Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Mám větší rozdíl než půl dioptrie.
Jednou mi zkoušeli to také nějak zkorigovat na menší rozdíl, anebo to tak změřil stroj a nové brýle byly v háji.
Od té doby mi to dr měřila sama anebo nyní chodím na optometrii.
Ale problém mám podobný a švagr si stěžuje také.
Sama vidím dobře na tu dálku, jak to mám změřené, ale daleko hůře vidím v tom meziprostoru mezi dálkou a střední vzdáleností.
@Anonymní píše: Více
Někdo má rozdíl mezi očima i několik dioptrií.
@Evkad já právě zkoušela všechno a stejně mám zase nepadnoucí brýle, kdy už na 2 metry mám vše rozmazané.
Rodenstock. Změří to a nastaví dioptrie samo přesně na oko. Je to dražší, ale je to takový brýlový Mercedes. Dělají to nějaké optiky v česku.
Nedám dopustit na sklíčkovou metodu. Chce to ale dostatek času, aby pacient v klidu vyhodnotil, kdy nejostřeji vidí.
Přístroje jsou fajn, ale mozek to nemusí přijmout.
@cecetka píše: Více
No právě sklíčková metoda je taky u mně problém. Je to šup, šup, jedno sklo, druhé sklo. Vidíte? Vidíte, tak tady máte předpis. Potřebovala bych tak 30 minut až hodinu, abych zkusila, prošla se, vzala si mobil, podívala se na obrazovku.
Přístroje to je úplný malér, naposledy mi naměřila doktorka úplně jiné dioptrie, než mi vyšly přes sklíčka a v reálu to je ještě úplně jinak.
To co píši, změří přesně to, co oko potřebuje. Pak je na zvážení, jestli to upravit směrem k tomu, na co je zvyklé. Dělá se to, ale nemusí. Pokud ovšem brýle na které je oko zvyklé nefungují, tak nevím, proč se k nim přiklánět. U nás trvalo 2 týdny, než si oči i hlava zvykli. Od té doby super. Sklíčka před tím na nic. Člověk nevěděl, co je lepší při tom přehazování možností.
@Okta tak jsem zjistila, že v jedné optice, co má tato firma v kontaktech, jsem byla.
Já nedávno byla v optice (v obchodním centru) na měření a byla jsem tam fakt asi půl hodiny - nemůžu si vůbec stěžovat.
@izabe píše: Více
Tak já tam půl hodiny jsem taky, ale potřebovala bych víc času na sklíčka, minimálně tu půl hodinu, abych zjistila, že to je ono, ani tam není tolik možností, potřebovala bych se pohybovat, zjistit mobil, obrazovky, text, lidi…
V optice mi tedy i většinou vadí, že tlačí na to, aby si člověk vybral u nich a často se mi stane, že mi tam nesedí ani jedny obroučky, ale to je můj problém. Pokud by se mi věnovali, tak to nějak zvládnu.
Ocnicb tecka cz Je to v Ceskych Budejovicich, nazev Ocni CB.
Tam vim na 100%, ze tohle prave delaji. Maji svou optiku, do te te prepoji. Ja tam byla pro bryle a byla jsem prave prekvapena, ze pani chtela, at s nimi chodim po prodejne jak dlouho chci, ona me k tomu primo vybidla, me by to ani nenapadlo, neznam tohle
Chodila jsem tam asi ctvrt hodiny, nez me to prestalo bavit a pak jeste sla na pristroj, aby zkontrolovala, ze bryle sedi. Maji vse supr moderni, zmeri te jak pristrojem, tak sklicky na zaver.
Da se zaplatit i vysetreni u jejich ocare, byla jsem take a za par let pujdu zase. Kvalita vysetreni je naorosto jinde nez treba u ocni, kam chodi dcera, ji tam priste vezmu taky, az bude potrebovat nove bryle.
Špatně vidím na dálku, brýle mám 20 let a stále se mi zrak zhoršuje. Teď mám měsíc nové brýle a nepřijde mi, že bych viděla dobře. Byli jsme v kině a nepřečetla jsem titulky.
Nevyhovuje mi měření, je to šup, šup, tady se podívejte, vidíte? Tak dobré a konec. Vždy to je lepší než staré, ale už nevím, jak moc to má být dobré. Na písmena se dívam oběma očima a doktorka už nemá klasickou tabulku, ale zobrazuje písmena na obrazovce, tak mi tam dává jen větší písmena, protože malá neprectu. Potřebovala bych třeba půl hodiny, vyzkoušet, projít se, zkusit za světla, porovnat s aktuálními brýlemi.
Byla jsem na měření zraku na několika místech, 4 různé doktorky, 3 různé optiky a vždy to je stejné. Takže chyba je ve mně.
Existuje místo, kde by byla možnost to zkoušet déle, podívat se třeba na nějaký monitor, vyzkoušet chůzi, pohyb hlavou…? Klidně někam zajedu a zaplatím nadstandardní služby.
Ještě jeden dotaz na závěr. Je nějak omezené rozdíl mezi dioptriemi mezi očima? Třeba že se nesmí psát větší rozdíl než 0,5 dioptrie?