Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
V tomto věku je příprava s rodiči podle mě naprosto normální - úkol (čj nebo m), z čeho nebyl úkol z toho cvičení doma - tedy opět jedno nebo druhé - čj - doplňovačky (pracovní sešity koupíš) popř. diktát, m - pár příkladů, čtení určitě - možná večer před spaním - určitě s kontrolou tj. s nimi. Myslím, že problém bude kluky spíš k tomu učení dokopat, to učení samotné nebude trvat tak dlouho, ale přemlouvat je aby k tomu vůbec sedli zabere 2krát tolik času. Vlastní zkušenost - úkol napsaný za 10 minut, ale 30 minut jsem ho k tomu honila.
Každé dítě je jiné, já mám bohužel to náročnější.
Ahoj precetla jsem tvuj uvodni clanek a pripomina tpo nasi domacnost. S tim rozdilem, ze mam jen jednoho druhaka a 15 m. batole. Tom ma narocnou ucitelku, takze denne za dom.ukol cteni 1-2 str., sloupecek 20 prikladu a k tomu bud jeste 1 ukol z cestiny nebo matematiky. Tom se rozciluje. K tomu se spatne soustredi a hned svoji pozornost rozptyli blbosti. Je to boj, ale potrebuje dohled. Sam by nedelal nic a ucitelka by sazela petky.
Ještě doplním svůj předchozí příspěvek - u nás je to taky s dozorem a nikoliv samostatně. Dozor spočívá v tom, že koukám z kuchyně, jestli syn sedí nad učením a maká, a pak v následné kontrole - a případně upozornění, který příklad si má přepočítat nebo kterou větu si má zkontrolovat, + dohlídnutí, že chyby opravdu opravil + pochvala. A mám jednoho prvňáka a jednoho třeťáka. Aby třeťák makal, tak prvňák musí být v jiné místnosti, jinak se pošťuchují a provokují. Prvňák zatím žádné úkoly ze školy nemá (a děsně ho to štve), takže aby nerušil, tak dělá v jiné místnosti malovací úkoly na uvolnění ruky (bez dozoru, ale s následnou kontrolou a pochvalou). Pastelky a tužky ořezávají oba bez dozoru - ale musím zavelet, aby vytáhli pouzdra a ořezali, co je potřeba ořezat - a musím dohlídnout, že opravdu začali. Televize se nesmí zapínat, dokud všechny úkoly nejsou hotové. ![]()
Má dcéra je ve 3 třídě, ale věci do školy jí musí kontrolovat
Jinak to nejde
Věčně něco zapomíná nebo si nenapíše jaký mají úkol
Nemá Te některá zkušenost s eeg tréning mozku? ![]()
My jsme chodili na biofeedback… hráli hry na obrazovce pomocí mysli. Vojta u toho ale ke konci už usínal… vstáváme v 6 ráno a měl to ve 12.30, takže po obědě. Půjdeme teď na výsledky k psycholožce, ale myslím že nám to stejně nějak nepomolo. Měli různé hry na levou a pravou hemisféru, a tu kterou potřebovali potlačit nebo naopak tak podle toho hráli. Já tomu nerozumím, ale vysledky byli tak možná nějaké na začátku. Teď už je starší a zase o něco rozumově vyrostl, i když je stále dost vzteklý ![]()
@Tučnič píše: … i když je stále dost vzteklý
To v bývá projev nedostatku hořčíku v potravě.
@131105 píše:
Nemá Te některá zkušenost s eeg tréning mozku?
Ano, řešili jsme extrémní úzkostlivost - výrazné zlepšení bylo po několika terapiích.
Já nejsem pořád přesvědčená chodíme v Hradci teda zatím jednou a nevím jestli by to mělo význam
Pořád čtu samé chvály a negativa žádná
Tak opravdu nevím ![]()
@alifie pořídili jsme si MAGNESII LACTICI 0,5 tbl. tak mu ji sem tam dám, a sama když nezapomenu si taky jednu denně vezmu… preventivně, prej to je dobrý na nervy.
a jinak teda včera po tom nedělním výstupu, a nepřichystané aktovce na pondělí byli oba včera jak míliusové… oba chtěli spolupracovat při úkolech i čtení a oba si uchystali aktovky.
Moc to hrotíš. Chápu tvoje obavy, ale tímto způsobem budou mít kluci odpor k učení i k tobě. Žiješ s partnerem? Zapoj ho! Jinak já si vzpomínám, že jsme se jako malé děti učili v kuchyni u stolu. ![]()
@Capelucita manžela mám, ale v týdnu není doma a o víkendu se s nima stejně neučí… někdy děláme úkoly v kuchyni někdy v pokojíčku. Když tu ale sedí oba tak neuděláme nic. Proto lepší v pokojíčku kde na to je klid. A nejdřív jeden a pak druhý… a já myslím že oni mají odpor ke škole i beze mě ![]()
@Tučnič tak nech na muže páteční ůkoly a čtení o víkendu. Takhle budeš zlá matka a on báječný taťulda. ![]()
Moje holčička do školy nechodí a tak si mohu dovolit kacířskou úvahu, jestli není lepší dít šťastné trojkaře než nešťastné premianty.
@Capelucita píše:
@Tučnič tak nech na muže páteční ůkoly a čtení o víkendu. Takhle budeš zlá matka a on báječný taťulda.Moje holčička do školy nechodí a tak si mohu dovolit kacířskou úvahu, jestli není lepší dít šťastné trojkaře než nešťastné premianty.
Co takhle pohodový dvojkař? Bez práce nejsou koláče, to je spravedlivé, ale všeho moc škodí. Jako šťastný trojkař je prima do chvíle, než má před sebou krok do samostatného života, pak ho úsměv na tváři může velmi rychle přejít.
@hanka.br. to fakt nevím. Ale na druhou stranu, jsou děti, které propadají, trojka je dobrá. Neříkám, že je to teď příklad zakladatelky, ale některé děti na to prostě nemají. Také jsou děti, co chodí do kurzu tenisu, nemají na to a otcové (povětšinou) je nutí jít dál a dál, trénují je do konce dechu. Prostě - pokud je někdo šikovný truhlář nebo kovář, tak to neznamená, že je v životě nešťasný a také to neznamená, že se nemá dobře. Ale pravda je, že toto téma u nás není zatím aktuální. Moje mami je učitelka, vím, jak někteří ambiciozní rodiče dokáží „týrat“ své děti. (Opět to není o zakladatelce, mluvím všeobecně.)