Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
nejdřív přeju hezký zbytek Vánoc a potřebovala bych poradit ohledně nošení miminka v šátku nebo v klokance.
Mám teď 5-týdenní holčičku a když je vzhůru, většinou vyžaduje chovat a houpat, takže si přes den občas nestíhám udělat ani jídlo. Zajímalo by mě, jestli jste nosily miminko doma (případně i venku) v šátku nebo v klokance. Nevím, co je jednodušší - jestli motat mimi do šátku nebo po:,–(it do klokanky, a taky jestli je dobré, aby takhle malé mimi v té klokance sedělo (kvůli zádíčkům) a jak mu tam drží hlavička. Viděla jsem na netu nějaké klokanky speciálně pro takhle malé děti, ale nevím.
Zatím jsem spíš uvažovala o šátku. Vím o odkazu www.vatanai.cz, kde se šátky prodávají, ale jsou dost drahé. Možná je ale lepší investovat, než koupit něco levnějšího, co by neplnilo svůj účel. Nebo víte o nějaké levnější variantě?
Zatím děkuji a šťastný nový rok!
Pitrisek a Peťulka
Ahoj Pitrisku!
Já má zkušenost pouze se šátkem, ohledně toho už tady proběhla diskuse, z čeho ho nechat ušít, tak si to najdi. Jinak šátek byl pro mě v prvních týdnech po porodu nepostradatelný, nosila jsem malého uvázaného v tzv, kolébce. I když se narodil v létě, nenosila jsem ho v něm venku, dokud nedržel hlavičku, připadalo mi to jistější a ten kolébkový úvaz mi na ven přišel nevhodný. Ve 3 a půl měsících jsme začali chodit ven, to bylo asi tak září, říjen. Ono taky v létě je dost horko a není to zrovna pohodlné. To ale teď není tvůj případ. Dokud bylo tak do těch 12-ti stupňů, tak jsme chodili ven, když bylo méně, tak jsme přestali.
T o už si ale musíš sama rozhodnout, aby nebylo mimískovi zima, a tak. Podle mě je ten tvůj prcek na nošení venku v zimě ještě malý, ale každý má jiný názor. Přeju hodně hezkých chvilek s Tvým ¨budoucím klokánkem. ![]()
Ahoj Pavla a Martínek 6,5 měsíce
Ahoj!
Diskuzí na toto téma už tu bylo moc. Klokanka se nedoporučuje, ničí záda maminkám i miminkům.
Mě se dost osvědčil šátek, na doma jsem ho ani nepotřebovala, ale dlouho jsem v něm nosila.
Alice
Díky za info ![]()
takže jdu hned pátrat po starších diskusích. Určitě si ale šátek pořídím.
Ahojky Petra
AHOJ,
JÁ MÁM DOBROU ZKUŠENOST S BABYVAKEM, DÁ SE TAKY POUŽÍVAT OD NAROZENÍ, VYRÁBÍ JE EMITEX A MAJÍ JE VE VĚTŠINĚ DĚTSKÝCH OBCHODŮ. TEN MŮJ (SE ZATEPLENÍM RYCHLOZAVINOVAČKOU) STÁL CCA 800,–-, COŽ JE O DOST LEPŠÍ NEŽ ŠÁTKY A NEMUSÍŠ SE TRÁPIT SE ZAVAZOVÁNÍM. NEVÝHODOU JE MALÁ VARIABILITA - ŠÁTEK MÁ SPOSTU ÚVAZŮ, TAKŽE HO UŽIJEŠ DÉLE NEŽ VAK. MOU HOLČIČKU TO VE VAKU BAVILO TAK DO 10 TÝDNŮ, TEĎ SE JÍ TAM NELÍBÍ (UŽ MÍŇ SPÍ A RADŠI SI HRAJE), ALE PRVNÍ DVA MĚSÍCE BYCH BEZ NĚJ ASI NEPREŽILA, PROTOŽE POŘÁD CHTĚLA CHOVAT. JINAK V NĚM BYLA SPOKOJENÁ, VĚTŠINOU PŘI CHŮZI CI POHUPOVÁNÍ RYCHLE USNULA, FUNGOVALO TO I NA VEČERNÍ USPÁVÁNÍ. INVESTICE NELITUJU, OHROMNĚ SE MI ULEVILO, KDYŽ JSEM MOHLA CHODIT PO BYTĚ A DĚLAT CO BYLO TŘEBA - SE SPOKOJENĚ SPÍCÍM MIMINKEM NA BŘÍŠKU.
PŘEJU SPOKOJENÉ MIMINKO
KAA
OMLOUVÁM SE ZA VELKÉ PÍSMO, NEDOPATŘENÍM
Ahoj,
máme šátek, nosila jsem jej zpočátku i doma, když byly největší plačtivé krize v prvních týdnech.. V šátku mi malá vždy usnula. Pak už jsem ho nepoužívala doma, aby si „nezvykla“. Používám jej ven doteď, i když je pod nulou - Elišku mám pod bundou, má dobře oblečené nožičky, které ze šátku čouhají + zezdola více zimy přece jen jde - a naprosto v pohodě. Kouká ven, prozpěvuje si, v kočáře se mi brzy začne nudit, protože z něj dobře nevidí (ještě nemůže sedět) takhle to venku zvládnem mnohem lépe. Dokonce když mrzne, tak mám z toho, že ji mám u sebe, lepší pocit, než když je v kočáře a nevím, jestli neprochládá… Tím, že ji zahřívám, tak jsem víc v klidu.. ![]()
Můžu s ní tak na poštu, kam se s kočárem kvůli schodům nedostanu, byla jsem tak s ní v Motole. Nemusela jsem čekat na autobus, kam se s kočárem konečně vejdem + nemusela jsem nikoho prosit o pomoc + jsem v Motole proklusala 3 budovy a pár pater bez jakéhokoliv motání apod. Fakt super.
Kočár používáme na střídačku se šátkem, protože mne dost od dospívání bolí záda, ale jinak na něj nedám naprosto dopustit a je určitě oblíbenější než kočár.
Jo a motání do šátku brzy zvládnete, vím, že když je mimko křehulka, tak se člověk bojí, ale až bude za chvilku držet dobře hlavičku, tak to bude fajn ![]()
Eva a Eliška 5,5 měsíce
Ahoj maminky, které nosíte dítě v šátku. Dnes jsme přišli s malým z kyčliček a doktor mi řekl, že máme nosit malého v šátku na břiše, aby měl roztažený nohy, pokud za měsíc nedojde k zlepšení, prý mu napíše nějakou " dečku ". Prostě ty kyčle dobré nemá. Co by jste mi doporučily? Doporučte prosím nějaké dobré eshopy s šátkama a nějaké zkušenosti. Nebo mám zkusit nějakou klokanku, nebo nosítko? Díky moc musím něco koupit.
Mně připadá dobrá Manduca (máme od narození, a teď jsou mu dva), nožky pěkně rozcapené, super. Ale měla jsem nosítko jen proto, že jsem byla zcela neschopna uvázat šátek a po několika desítkách pokusů prohlásila paní, co mě to učila, ať koupím nosítko, nebo dítě buď udusím utáhnutím, nebo mi vypadne
, slušně řečeno, že jsem střevo nevídané. Šátky dozajista splní stejný účel, ale v těch neporadím ![]()
@dada12 klokanku určitě nebrat. A nosíto jen ergonomické. Nevím, jak je mimčo staré, ale pro ta nejmenší mimča je dobrá třeba Manduca.
A pokud si troufneš na vázání, tak určitě šátek.
Tady na e-miminu je na to celé téma a hodně rad a odkazů a i e-shop je tady www.nosenideti.cz
jinak na kyčličky pomáhá i cvičení. Stačí večer po koupání. prcka polož na záda, prsty dej jakoby pod zadeček a palce na kolínka a udělejte žabičku a těma palcema tlač na podložku a prstama přizvedávej zadeček. Prostě ty nožičky jakoby roztahuj
Držím palce na zlepšení
@dada12 ahoj, tak satek urcite vazat na brise a pokud mudr myslel ze to na kycliky pomuze-tak vazat svisle..ne kolibku…no a za me-mela jsem satek od narozeni ale s tema kolikama co maly mel, jsem byla strasne nervozni kdyz plakal a dlouho mi trvalo nez jsem to uvazala spravne-takze od 3mesicu kdy celkem pekne drzel hlavicku mame manducu (da se v ni ale nosit i mensi mimi se zmensovaci vlozkou) a jsme nestastnejsi
…na kycle super-ikdyz my jsme meli jaderka rychleji mozna to bylo latkovyma-sirsima plenkama…hlavne pozor nekupuj opravdu zadnou klokanku! dite tam visi-neni to dobre pro kycle…
Manduca je sice trosku drazsi-ale to kazde ergonomicke nositko…nicmene az ji nebudes potrebovat v pohode ji prodas a to i za 2/3 puv. ceny-je po ni shanka stale…jo a ja manducu kupovala na www.outdoorkids.cz k ni byl super darek-softshel. kapsa - parada do chladnejsiho pocasi-vsak tam mrkni maji i jine nositka a k nim darky…hezky den ![]()
@dada12 píše:
Ahoj maminky, které nosíte dítě v šátku. Dnes jsme přišli s malým z kyčliček a doktor mi řekl, že máme nosit malého v šátku na břiše, aby měl roztažený nohy, pokud za měsíc nedojde k zlepšení, prý mu napíše nějakou " dečku ". Prostě ty kyčle dobré nemá. Co by jste mi doporučily? Doporučte prosím nějaké dobré eshopy s šátkama a nějaké zkušenosti. Nebo mám zkusit nějakou klokanku, nebo nosítko? Díky moc musím něco koupit.
Ahojky,
rozhodně doporučuji www.nosenideti.cz je to e-sho se šátky i s ergonomickými nosítky, zároveň tam najdeš i bazar s použitým zbožím a taky diskuze ohledně šátkování i dalších věcí.
Jestli si vybereš ergonomické osítko (manduca, beco, ergo atp.) nebo šátek (storchenwiege, didymos atp.) záleží už na tobě, co ti je osobně bližší, a co se ti víc líbí.
Ale klokanku určitě NE - u ní není ergonomické posazení miminka a hlavně pro spravení kyčliček je nezbytné správné=zdravé posazení miminka (kolínka výš než zadeček, podsazená pánev, zakulacená zádíčka) a to klokanky nemají. dětičky tam visejí za rozkrok ![]()
Jestli ještě můžu doporučit, tak si na výše uvedených stránkách najdi v diskuzi sekci „najdeme se“ a tam jsou maminky ve skupinách podle měst - třeba bude někdo poblíž tebe a všechno ti osobně vysvětlí a ukáže - což je nejlepší ![]()
Kdyby cokoli, tak se zeptej ![]()
S klokankou mu budou nožičky viset
takže tam by ke kýženému efektu nedošlo. Řekni mi, jak se jmenuje ten osvícený doktor, to je snad první případ doporučení šátku doktorem
Sláva mu.
Kolik je malýmu? Dá se nosit i v ergonomickém nosítku, ale tak cca do 4-5m bývá moc široké. Pro malá mimča existují nosítka buď od storchenwiege nebo didymos (ale teda já mám didytai a nic moc), dá se upravit šířka toho nosícího panelu. Šátek je mnohem variabilnější, přizpůsobí se přesně velikosti dítěte, jen musíš vázat správně (roztaženínožiček ti zajistí nosítko samo, u šátku si musíš dát pozor, aby byl hezky od kolínka ke kolínku).
Nesnaž se ušetřit nějakou pochybnou značkou z MMB, pak budeš jen nadávat, že se s tím blbě váže. Jdi klidně do bazarových, ale osvědčených značek - Didymos, Storchenwiege, Hoppediz, Nati, z českých se dá jakžtakž prý vázat se Šanami, Vatanai (Vatanai je tenčí, ale právě na malé miminko mi přijde moc fajn, mám ho doma, dá se celkem snadno sehnat z druhé ruky za slušnou cenu)
Nekupuj si příliš dlouhý šátek, na kříž s kapsou uvnitř, což je asi nejvhodnější úvaz pro začátečníka, ti bude stačit do konfekční velikosti cca 40-42 délka 4,1m (počítáno bez jednoho cípu, pozor, Šanami má jiné počítání, mám pocit, že počítá oba cípy), pro větší velikost pak 4,6m.
Další možnost je šátek elastický, který jen omotáš na tělo jako elastické tričko a teprvou tou elasticitou se tam vytvaruje prostor přesně pro mimčo, hodně doporučovaný je Moby, též se dá sehnat z druhé ruky. Ale elastik je tak do 8kg, i dkyž je nosnost udávaná větší, pak se většinou začne prověšovat, nejde pořádně dotáhnout a ergonomický efekt nošení začíná mizet.
Ja mela oboji a nakonec sel satek do kytek. Manduca je lepsi:)