Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Lililil A zkoušeli jste ten excipial? Malá má teď taky 4,5 měsíce a je úplně čistá. Občas se jí to objeví když se zpotí, ale jinak je zřejmě z nejhoršího venku. Po očkování taky žádná reakce. Pořád ji koupu a mažu tím excipialem a dá se říct, že máme po problému. Viz mé předchozí příspěvky a fotky..
Tak vyzkoušejte, třeba Vám to taky pomůže. Já jsem nepoužila ani jednu z těch mastí co mi nechali namíchat na kožním a jen tím, že ji koupu každý den excipialem a pak ji ještě máznu, tak je čistá ![]()
Hodně štěstí! ![]()
My to máme taky a mažeme bohužel locoidem, ale naštěstí jen tak jednou za 2 týdny někdy i za dýl, jen když se mu to objeví na spánku a hned je to pryč, ale po nějaké době se to zase ukáže, naštěstí je to jen malý flíček na spánku a trošku se mu loupe ve vláskách, tak vyčesáváme na radu z internetu…vůbec ale z toho kortikoidu nejsem nadšená…
Syn ji měl ve vlasech asi tak kolem 5 měsíců, dostali jsme nějaký olej namíchaný v lékárně, a vždycky jsem ho trochu ohřála, namočila do něj hadřík, na to starou čepičku a nechala pak chvíli působit. Pak jsme vyčesávali edtra měkkým zubním kartáčkem a koupali v Oilatu. Zmizelo to za pár týdnů, přesněji už si to nepamatuju.
@Lililil Pokud je to opravdu seborea, tak to je hormonální záležitost. Doporučují teda takovým dětem režim atopika, ale ničím se to nějak extra ovlivnit nedá. Já se teda divím, že nemáte jinak naplánované očkování, to bych rozhodně udělala v prvé řadě.
My s tím hodně bojovali teď u mladšího, nakonec je z něj atopik, ale taky jsme vyzkoušeli kde co, jezdili jsme furt na kožní, doma se mi kupilo všechno možné. Nakonec zabrala až ta šílená genciána - dvakrát jsem ho mázla a byl klid. Na ty vysušená místa mu zabrala zinková mast namíchaná v lékárně. Kortikoidy jsem nedávala vůbec. Očkování měl odložené, nepovinného jsem nedávala nic a první hexu dostal až v 6 měsících. Momentálně ho mažu A-dermou, ta mu vyhovuje, ekzém měl od nějakých 5 měsíců v klidové fázi, trochu mu to rozjely až zuby, s růstem zubů mu vyrašila ložiska na tvářích.
Jinak taková ta klasika: bavlněné oblečení, pořád mu zvlášť peru a máchám se zdravotnickou péčí, nedávám aviváž, na příkrmy jsme najeli opatrně, často se nekoupe, do vaničky dávám oves, myju jen syndetem, žádné používání ubrousků a dodržujeme v koupání tzv. „pravidlo tří“.
Děkuji za další podněty…vidím, že je to dost rozšířené.
@Fima Já jsem si také myslela, že je to hormonální změna, od doktorů a z netu jsem se dočetla, že to asi tak jednoznačné nebude. Ani jsem nevěděla, že lze očkování odložit až s takovým odkladem??? Kdy a jak mudr. nebo kožní zjistili u malého, že je to atopický ekzém? Praní-také peru zvlášť a to i naší 2leté, aviváž používám jen pro nás. Koupu od narození ob 2 dny, nepoužívám do vody přísady, žádné krémy…V lékárně jsem chtěla objednat A-dermu, říkali, že je více výrobků, tak jaký máte vy?
Já jen doufám, že nebudeme mít AE. Děkuji za informace ![]()
@Lililil Mě se malej osypal poprvé už v porodnici. Narodil se loni v létě do těch veder, tak jsem si myslela, že jsou to potničky, jenže to nemizelo, ba naopak to bylo ještě horší, tak nás pediatra poslala na kožní. Poprvé jsme tam byli, když byl klukovi měsíc a odcházeli jsme s tím, že je to teda seborea a první várkou krémů… jezdili jsme tam co dva týdny, doma půl lékárny, čekali jsme, co zabere, protože klasika, každému sedí něco jiného. Zkrátka od narození až zhruba do 4 měsíců to měl dost hrozný, do toho měl šílenou plenkovou dermatitidu s kvasinkama. Ve 4 měsících byl označen za atopika. Jak to od sebe odlišují, netuším, někde jsem i četla článek zase nějakého profesora, který tvrdí, že seborea je jen začátek právě atopické dermatitidy…prý to jde odlišit dost těžko, ale že atopák se prý právě objevuje až po tom 3 měsíci a svědí. Nevím, nejsem kožař, myslím, že v tom asi jasno úplně nemají ani oni.
Je teda fakt, že kluk se drbal hrozně, dvakrát denně jednu dobu dostával Fenistil a používali jsme coverflexy. Já jsem držela dobu dietu, nevedlo to k ničemu, jsem měla pocit, že je osypaný snad i ze vzduchu. V těch 5 měsících to potom přešlo do klidové fáze, úplně se to ztratilo, kůži měl krásnou, jen pod jednou podkolenní jamkou má furt trochu zarudlo dodneška. Ale to očkování jsme teda odložili, doporučila to jak kožní, tak i pediatra. Bála jsem se, že mu to očkování znovu ten atopák spustí, ale dobré, vůbec na to nereagoval. Až ty zuby, jak jsem psala.
Jinak od A-dermy používám řadu Exomega, na promazávání emolienční mléko http://www.aderma.cz/…iencni-mleko a na mytí zvláčňující mycí olej: http://www.aderma.cz/…ci-myci-olej Na takové takové to zarudnutí, vyrážku, pupínky… mám ještě reparační krém: http://www.aderma.cz/…paracni-krem - ten je rovněž výborný, jak mu teď rostly ty zuby a měl to na těch tvářích rozjeté, tak jsem mu to vždycky mázla a druhý den to měl fuč, občas mu tím máznu i zadek při přebalování.
@Fima Děkuji za info. Nejprve se malá vůbec neškrábala, teď ji to zřejmě už svědí, tak to škrábe zhruba od 3,5-4měs.(právě jsem četla, že seborea nesvědí, nebo jen mírně a AE svědí).No uvidíme co řekne mudr. Jsem zvědavá jak zaberou ty fenistil kapky, škrábáním se jí to samozřejmě zhoršuje a nelepší. V plence prdelka do teď dobrý, ale jž asi 3 den pozoruji, že jí zčervenala a po namazání se nic nelepší. Snad nebude mít i plenkovou derm. No a jdeme teď v 5.měsíci na další očkování. Každý kdo kouká do kočárku se ptá co to má???Připadám si jako neschopná matka, která malou neléčí…Vysvětluju všem co to je, kolik mastí jsme vyzkoušeli, i moje mamka mi řekla, že vypadá jako zanedbaná, že dělám špatně tohle a tohle…Je mi malé líto už, aby to bylo pryč. A co ten AE to je napořád? Jsou nějaká omezení pro malého (jídlo, aviváž?…)a může se to objrvit i ve větší míře?
@Lililil Taky máme AE. Myslím, že to malý podědil po mně. A atopický exém, pokud je to skutečně on, tak zůstává na trvalo. Jsou pouze klidová období. Pamatuju, jak mi mamka na noc fačovala ruce, abych se nemohla škrábat. Je mi 35 a mám to do teď.
Tvojí malé je mi moc líto. Já taky, když něco objevím, tak si hned připadám, že já jsem vinná nějakým zanedbáním, přitom nedělám nic míň než ostatní matky. Musíme to nějak překonat. Nám na to zabírá bioderma. A dělám to, co ostatní. Koupu ob dva dny, žádné pěny, ani mýdla, 3×denně mažu tělíčko modrou indulonou. Seboreu jsem změkčila olejem a oloupala dětským kartáčkem na vlásky, bioderma má i krém na šupinky ve vlasech, který sem tam použiju. Máme koleno, takže to není problém.
Držím ti palce, ať se to malé zlepší
@Fitmamka píše:
@Lililil Taky máme AE. Myslím, že to malý podědil po mně. A atopický exém, pokud je to skutečně on, tak zůstává na trvalo. Jsou pouze klidová období. Pamatuju, jak mi mamka na noc fačovala ruce, abych se nemohla škrábat. Je mi 35 a mám to do teď.
Tvojí malé je mi moc líto. Já taky, když něco objevím, tak si hned připadám, že já jsem vinná nějakým zanedbáním, přitom nedělám nic míň než ostatní matky. Musíme to nějak překonat. Nám na to zabírá bioderma. A dělám to, co ostatní. Koupu ob dva dny, žádné pěny, ani mýdla, 3×denně mažu tělíčko modrou indulonou. Seboreu jsem změkčila olejem a oloupala dětským kartáčkem na vlásky, bioderma má i krém na šupinky ve vlasech, který sem tam použiju. Máme koleno, takže to není problém.
Držím ti palce, ať se to malé zlepší
Pockej me se poprve objevil v meeici pak ve trech letech a pak v sedmi…a nikde ho nemam zmizel. Obcas se obevi suche misto namazuju a atopicky ekzem nemam. U nekterych lkdi asi neni na natrvalo
Tak nám to pár dní před očkováním(před 5.měs.) zázračně zmizelo. Naposledy jsem ji to namazala sudokrémem a to se ji tak hodně zhoršilo, že jsem ji nechala být a rozhodla jsem se, že zajdu na kožní. A najednou červené fleky s pupínky byly pryč a zůstala jen hrubá kůžička, která po infadolanu byla zase pěkná. Jestli pomohlo toto? Anebo je to prý i z počasí. Bylo v tu dobu venku krásně. Byly jsme venku skoro celý den…Nevystavovala jsem ji slunci…Takže nevím. Teď jsme po očko a zase se nám to, ale jen mírně ukázalo. Jenže venku je zataženo a velký vítr, takže např. včera jsme nemohly ani vylézt. Předevčírem jsme byly jen chvilku, pak začalo pršet. Tak teda nevím. Díky za rady a info ![]()
@Mysis je možné, že se to u každého projevuje jinak. Já mám jen tuto svoji vlastní zkušenost. V odborných článcích se píše, že atopie je projevem alergie. Jsem-li na něco alergická, mám tuto dispozici stále. Nejde vyléčit…
@Fitmamka píše:
@Mysis je možné, že se to u každého projevuje jinak. Já mám jen tuto svoji vlastní zkušenost. V odborných článcích se píše, že atopie je projevem alergie. Jsem-li na něco alergická, mám tuto dispozici stále. Nejde vyléčit…koupelee]Ale alergie za cas muze zmizet
ja mela na vceli bodnuti a vosi uz nemam
alergii na jahody uz nemam samozrejme v ramci atopickeho ekzemu. Chodim pravidelne k dr na lrohlidky po ekzemu ani znamka. Moje setra byla alergicka na vse mozne. Merunky, ananas, posecenou travu, pampelisky, peny do koupele tez ted neni na nic. Muze to zmizet…nemusi se ekzem uz projevit. Me dr vysvetlila ze samozrejme se muze vratit. Vyhybam se vsem potravinam ktere nesmim a je mi fajn. Alergie na pyl u me neexistuje a sladke mi nic nedela. Kdyz neco zobnu po mensim mnozstvim tez mi to nic neudela. Pokud bych jedla ustavicce angrest ekzem budee na svete. Chce to hledat a dodrzovat a ekzem nikde
@Mysis tak to je super a zní to pozitivně. Kéž by to tak bylo i u nás
tomtmamka píše:
@Mysis tak to je super a zní to pozitivně. Kéž by to tak bylo i u nás
No mala na tom bude asi hure. ALE! Jde o to z moji rodice na ten ekzem nebrali nejak mkc velky ohled. Davali mi vse i po cem jsem se osypala. Takze jsem musela hledat sama. Peclive jsem zapisovala a mam to do dnes. Cely seznam si nepamatuju. Obcas vyvola ekzem nebo spise hrubou kuzi trava. Takze se po ni valet nemuzu
a posecena vyvolava rymu. U male vse zapisuju abych vedela. Na pyl alergicka nejsem ale vim ze male se ekzem zhorsi jenze tomu se nejde vyhnout. Bohuzel
nejhorsi jeden cas u me byla voda. To mi svedelo cele telo. Zacala jsem pouzivat kremy na telo pro atopiky a od te doby nic. Obcas v zime kdyz mrzne se mi hrubsi kuze udela na obliceji. Jinak jako ze bych mela vylozene ekzem zpatky tipickeho charekteru -pupinky tak to ne. Seznam mam dlouhy nesmim ani maso ale to stejne nejim jen jednou za cas rybu. Sladke muzu jak chci ale ted ho nejim drzim dietu
a zase mala sladke nesmi vubec :/ hledani bylo dlouhe ale nejvetsi pruser jsou potraviny. Jeste kdyz se to kombinuje prave s pylem. Preji hodne stesti at najdete to co to vyvolava.
Já si pamatuju, jak mi alergolog dal celý seznam toho, čemu se mám vyhnout. Ostrému koření, masu, mléku, vejcím a pokračoval a pokračoval. Asi tak v půlce jsem přestala poslouchat a přemýšlela, co teda vlastně budu jíst. To mi už ale neřekl