Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@andrasteia Tak to je ještě dobrý, tři plechovky.
Svagrova nedonese nic. Jednou jsem jí opět hlídala celý den deti. Její mladší syn za mnou asi deset minut chodil s tím, že nám jeho maminka dovezla dárek, když jsme se postarali o celodenní program i občerstvení. Hádej, co! ![]()
@andrasteia Každému mému dítěti presne 1 roxové lízátko, tj. 2, tehdy u nás v Coopu za 2.50.
Pak už zase nic, ani když byli pozvání na oběd do restaurace nebo k nám.
@andrasteia píše: Více
Tak u grilovacky by bylo fajn se domluvit, co kdo obstara, aby nedonesli vsichni totez, a neco naopak nechybelo (u normalnich lidi… u pratel zakladatelky nejspis nedonese nikdo nic i kdyby jim rekla). U bezne navstevy samozrejme ne.
„Já teď nemůžu, nehodí se mi to.“ Na otázku proč, co dělám, už bych přidal stupeň a zeptal se, proč se ptá na to, co já dělám. Pokud by se to opakovalo a přišla někdy výčitka, že furt nemůžu, tak bych zae přidal a nadhodil, že až budu chtít dotyčného pozvat, tak ho pozvu.
Někteří lidé jsou neuvěřitelně oprsklí a člověk by se neměl cítit trapně, že slušně a dostatečně naznačí.
MM
On se k vám každý bude chovat tak, jak mu dovolíte. Oni to nejspíš nemyslí zle a dost možná ani nejsou špatnými přáteli. Prostě jste nechtěně dovolila takovouhle dynamiku vztahu a je asi nenapadlo, že se přemáháte. Nejspíš myslí, že se vám to taky tak líbí, protože jinak byste na to přece nepřistupovala, ne? Spoustu lidí nenapadne, že ten druhý s něčím souhlasí jen proto, že se bojí říct ne. Já bych to popravdě taky neřešila, chovala bych se podle toho, jak se chová ten druhý. Chovat se podle toho, jak to druhý myslí nebo cítí, to ani nejde, jestli si rozumíme - neb do hlav si navzájem nevidíme. Proto je důležité naučit se říct si, co jak chcete. Já s tím mívala taky hrozný problém. Měla jsem totiž pocit, že mám být vděčná za to, že se se mnou vůbec někdo baví. Tak jsem to nechtěla ohrozit tím, že bych s druhým nesouhlasila a vymezila se. Nakonec jsem se změnila a začla říkat, jak věci chci. A všichni se přizpůsobili. Vůbec neměli problém. Prostě jim nedošlo, že mi může vadit něco, proti čemu jsem nikdy nic neřekla… Jinak nemusíte vůbec vysvětlovat proč. Stačí jednoduché oznámení. „Dnes se mi to nehodí, promiň. Ale zítra bych se buď mohla zastavit u tebe, nebo se můžeme sejít ve městě.“ „Grilovačka je super nápad. Mohli bychom ji dát třeba ve druhé půlce června. Ještě se pak domluvíme, co kdo přinese.“ Vynechte úplně takové to vymýšlení výmluv: „Dneska nemůžu, protože přijede tchýně.“ Tím sdělujete, že vám nevadí, když dotyčný přijde, ale nejde to dneska. Bude to zbytečně trvat třeba pět nebo šest výmluv, než mu dojde, že se ho chcete jen zbavit. A vám bude akorát trapně… Věřte mi, že jakmile se naučíte říkat ne, podstatně vám ubyde důvodů ho říkat ![]()
@Anonymní píše: Více
Kdo jí česnek k tomu nechodí lékař.
A kdo jí cibuli, k tomu nechodí vůbec nikdo.
@andrasteia píše: Více
Aha, nojo, to se teda postará
Myslela jsem právě, ať také vysedává a tlachá jen on, ty se neúčastni (pokud to dispozice vašeho bydlení dovolují). Mě by taky trefilo.
@kyslík píše: Více
No, tak to je snad na ni a ne na manzelovi, aby se zvedla a sla si po svem, ne ![]()
@j.a.n.i1 píše: Více
Jo, to určitě, má klid, jinak nezájem. Dá se to takhle brát. Aspoň že se s bráchou můžu vidět u nás.
@j.a.n.i1 píše: Více
No jestli to jde. Třeba v našem bytě by to šlo dost těžko. Leda bych odešla úplně někam pryč z domova.
@kyslík píše: Více
Jde to i v trochu rozumně poskládané garsonce.
@hani28 píše: Více
Hele tohke je tezky. Zaprvy tyhle lidi vyciti, ke komu si co muziu zaridit, zadruhe jsou mistri manipulace a komunikace. A vsechny kolem vidinjako zdroje. A vetsinou to „využívání“ delaji tak, ze kdyz se ozvesy tak uz je pozde neco resit nebo oni jsou za dobraky a ty za zlou.
Příklad:
Bývalá známá #1. Furt chtela neco podnikat, vsimla jsem si, ze je rada jakoby stedra, chce me pozvat na kafe, obed (ok, s dalsima kamaradkama to mam podobně, ok), ale nejakym zahadnym zpusobem kdyz jsem byla na rade ja, tak hrooozne chtela jit nekam, kde ro bylo drazsi.
Red flag jedna byli, když jsms ji slysela popisovat potenciálního partnera a furt mlela o jeho vlivu a jak asi vydelava. Stopka byla, když jsme byli spolu na koncerte, v tlacenici si stihla stoupnout do fronty k baru driv nez a pta se co chci, podam ji penezenku a rikam co a doma zjistim podle penez, ze z nizaplatila i za sebe. Clovek by si rekl, ze je to chyba komunikace, ale pak mi právě dosly dalsi naznaky a souvislosti a utla jsem kontakt.
Byvala znama #2, co se taky chtela hrozne kamaradit. Delali jsme jako kamaradi deskohrani a domaci posezeni. Pozvala jsem ji taky. Bylo v planu zajistit proviant, kazdy neco priveze. Ok, tak kluci si vzali na starost piva a alkohol, piti. Je nutny podotknout, ze fakt nešetřili i kdyz byli studenti a privezli nejaky specialy a vybirali pro celou skupinu, ne jen pro sebe. Ja kupovala syry, dalsi maso do baget a podobne. A ona ze taky hrozne chce neco prinest, ze vezme aspon zeleninu (ja delalal salaty takze jsem nakoupila predem), no ale asi deset minut jsem se s ni dohadovala co ma teda prinest, protože tohle ONA neji protoze alergi, tamto nemuze protoze jina alergie, no tak mi ruply nervy a rikam, at teda nakoupi podle sebe. Prinesla dve papriky pro sedm lidi, krupky a tonik (k ginu). Proste 🐮. Byli jsme dohodnuti, ze naklady pak rozpocitame, no a ona se ze vseho samozrejme chudinkovanim vymluvila. Nejdriv to bylo tak, ze me posle penize, ze se nechce vyrovnavat s lidmi, co poznala nedavno (wtf, jednoho tam zacala oblejzat, takze se znali po te noci lip nez se mnou), pak me vyghostovala a kdyz jsem z ni chtela vyrazit peníze tak mi rekla, ze ona kupovala zeleninu, ale vyrovnavat se s ni JÁ nemusim.
Její umeni delat ze sebe stedrou chudinku a manipulovat s lidmi je 🤯, ale dobra skola do zivota. Nedávno jsem videla na Netflixu Neskutecnou Annu a bylo to v blede modrem. Tihle lidi jsou proste mistři manipulace a nekdy je těžký to odhalit hned.
Podobných pribehu, ci jsou teda mi wft mam vic. Tam slo ale o chlapy a ti podle me jsou vypocitavi vic otevrene, takovym buranskym zpusobem, přesně jak předvedl kamarad manzela jedne z uzivateleky co sem psala.
@andrasteia Tesat so kamene! Manipulátoři bez špetky svědomí a sebereflexe. ![]()
Ale on se postara, kafe udela, susenky vytahne🤣. Ja ale na to vysedavani a tlachani o nicem fakt nejsem. A co nemam rada jsou prepadovky, ktere se pak protahnou. Jeho to nabije a me ty socialni interakce tak vystavi, ze po jejich odchodu uz treba nemam chuť jít delat co jsme meli puvodne v planu.