Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny kdo se s tímto potýkáte. My se s tím trápíme už týden. Malá má v pátek šest týdnů a před 14 dny se jí objevilo cosi na čelíčku. Pak se jí to během dne slilo v jeden velký červený flek s pupínky a vlezlo jí to do vlásků. Druhý den už to měla i v obočí, tak jsme jeli k doktorce. Ta nám řekla, že je to z čepičky… což jsem si tedy nemyslela. Napsala nám jen Jarischovu vodu a framikoin. Tak jsem mazala. Z čelíčka se jí to framikionem ztratilo do druhého dne, ale pro změnu se jí to objevilo na tvářičkách a hručníčku. Ve vláskách má stále ty žluté odlupující se pupínky. Jsem z toho už zoufalá. Jsem atopik a moc se bojím aby si chudinka nezažila co já v dětství. Máte někdo zkušenost s řadou Excipial Kids? Teď mají novinku i do vlásků. Tak to chci vyzkoušet. Zatím ji mám do sobotu mazat Excipialem a když se to nezlepší, tak mi nechala udělat nějakou mastičku s kortikoidy.
@Venda85 Ahojky..a tak mě napadá, byla malá očkovaná? neobjevilo se to potom? nám se to taky objevilo kolem měsíce…a bojovali jsme s tím dlouho..koupu v ovesné koupeli pro atopiky..mazali jsme mastičkami leniens..dostali jsme jednu i kortikoidovou..tu jsem ale nechtěla mazat dlouho, pak jsem vystřídala toho ještě více a ted jsme skončili na A-Derma Emolieční krém pro atopiky..a celkem dobrý..do vlásků je pak speciální krém ted si nemohu vzpomenout na název..jinak je dobré treba i chladnější prostředí, nepřetápět místnosti..tedy pokud je to atopický exém či seboreická dermatitida atopická..Jinak malou koupu v linole a i šampon ted dávám Linola..Jinak pokud kojíš uvědomit si, zda nemůže mít alergii na něco co ty máš ve svém jídelníčku..
@linda3 Ahoj
Ne-e očkování žádné nemáme. Objevilo se jí to z ničeho nic. Vlastně možná se mi den před prvním pupínkem trošku spotila - rozčílila se mi v autosedačce než jsme vyjeli (vyčítám si to, ale asi to na to stejně nemělo vliv)… Jím pořád stejně. Dodržuju bezlepkovou dietu, takže si ani moc vymrčovat nemůžu co sní a co ne. Dneska ráno co druhý den mažeme Excipialem Kids, tak už má ty pupínky světlejší. Kůže už není tak zarudlá. Ale za to má toho už i plnej hrudníček. Tak mažeme dál. Koupeme jen v holé vodě a mažeme, mažeme, mažeme. Mám taky z lékarky mastičku s kortikoidama, ale tu bych chtěla nasadit až když bude fakt nejhůř. Doktorka říkala, že máme dva dny zkoušet jen ten excipial a kdyby se to nelepšilo, tak pak tu dělanou mastičku. Jen doufám, že ji to moc nesvědí. Už si i trošku třela obličejíček o plínku, když jí dávám brknout, ale jen včera. Jinak je v pohodě. Papá, spinká… jen ta vyrážka
@Venda85
No nám to zhoršovalo vždy venku na zimě..to prostě více zčervenalo..no my jsme ty kortikoidy nakonec mazaly týden..jen zlehounka a to nám pak zabralo..a pak už to nebylo nikdy v takové míře..také jsem byla zcela zoufala..ve vláskácha obočí nám to zůstalo nejdýl..ale doted má jakoby jizvičky na obličeji..trochu takovou jinou pokožku..tak snad se i to zpraví..ve vlasech se nám to ted po roce znovu zopakovalo..a během roku se to objevilo v menší míře ještě párkrát..no uvidíte..Jo a jinak do vlásků jsme snad dávali Bioderma ABCDerm Cold Cream 200 ml
@linda3 Já jsem zase vypozorovala, že právě venku jí to úplně vymizí. Tedy spíš nemá to vůbec červené a pupínky jakoby seschnou rychleji. Ale v těch mrazech co teď mají přijít toho venku asi moc nepochodíme. Tak alespoň budeme větrat. Doufám, že to pomůže. Už mám doma i šampon a mycí gel Excipial Kids, tak jsem zvědavá zda to bude mít efekt. Stálo to tedy docela dost… skoro 600,–! Dneska vyzkoušíme poprvé. A kdy se Vám to prvně objevilo? Bylo to dlouho takhle oškůivé?
@gabi.design Tak už to má ten náš poklad lepší. Mažu od pátku Excipialem Kids a od soboty se koupeme v té samé značce i hlavičku. Na hrudníku už skoro nic nemá a tak teď jen ten obličejíček. Má to hodně za ouškama a tvářičky už má taky lepší. Ve vláskách má ještě sem tam ty žlutá místa, ale po tom šamponu je to o hodně lepší. No ve čtvrtek máme jít na kontrolu, tak doufám, že nás pochválí. Ani jsem tu mastičku s kortikoidy nevytahovala. Tak snad nebude vůbec potřeba. ![]()
A jak ji malou patlám těmi krémy a umývám, tak i mě přestali svědit ruce… jak jsem psala jsem atopik a teď to mám jen sem tam na rukou. Tak jsme vlastně všichni spokojený. Jen to nezakřiknout.
Tak už máme tu vyrážku jen ve vláskách. Sem tam má více míst ve vláskách kde se jí to sloupne. A dneska jsem objevila pár pupínku na zádičkách. Tak budeme mazat pořádně i zádička. Horší je to s umýváním na zádech, ale to taky nějak zvládneme
A jelikož pořád máchá ručičkama a už se je snaží trošku ovládat, tak si tře to jedno bolavý ouško, tak se to déle hojí. Ale už to má o mnoho lepší! Na kontrole nás doktorka jen prohlédla, pochválila a máme dál pokračovat. Kdyby se to přece jen zhoršilo, tak máme přijít a nebo začít mazat tu kortikoidovou mastičku. Tomu se chci ovšem vyhnout.
Známá říkala, že to měli taky a po ukončeném třetím měsíci jako když mávne kouzelným proutkem bylo všechno pryč. ![]()
No nám se to objevilo i kolem očkování..asi po očkování, už si nepamatuji..a teď po roce opět hlavně ve vlasech…občas ale mívá nějakou vyrážku také, tak nevím, zda je to ono…
@linda3 Nás právě teprve první očkování čeká, tak jsem velice zvědavá jaké to bude mít následky a jestli se jí to nezhorší. Upozorňovala jsem na tom doktorku, tak říkala, že to budeme víc hlídat. Ale co chceš ohlídat, že…? Jednou to očkování stejně musí přijít. Tak doufám, že to bude v pohodě.
Jo, očkování je bohužel svinstvo a v hodně případech to ty ekzémy znovu rozjede nebo zhorší. Prvnímu klukovi se ta seborea rozjela právě po první dávce hexy. Ale u něj to nic moc nebylo, měl ložiska jen na spáncích a do dvou měsíců jsme se toho zbavili obyčejným pleťovým krémem od Sebamedu. Jak jsem už psala, tak druhorozený je nakonec atopik a tomu jsem první dávku hexy dávala raději až v půlroce. A stejně je na tom obličeji momentálně zase osypaný, což ale samozřejmě nemusí souviset s tím očkováním. Od očkování má dva týdny, minulý týden měl jakousi dvoudenní virozu se zvýšenou teplotou a znovu se mu ten ekzém právě rozjel.
Nám paní doktorka na seboroickou dermatitidu předepsala holtovu mast a ještě dětskou mast udělanou v lékárně a vždy jednou namažu holtovku, další mazání tím dětským a po dvou dnech není skoro po žádné dermatitidě ani památky ![]()
Tak sebori jsme se úspěšně zbavili koupání v tom excipialu a mazáním celého těla. Ovše teď se jí na ručkách a na prsou objevil ekzém.
Hold jsem čekala po očkování co příjde a tak už to přišlo.
Jsem taky atopik, takže přesně vím jak to vypadá… jsem z toho smutná. Zatím to vidím tak, že jí to nesvědí a má tam je pár flíčků s šupinkami. Tak mažeme Excipialem U Lipolotio, kterým se mažu taky a snad se to nerozjede.
Ve vláskách ještě trošku šupinek má sem tam, ale snad jsme se toho nejhoršího zbavili!
Zapojuji se do debaty. Od 5.týdne máme seboreu. Malé je nyní 4,5 měsíce. Poprvé se nám to objevilo, když se zpotila. Hned na poprvé jsme dostaly locoid-já nedala mimochodem dodnes ne, ale už jsem zoufalá a už nemám k tomu daleko, abych ji vyzkoušela. Takže máme za sebou infadolan, leniens, lipobase. Vše zabralo, ale jen na chvíli. Po očkování se to opravdu zhoršilo a než to vyléčíme-jdeme na další. Už skoro měsíc si to navíc ještě škrábe a trochu se změnily ty pupínky, přijdou mi už trochu mokvavé-předtím bych řekla, že byly úplně suché, asi si tam škrábáním zavedla i inf.nebo další průběh. Po prostudování na netu o seboree vlastně stále nevím, čím tomu předejít. Jediné co se událo před tím, než se ji to objevilo poprvé bylo:císařský řez, novorozenecká žloutenka, kojím(má špatná strava?). Co by to mohlo těm našim drobečkům způsobovat? Budu zkoušet další masti a uvidíme, zda to samo odezní…Jak jste na tom nyní? Jak dlouho s tím bojujete? Většinou se to ztrácí po pár dnech, týdnech. Přijde mi, že už to máme dlouho ![]()
@Lililil
Skus Blue Cap..manzel ma seboreu a to jedine mu pomaha..prckovi s tym mazame atopak od nejakeho 5mes..a ockovanie zvaz, ked sa jej to po tom zhorsuje..