děcka a puberťáci museli zazvonit a následovalo klasické „Dobrý den, je Pepa doma?“
Tak v době předmobilové byla nejčastější odpověď je, ale musí se učit, nebo je, ale má zaracha apod. ![]()
@rmot @Lenkalin asi byli v te dobe lidi vice vycviceni a uz vedeli co honem rikat-takova navsteva necekana je tedy uz nemohla tolim prekvapit ![]()
Ahojte
je to asi rok, kdy už konečně bydlím sama a neustále mi píšou kamarádi, zda můžou dojít ke mne domu na víno, ze se staví nebo teď se mi stalo ze dojeli proste neohlasene. Převážně muži. Jak berete takové to ‘’samopozvání’’ vy? Oni obvykle zijou s rodiči a nikdy jsem u nich nebyla a tady u mne je neustále někdo. Trochu mi to připadá jako zásah do soukromí. Jak se proti tomuto bránit? Mám trochu problém se slovem ‘’ne’’ atd. ale tohle mi přijde už prehnane. Co myslíte vy? Děkuji za názor