Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký večer všem! Moc prosím o rady. Rozhodli jsme se, že 11 M dceru naučíme usínat samotnou. Vím, že se toto téma opakuje poměrně často, vše jsem pročetla a i se něčím řídila, ale potřebuju radu „na míru“. Na Estivilla nemám, svou dceru miluju a nechci ji nechat vyplakat. Uspávání mi vůbec nevadí, ale jediným důvodem, proč chceme, aby usínala samotná, je, že se nám budí po půl hodině každého nově započatého spánku. Přes den se mi jí často podaří ještě uspat a spí třeba 2 hodiny, ale ne vždy. Půl hodina ji nestačí. Myslím si, že kdyby usínala samotná, že bude spát v kuse, kamarádce to zabralo (ta ale použila Estivilla..)
Ale jak na to… Dnes jsem to zkusila. Plakala, zvedala se, pokládala jsem ji, utišila, pustila jí ruku a pláč. To celé se opakovalo hodinu, pak už prostě nemohla vstát a usnula bez mé ruky, takže jsme zvítězila, usnula samotná, ale bylo to šílené… Myslíte, že to bude jen lepší, když v tom vytrvám a že se to postupně naučí? Či na to mám jít jina? Moc děkuju!
Já jsem na tohle šla přesně jak píšeš… Trvalo to teda asi týden… poté jsem k ní chodila co minutu pak dvě dala dudlík třeba i zpívala stále dokola opakovala, že maminka je tady, že se jí nic nestane a že medvídek už hajá opička taky a Petruška by měla hajat… trvalo to a bylo to těžké, ale podařilo se ![]()
Teď už si sama bere medvídka oznámí, že hajá zamává mi a jde spát.. I když taky se to střídá to období, týden dva spí krásně a pak zas dělá hukot a zkouší to… Je to dost individuální…
@pampeliš měli jsme podobný problém, malá si zvykla usínat u prsa, takže se mi v noci budila po hodině, někdy i častěji. Pak mi tady holky poradily knížku „Každé dítě může dobře spát“ a hned jsme to zkusili. Ale nejela jsem přesně podle jejich rad, prostě jsem malou nakojila půl hodiny před spaním, pak vykoupala, oblékla, dostala pusu a položila jsem ji do postýlky. Samozřejmě protestovala ale ležela jsem vedle ní na posteli, utěšovala ji. Plakala 10 minut a pak usnula. Za hodinu byla znovu vzhůru, opakovalo se to samé ale zase usnula a pak spala 5 hodin v kuse. Druhý den se to opakovalo podobně a třetí den spala bez probuzení až do 5 hodin ráno a tak se nám to podařilo udržet, po nějaké době se přestala na kojení budit úplně a spala cca do těch 7 (od 20:00).
Je důležité mít nějaké pravidelné rituály, snažit se dodržovat časy koupání a ukládání do postýlky, to by mělo taky pomoci ![]()
Já na to šla přes Estivilla. Asi svoji dceru nemiluju
Každopádně to nebyla taková drsňárna, jako popisuješ, že by hodinu brečela a pak už ani nemohla vstát ![]()
Tak jsi tam byla celou dobu s ní? Jestli by přece nebylo lepší odcházet a když tak se vracet… Že když tě neuvidí, nebude tak dlouho plakat ![]()
Ale jinak bych postupovala stejně. Když budeš neoblomná, ona to vzdá.
Tak my to máme víceméně zajeté od 4-5 měsíců..ale taky to nebylo zadarmo, párkrát plakal.. a mi pomohlo abych JÁ byla opravdu přesvědčena že chci aby usínal sám, a prostě na tom trvat.. a pak už to máme-večer rituál-koupání, kojení mimo ložnici, pže u toho mi usínal
pak zoubky a jdeme do ložnice-zazpívám, ponufáme se a dávám do postýlky..ale stačí když se to něcím naruší-zoubky, jde spát pozdeji neu obvykle, ted bylo vedro -tak usínal špatně a bohužel jsme ho párkrát vytáhli, tak to dneska bylo na dlouho a s pláčem, nebo když jsme někde jinde tak to nedodržuju.. ale věřím že to je třeba a že to miminko potřebuje, vědět co bude a jak se spinká
a mi začal spát celou noc tak cca před měsícem, když jsme pár tydnů předtím odbourali noční kojení (ted mame 11m).. a držím palce at to jde!!a vydržíš
jo a já uložím a pak chodím pohladit a utěšit a dneska jsem tam čekala až usne..
Holky moc díky!!!
@werunkaw123 -co to znamená, že dělá hukot, že chvilku pláče, nebo třeba půl hodiny? Já doufám, že si na ro prostě zvykne, na spaní v postýlce si taky zvykla, na kakání do nočníku taky…
Vše nové nejdřív odmítá, ale kdo ne, že…
@PetiteFillette Taky svoje děti nemiluju a jsem ukrutna matka
Ale u obou fungovalo a během 3 noci spali oba celou noc (náš problém enbyl s usínáním, ale s nočním buzením). NEvidím a Estivillovi nic špatného, to dítě nenechávám přece vyřvat, jak se mnohdy udává, chodila jsem tam a interval nebyl nikdy delší než asi 7 minut. Samozřejmě se stoupajícím věkem se dá čekat, že to bude trvat dýl, protože dítko míá čím dál tím víc svou hlavu.. Takže doporučuji, a Estivilla hned neodsuzovat, ale přečíst si tu 50ti stránkovou brožuru od pana Estivilla (měl by dostat NObelovu cenu, podle mně
(.
@Verca1989 Díky, Verco, a prosím Tě jen jsi tam ležela, nebo jsi ji hladila a tím uklidňovala?
@PetiteFillette To neříká, že ji nemiluješ, ale já ji prostě nechci opustit a nechat uplakat..Takhle věděla, že jsem s ní, ale že usne sama..
@Pipet Ano, celou dobu jsem tam byla, kdybych nebyla a vracela = Estivill. Přijde mi to prostě brutální..
@pampeliš hele já kolem syna skákala jak ratlík. usínání v náruči, kojení 5× za noc, odkládání do postýlky byl horor a to až do 14 měsíců. a pak ze dne na den najednou usnul a spal celou noc… bez kojení, bez cirátů při usínání. dám mu ve 20 hodin mléko a pak ho položím do postýlky, sednu si vedle něj na křeslo s knihou a on chvíli žvaní a do 10 minut spí.
pořád jsem usínání řešila, zkoušela ho nechat vyřvat, přestala jsem v noci kojit a dávala jen čaj a nakonec z těch mých pokusů vždy vzešlo jen vystresované dítě a vystresovaná matka. kdybych tehdy věděla, že to samo přestane tak bych se do takových chujovin už nepouštěla. takže za mě rada jediná: vydrž, přejde to! ![]()
@verrru A tyky Ti ze začátku plakal?? Než začal spát celou noc? Taky už máme odstaveno, hlad v noci nepřichází, ale prostě se budí..
@pampeliš ano, hladila jsem ji, zpívala atd. Ale na každé dítko platí něco jiného, jak už tu někdo psal, někdy může dokonce být problém v té přítomnosti, některé děti usínají líp, když jsou samy. Dcera to ze začátku brala v pohodě, že tam s ní jsem a usínala dobře ale po nějaké době jí to vadilo, stačilo jen projít kolem ložnice a už spustila řev, protože mě viděla. Takže v té době jsem se zase uchýlila k tomu, že jsem vůbec ani nechodila kolem a byl klid
Musíš to zkusit no ![]()
@pampeliš to znamená, že když má své dny dokáže se vztekat i hodinu
kolikrát jí i vyndám pochovám a dám zpět jsem tam s ní a ani to někdy nepomáhá…
Už do toho zasahuje období vzdoru ![]()