Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Fitmamka píše:
Já si pamatuju, jak mi alergolog dal celý seznam toho, čemu se mázkazat. Ostrému koření, masu, mléku, vejcím a pokračoval a pokračoval. Asi tak v půlce jsem přestala poslouchat a přemýšlela, co teda vlastně budu jíst. To mi už ale neřekl
No to je ono…prave…ja jsem odkazana jen na urcity druh jidla…muzu si sem tam dat neco zakazane…ale jinak mam sestaveny jidelnicek. Takkze ja smim pouze testoviny, bily jogurt, okurku, chrry rajcata ty velky ne, vejce vubec, z masa jen ryby, njc moc smazeneho, ostre koreni vubec z koreni muzu jen majoranku a sul, bramborovou kasi, mrkev…je toho malo…no…
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jaké máte zkušenosti s krémem exomega. U malé 7 týdnu se objevila sebora a dostala jsem od dr. namíchanou zinkovou mast z lékarny. Používám ji 3× denně 7 den ale tvářičky má pořád hodně zarudlé tak bych právě chtěla vyzkoušet tu exodermu. Má to chudinka hrozný když jí to omývám pláče ![]()
@miška9 Já používám Exomegu u atopika. Sedí mu, vyhovuje mu. Respektive po ní nemá žádnou alergo reakci, ale poslední měsíce má ekzém strašně rozjetý (po prodělané borelióze, ATB., do toho ty vedra a věčně zpocený…), takže to má takové všelijaké. Používám tělové mléko, mycí olej, mám reparační krém a hojivý sprej. Ale ono co sedí a pomáhá jednomu, nepomůže a nesedí druhému, takže na zkušenosti jiných se u tohoto moc spoléhat nemůžeš. Zinkovku jsem tenkrát měla, když byl úplné mimino, ta ho dostala z té akutní fáze, takže ta mu třeba zase sedla.
Děkuji, já právě ani nevím za jak dlouho by to mělo zabrat nebo jak poznám zlepšení. Holt vyzkouším a uvidím ![]()
@miška9 Ahoj,tak takhle nám to začínalo také. Zpotila se a najednou se jí udělala seborea na tvářích v 5.týdnu. Šla jsem k mudr. a ta nám napsala locoid-kortikoidní mastičku. Nedala jsem ji. Přečetla jsem o tom vše, o seboree, o atopickém ekzému, kortikoidech atd. Zkoušela jsem pár mastiček a rad…Co máme do teď vyzkoušeno je:Nesmí se zpotit, pak jí to vždy zčervená a udělají se do toho pupínky, v další fázi to usychá a dělají se žlutavé krustičky. Na to zčervenání s pupínky je dobré vysušit-sudokrém nám zabíral dobře. Pak když je to suché může se promazávat např. lipobase, infadolan, leniens(namícháno v lékárně)…Většině dětiček to zmizí samo, těmi krémy tomu můžeš trošku napomoci-pro obnovu a lepší hojení kůže. Někdy se vyklube atopický ekzém. My měly seboreu od 5.týdne až do teď(8.měs) a před měsícem se nám udělaa suchá ložiska všude po tělíčku v ohybech i na zádech, atd. Koupila jsem A-dermu Exomega emolienční krém. Zkouším týden-dva týdny. Řekla bych, že dobrý. V tom 7.měsíci jsem, ale už vzdala boj léčit jen mastmi. Hodně si to škrábala a já už byla zoufalá. Jely jsme naq kožní. Dostala kortikoidní mastičku, ale slaboučkou-Afloderm. Zabralo, ale zas se vrátilo. Tak jsme dostaly Advantan. Zabralo, zas se vrátilo. Na udržení ještě Elidel(imunosupresiva).Má to, ale ne tak hrozný. Myslím ty tvářičky. Takže pozítří zas půjdeme ke kožnímu co a jak dál. To suché tělíčko promazávám tou A-dermou. Tvářičky ne-má je teď zarudlé. Jsem z toho hotová.
Kecalko:)) děkuju prosím tě malá má právě hodlilině zarudlé tvářičky na to se a-derma nesmí použít?
@miška9 Tak to úplně nevím, myslím, že ne.Zkus to na malý kousíček a uvidíš. Problém je, že každému mimi dělá dobře něco jiného. Tu A-dermu mne doporučili v nemocnici, že jí používají na dětském oddělení, proto jsem ji koupilaTak to možná zkus.Ale také jsem zkoušela do koupele ovesné vločky a řekla bych, že se ji to trošku zhoršilo. Zkus to nejprve vysušit. Máš doma sudokrém? To bych řekla, že je na 1 fázi nejvhodnější. U kožního jsem mu říkala jak to doma provozuju a souhlasil se vším. Teda od narození koupu ob 2 dny. Ta seborea je, že okolo 5.týdne probíhá v tělíčku hormonální změna a mazové žlázy mají zvýšenou činnost, tak jsem to vyčetla. Má to odeznít samo. Nám to teda neodeznělo a máme už tedy AE zřejmě. Oni v tom ani studie nemají pořádně jasno ![]()
Sudekrém mám ale tvářičky už má teď hodně vysušené. Já ji tedy koupu každý den a obličej před nanesením omyju vodou pak nanesu zinkovou mast. Už se jí to jakoby olupuje zkouším to plenkou jakoby setřít jemně ale pláče takže spíš jakoby jemně dotýkám. Malá to má i na ručičkách a hrudi ale hruď dobrý ručičky trošku horší ale ty tváře z toho jsem teda vyřízená. Mě právě dr. řekla že pokud by se to rozlezlo víc že pak to půjde přes kožaře ![]()
Tak jestli to má vysušené po té zinkové masti tak tam zkus dát tu a-dermu, nebo nějakou tu mast na promašťování-infadolan i indulona, excipial. Říkám každému sedne něcp jiného. Ale ten postup nejdřív vysušit a pak promazat zůstává. Jak dlouho to jmáte?
Seboru máme tak cca 3 týden. no snad se to brzo zlepší moc děkuju za rady a ať ti to dopadne dobře u kožaře. ![]()
Nám po určité době úplně zmizela. Zabírala holtovka i nějakej namíchanej krém na předpis. Dobrej byl i excipial.
Dobrý den, já mám seboreu už 18 let a jediný, co mi na to pomáhá je Wolf Basic Creme, navíc je u něho výhoda o proti jiným mastím, jako třeba Excipial, Linola atd., které jsem také zkoušel, ale bez výsledně, že se na obličeji neleskne a tudíž nepůsobí mastně, takže nikdo ani nevidí, že jste něčím namazaný, problém je, že se před několika lety přestal vyrábět, nyní jsem na něj zase narazil, ale ne v české republice, pokuď ho budete chtít dovést nebo zjistit více informací, tak mi napište na tomaxx@seznam.cz
Ahoj, taky jsme to měli s vyrážkami složité. Taky to měl na tvářích, ve vlasech i trochu po těle. Bylo to jak píšeš. Červené až žlutavé flíčky, tvář jako struhadlo. Někdy lepší nemazat než testovat všechno možné. Teď je malému 5 měsíců a cucá si ruce. Má červené flíčky kolem pusy někdy i na tvářích a na rukách kde ocucává. Asi to bude trochu infekční. Ale napsala nám dr. Holtovu mast (dehtová smradlavka), ale musím říct, že to jediné skutečně zabralo. Mazala jsem na noc, jemně v tenoučké vrstvě. Začalo to mizet a i teď, když se to trochu objeví tak to máznu a je to do druhého dne pryč. Pokud musím promazávat hlavu a tělo tak třeba kokosovým olejem. Je dost hypoalergenní. Po olivovém se mi osypal. Taky slunečnicový z lékárny na tělo je fajn. Na mytí mám mixa olejová koupel-sprcha na svědivou pokožku. Ten je moc fajn.Tak hodně zdaru. ![]()
Tak naše druhorozená to měla taky. Dnes má 3 měsíce a je bez vyrážky. Zase jsem najela na excipial kids a do koupele dala Linolu na promazání. Hlavně jsem vysadila olejíčky po koupeli Aviril. Potom se mi osypala šíleně. Nevím čím to je, ale tohle nám prostě nevyhovovalo. Takže za mě Excipial. Dostali jsme i něco namíchané z lékárny, ale byla tam kortikoidy a to jsem malé dávat nechtěla. V počátku jsem to na obličeji mazala Imazolem a ty nejhorší místa se jí alespoň zklidnila. Tak doufám, že už se nám to nevrátí.