Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Tak jim neotvírej, pokud nechceš odmítat. Já bych otevřela a podle chuti s nimi buď zašla někam na pivko na zahrádku u hospody, nebo jim řekla, že se ti návštěva nehodí, víc nerozpitvávej, ať se nezamotáš do výmluv.
No tak ne, nezlob se, nehodí se mi to. Můžeme se sejít ve čtvrtek v 6 ve Lhotě ve vinárně, jinak nemůžu. A vyřešeno.
„Ahoj, to je hezky, my mame na vecer už plány“. No a kdyz ses zeptaj co za plany, tak normalne rekni ze mate vybrany film. Když to řeknou, ze na ten se muzete divat jindy, tak prostě odpovez ze uz plány máte. Nenech se vmanipulovst do pocitu, ze to mudid nejak obhajovat.
Problem je v tom, ze ti lidi z tebe tu nejistotu cítí. Ja te chapu, mam to taky tak. Prostě si v hlavne musis nastavit, ze kdyz reknes ne, je to uz cela veta. Nemusís o tom debatovat, neni to neurvale. Když to reknes sebejiste a mile, tak je to nenapadnutelne.
A jako „můžeme k tobě na víno?“ je drsný, řekla bych, že doma žádný nemám a hotovo. Nejspíš bych skutečně neměla. Opravdu někteří lidé si pro samou vyčůranost do pusy nevidí.
Prosím anonymně.
Pokud máš jen trochu kuráže, udělej tomu přítrž, dokud je čas. Já jsem se do stejné situace dostala s příbuznými. Ke tchyni přijeli příbuzní, ona doma samozřejmě nic, tak rovnou, aniž by zavolala dopředu, zazvonila u nás (bydlíme kousek), že mi vede návštěvu. Vůbec se mi to nehodilo, zrovna jsem pekla na Vánoce, všude bordel, děti unavený. Samozřejmě jsem musela všeho nechat a věnovat se návštěvě. Ještě mám takovou povahu, že hned chystám občerstvení.
A to jsem i té návštěvě i tchyni několikrát řekla, že si nepřeju, aby k nám chodili bez ozvání se (diplomaticky), ale vůbec to nepochopili. Takhle to bylo pořád dokola. To stejné švagrová. Nechápu, proč když máme všichni neustále telefony v ruce, nemohla napsat, jestli by se nemohla stavit a místo toho dělala ona i děti neustále přepadovky. Všechny akce byly vždycky u nás, vč. narozenin jejích dětí. Vrchol byl, když jsme byli na výletě ve městě, kde bydlí ona, a ani nás k sobě nepozvala, jen výmluvy. Pochopila jsem, že tohle nemá cenu, že někteří lidi holt nemají základní slušnost, jen aroganci a nevysvětlitelné sebevědomí. Jsem poměrně citlivá na své soukromí, kamarády zvu, jen když máme náladu. Ale nějak z toho starání se o všechno a o všechny přišla únava a rezignace.
Tobě radím vymezit se co nejdřív, jinak budeš akorát služka pro všechny jako já. Návštěva není jen o tom, že musíš kupovat jídlo a pití ty, ale taky uklidit, nemůžeš odejít, cizí děti ti doma dělají binec, návštěva neví, kdy odejít atd. ![]()
Příspěvek upraven 14.05.25 v 11:06
Tak malokdo by to vybalil uplne na ferovku „mam cas a budu doma, ale o tvoji navstevu nemam zajem“
Vetsina lidi to kulantne zaobali do nejakeho „nezlob se, ale dneska se mi to nehodi“. To, ze chcete s muzem byt sami, je dobry duvod rict neco takoveho samozvacim kamaradum. Jen proto, ze mate barak, nemate povinnost nikoho hostit. Proc nejde vino treba u toho zmineneho kamarada? A vy nemate nikde v okoli zadnou hospodu, kde by to slo, kdyz u nej to udajne nejde? Za me je to drzost se sam zvat a jeste takhle blbe argumentovat.
Takze tchyni přijeli pribuzni a ona je vzala k vam?
Jako chápu tvuj sok a taky bych se postarala, ale tchyne by k nam uz neprisla minimálně rok. Vase vztahy to neporusilo?
@unuděná píše: Více
Tak snad nechodi jeste navic neohlasene, to uz by me uplne trefilo, to nesnasim. To bych jim rovnou rekla „sorry ale ted nemam cas a dej prosim priste vedet, az se budes chtit stavit, at se muzeme domluvit“ a nazdar. Zadne duvody ani vymluvy jim nedluzi. Slusne, strucne, asertivne.
@Silverine247 píše: Více
Vždyť to píše, že třeba jdou okolo, tak zazvoní, jestli můžou na kafe/víno ![]()
Strč jim do ruky hrábě, že je super, že přišli, aspoň vám pomůžou posekat a pohrabat. ![]()
@cecetka píše: Více
Takhle jednou tchán vypoklonkoval jehovisty. Přišli a prej že mu chtěj pomoct, tak jim vrazil lopaty a ukázal na hromadu písku. Jak to dopadlo psát nemusím ![]()
Tak to je huste. Tak pokud si takovi lide nedaji rict, tak bych jim skutecne prestala otvirat, az me zas prijdou domu prepadnout. Kdyz to nejde po dobrem… ![]()
Nečtu začátek diskuze, dočtu potom, ale ne, nepřistupovat na to! Taky se ke mně takhle zvali lidi, to nemám ani barák. Samozřejmě lidi, u kterých já jsem v životě nebyla a v žádném velkém kontaktu taky nejsme. Prostě jsem to zahrála do outu. S kamarády to bude horší, ale zase si o tom snad můžete promluvit. Pokud se urazí nebo přijdou s takovými těmi řečmi, ale ty máš přece barák, proč bysme chodili k nám, žádní kamarádi to nejsou.
@unuděná píše: Více
No vidis, tak to mi ani nedoslo, ja to pochopila tak, ze treba zavolaji se pozvat. Tak v tom pripade fakt ty hrabe do ruky… anebo jinam. ![]()
Jako ze prijdou s prazdnou a cekaji, ze ty je pohostis? To se pozvou na vino a ani ho nedonesou?
Tak to bych se jim na nejakou grilovacku vykaslala, pripadne bych rovnou rekla, ze se domluvime, kdo co prinese a kdo bude mit co na starost. Ale s takovyma vych. cankama bych se bala, ze mi do baraku jeste nakyblujou dalsi lidi, protoze prece barak a ty urcite nebudes mit problem. A na umyvani nadobi a uklid po vsech mas urcite taky casu dost, zejo.