Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
chtěla jsem se zeptat vás, co máte zkušenost se šátkováním.Není miminko pak moc závislé na mamince?
miminko je od prirozenosti zavisle na mamince
jinak je to ovsem o povaze toho kteryho ditete, kazdopadne satek naopak pomaha k ziskani zdrave nezavislosti ![]()
můj rozhodně ne
A to jsem ho jednu dobu nosila opravdu hodně.
není. První syn nošený do 2let a už od 1,5roku byl schopen strávit celý den s tatínkem, aby byť jen vzdychnul po mamince. Druhý syn stále nošený, teď byli oba s tátou celý víkend a já jim absolutně nechyběla.
Řekla bych, že případná nepřiměřená závislost na mamince nesouvisí s nošením v šátku. Naopak. Když má dítě od prvních chvil uspokojeny základní potřeby, tady konkrétně potřebu bezpečí (třeba nošením), snadněji si získá důvěru v okolní svět a lépe se i osamostatňuje. Naopak, když potřebuje k mámě a není mu vyhověno (třeba tráví hodně času samo v postýlce), má potřebu stále po mámě pátrat a dožadovat se ujištění, že je na blízku. Myslím, že pokud se nepřiměřená závislost projeví, může to souviset s něčím jiným. Například s dlouhodobým pobytem v inkubátoru apod..Nošení může situaci jen zlepšit.
Nosíme od prvního dne a jak říkají holky, ba právě naopak, bez pláče a problémů se naučila krásně spát v postýlce, nosíme pořád a sem tam i kočárkujeme (když je hodně zima, fusak s beránkem přeci jen zahřeje víc…) a už chodíme i pěšky a mám spokojené a sociální dítě, které navazuje kontakty se všemi okolo
![]()
Ahoj, šátkovala jsem hodně (než mi šátek ukradli v obchodním centru), a neměla jsem pocit že by maličkej byl na mě nějak závislý. Ale jsou mu 3 měsíce, tak těžko říct jestli už by se to nějak projevilo ta závislost ![]()
Já si říkala, že tu je diskuze pro mě - Matky závislé na šátkování
. A ono todle.
Mě přijde každé miminko závislé na matce. Nejsme slepice, aby se po porodu mimino rozběhlo a začalo se živit samo. Šátek tu závislost pomáhá zvládnout, aniž by se z toho máma zbláznila. Koukni, kolik je tu diskuzí, že dítě musí pořád nosit na ruce, nic nestíhají v domácnosti… Šátkovací maminky si stžují mnohem míň.
Alpaka píše:
Já si říkala, že tu je diskuze pro mě - Matky závislé na šátkování. A ono todle.
Mě přijde každé miminko závislé na matce. Nejsme slepice, aby se po porodu mimino rozběhlo a začalo se živit samo. Šátek tu závislost pomáhá zvládnout, aniž by se z toho máma zbláznila. Koukni, kolik je tu diskuzí, že dítě musí pořád nosit na ruce, nic nestíhají v domácnosti… Šátkovací maminky si stžují mnohem míň.
tak tak ![]()