Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@paola white No jo, ale nám se prostě takhle budí po půl hodině a myslím, že je to právě proto, že mě hledá. Kdyby usínala sama, tak by prostě věděla, že se spí a hotovo. Jak říkám, uspávání mi nevadí, naopak, užívala jsem si to, ale to, že se budí, je na úkor jejího spánku
Jinak bych nic neměnila a uspávala vesele jako dodnes..
@pampeliš ale mi to měli zrovna tak. budil se fakt často a nic z toho co jsem udělala to neovlivnilo (nebo alespoň ne dlouhodobě) takže u druhého to prostě řešit nebudu. už vím, že k tomu dítě dojde naprosto samo a přirozeně. mě když syn usnul sám tak se budil stejně jako když jsem tam byla s ním
Holky díky moc všem, opravdu. Ještě se zaptám, opravdu se vám děti tolik nebudily, když začaly usínat samy? Je to vážně tím, že pak tu mámu nehledaj a vědí, že když se na chvíli probudí, dokážou to pak samy?
Pořád jsem malinké říkala, že na to má, že se naučila spoustu jiných věcí a že i tohle zvládne a nakonec zvládla
Jen se děsím zítřka, chci to zkusit i přes den..
Syn usínal sám ještě před měsícem, najednou začal ječet do desíti do večera, zkrátka stojí v postýlce a ječí jak pominutej
usínal hned po krmení max. do osmi. Začal se budit i v noci a vstávat po pátý. A to spinkal min. 12 hodin s jednou malou pauzou na mlíko. Nějaké rady? ![]()
@paola white Ty jsi předběhla s odpovědí můj dotaz
Takže Tvůj syn se stejně budil bez ohledu na to, jak usnul?
Nějak si říkám, že to u nás prostě musí vyjít, nevím, jak jí pomoct, spala by, ale budí se.. ach jo ![]()
@pampeliš přesně tak. prostě se budil a i když jsem u něj spala na matraci v pokojíku vedle postýlky tak se za chvíli vzbudil a řval, takže to nebylo tím, že by mě hledal. a budil se a řval i když se mnou spal v posteli
fakt bylo úplně jedno co jsem udělala, stejně se v ty svoje časy budil
@pampeliš píše:
@PetiteFillette To neříká, že ji nemiluješ, ale já ji prostě nechci opustit a nechat uplakat..Takhle věděla, že jsem s ní, ale že usne sama..
Ale Estivill VŮBEC není o tom, nechat dítě uplakat. Právě naopak!!! Chodíš tam v pravidelném intervalu, ze začátku po jedné minutě, aby dítě vidělo, že ho neopouštíš, že ať pláče nebo ne, vždycky se vrátíš. Nám fungoval 100% a skoro bez řevu. První den 40 minut, druhý den 10 minut a třetí okamžitě usnula od té doby naprosto spokojeně chrupala. Ale ten brek nebyl takový ten bolestínský, zoufalý, nešťastný. Jen pobrekávala, protože na to nebyla zvyklá. Vytrvala jsem, řídila jsem se přesně podle pokynů a líbala bych tomu chlapovi nohy, kdybych ho potkala.
Právě bych nedokázala to, co v úvodu popisuješ. Sedět/ležet vedle dítěte, které tě vidí a zoufale chce pochovat, ale ty ho odmítáš, díváš se na něj a necháváš ho trápit z jemu neznámého důvodu. To bych teda nedala.
Starsiho jsem ucila samotneho usinat tak, ze jsem byla v pokoji s nim a „spala“ - po ocku jsem ho sledovala a mohla tak krasne videt, ze treba po minute knourani ho na chvili zaujala hracka, knourat zapomnel, po chvili nanovo… Na takove knourani jsem nijak nereagovala a „spala“ dal. Pokud mi naopak prislo, ze se plac zhorsuje, dala jsem mu napit vody, pohladila a zase „spala“ dal. Zabralo to celkem rychle, ze zacatku jsem od nej ochazela, az kdyz usnul, pak kdyz uz skoro spal a casem az byl bdely.
S malou jsem to uz nemohla praktikovat - mela jsem krome ni i batole, tak jsem ji polozila do postylky, pohladila a odesla. Pokud plakala, tak jsme pro ni s batoletem prisli, ja ji rekla, ze kdyz nechce spat, pujde si s nami hrat a z postele jsem ji zase odnesla do obyvaku k hrackam. Po cca pul hodce jsem ji znova odnesla do postylky, polozila a odesla a pokud plakala, hned jsem ji zase z postele vzala si hrat - byly to hodne narocne 3 dny, byla pretazena, uknourana, ale zabralo to a prestala plakat a zacala v postylce usinat sama.
@pampeliš u nás to tak bylo. Malá byla zvyklá usínat u prsu. U prsu jsem ji uspala, dala do postýlky a ona se pak vzbudila, zjistila, že prso nemá a byl problém a takhle to byl kolotoč až do rána, každý den. Takže jsem ji prostě v noci přestala kojit, když se vzbudila, nabídla jsem jí jen čaj a pak se na to vyprdla a už se nebudila. Začala díky tomu spát i přes den lépe, začala lépe jíst, takže já jsem ráda. Věřím tomu, že některé děti na to přijdou samy ale kdybych měla čekat do nějakých 14-15 měsíců (začala se takhle budit v půl roce), tak je ze mě chodící mrtvola, prostě bych nemohla normálně fungovat ale to si nemůžu dovolit, mám práce nad hlavu.
V té knížce „Každé dítě může dobře spát“ je spánek velmi dobře popsaný, zkus si to přečíst, dá se stáhnout i na netu. Každý člověk se v noci několikrát vzbudí, třeba si to pak ani nepamatuje ale je to normální, kontroluje kde je, jestli je tam kde má být a to samé dělá miminko. Pokud je zvyklé na uspávání u prsu, v náručí, v kočárku, tak to prostě vyžaduje, když se v noci vzbudí a zjistí, že je někde úplně jinde, než když usínalo, logicky je to problém. Když ho dáš ale bdící do postýlky, kde samo usne, tak je to už úplně o něčem jiném… ![]()
@pampeliš plakal.. nedělá mi to vůbec dobře, ale řekla jsem si že nechci otročit a uspávat dítě do x let..tak proto jsem se odhodlala k samostatnému usínání..ale jak říkám, nám se to dost mění.. má dny kdy usne bez kviknutí, a pak jsou dny horší.. ještě jsem četla knihu Každé dítě muze dobře spat, da se to stahnout na ulozto.. a podle toho jsem trochu upravovala casy spani atd..
@pampeliš plakal.. nedělá mi to vůbec dobře, ale řekla jsem si že nechci otročit a uspávat dítě do x let..tak proto jsem se odhodlala k samostatnému usínání..ale jak říkám, nám se to dost mění.. má dny kdy usne bez kviknutí, a pak jsou dny horší.. ještě jsem četla knihu Každé dítě muze dobře spat, da se to stahnout na ulozto.. a podle toho jsem trochu upravovala casy spani atd..
@Verca1989 Tu knížku jsem pročetla. Díky, doufám, že to bude jen lepší!
@monika215 To je taky řešení, hlavně že to zabralo ![]()
@pampeliš píše:
@paola white Ty jsi předběhla s odpovědí můj dotazTakže Tvůj syn se stejně budil bez ohledu na to, jak usnul?
Nějak si říkám, že to u nás prostě musí vyjít, nevím, jak jí pomoct, spala by, ale budí se.. ach jo
U nás to bylo určité období u obou dětí. Usnuli a zhruba za půlhoďku nebo hodinu vzhůru, ve dne i večer, ale ne úplně pokaždý, tak nějak se to střídalo.
A pak to přešlo i přesto, že jsme je uspávali a leželi tam s nima. ![]()
Ale když dcerku nějak bezbolestně naučíš usínat samotnou, tak ničemu neuškodíš, spíš si sama pomůžeš
jen jde o to, jak moc „bezbolestně“ to půjde ![]()
Vidím že tady čteme stejné knihy
a mi se v noci budil taky, ale ne po pulhodinach, vetsinou dostal napit vody a spal.. a pak se přestal budit ![]()