Seboroická dermatitida u kojence

kakulína
3.10.12 15:29

seboroická dermatitida u kojence

Zdravím Vás maminky, chci se s vámi podělit a poradit se o naší bolístce seboroické dermatitidě. Začnu od začátku. Kolem 4týdne se malému objevila na tvářičkách drobná vyrážka, která se měnila v olupující se žluté stroupky.Dr. diagnostikovala seboroickou dermatitidu, napsala míchanou Leniens. mast.Ale malému se to horšilo, tak nám přidala Excipial s mandlovým olejem, ale žádná odezva, místo toho se to malému rozšířilo po celém obličeji, hlavičce, hrudníčku a loktech, vypadalo to fakt hrozně, suchá strupatá místa :( .To nám dr. poradila Biodermu atoderm Po zink.Ta teda zabrala, ale ne na dlouho.Za 2 týdny to bylo zpět. To už si to malý začal do krve škrabat. Tak přišly na řadu kortikoidy Locoid lipocream.Ty teda zabraly do 2 dnů, to byly malému 4 měsíce. Radovala jsem se, že máme vyhráno, ale ne na dlouho. Kolem 6 měsíce se malému objevila vyrážka kolem pusinky, to už ani Locoid nezabral a teď v necelých 7 měsících se malému sebora rozlezla zase po tvářích :,( .Od kožní jsme dostali jiné kortikoidy s antibiotiky Fucidin H, mažeme 3 den a pomalu se to ztrácí, ale na jak dlouho?!Máte někdo podobnou zkušenost? Téda, to jsem se rozlela 8o

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5436
3.10.12 15:40

Syn to měl od jednoho měsíce a jednu dobu fakt vypadal děsně. Dr. na kožním řekla, že to máme mazat krémem Lipobase, ale po tom to bylo ještě horší (jak se to namastilo). Postupně mu to ale z obličeje postupně zmizelo, měl jen obří strup ve vlasech. V lékárně jsem koupila Tanno-Hermal Lotio (takový jakoby tekutý pudr), který vysušuje. Když mu byly tak 4 měsíce, natřela jsem mu to tím. Hlavičku měl celou bílou, nešlo to umýt jen vodou, takže asi po dvou dnech jsem mu to umyla normálním dětským šamponem. Stroupky se krásně oloupaly (částečně tedy i s vlasy) a od té doby máme pokoj (teď je mu 21 měs.).
Ale jak to popisuješ, u vás to bude asi závažnější :nevim:
Kamarádce prý před pár lety dr. předepsala něco, čemu říkala „sádlo“ - večer se to namazalo, na to čepičku, protože to bylo mastné, a ráno se to krásně slouplo.
S těmi kortikoidy bych byla opatrná, je to dost svinstvo, krátkodobě to sice rychle pomůže, ale kůže si na to zvyká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.10.12 15:40

Já domašťuji obyčejnou lékárenskou vazelínou, malá to tedy má jen za ušima, ale průběžné mazání to výrazně zlepšuje.

• Citovat
  • Upravit
476
3.10.12 15:51

@kakulína a je to stále sebor. dermatitida? Nepřešlo to náhodou v dermatitidu atopickou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2618
3.10.12 15:54

Namastit a pak vydrolit. Natalka to mela teda jenom ve vlasech a ja byla srab a porad to jen mazala. mela to asi 3 mesice. Pak jsem to jednou uz nevydrzela a proste to hoooodne vycesala a dodloubala a byl klid. Koupila jsem si sebamed sampon a uz se to nevratilo. U Nely jsem to hned prvni mesic odrolila a take ten samy sampon a hned byl klid. Tot ma zkusenost. Nevim, jak to u vas vypada a zda by to slo. Obe holky nemely strupy. Jen takove vystouple flicky (zlute). Jako hodne sucha kuze ve vetsi vrstve. Proste to slo s trochou sily odloupnout. Cetla jsem sice, ze se to nema, ale nijak jim to neublizilo. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kakulína
3.10.12 16:07

Ve vláscích jsme se toho v rychlosti zbavili šamponem Mediket Ictamo.Ale na pusině to vypadá trochu jinak, je to spíš zarudlé a sem tam stroupek…Kožní neříkala nic o atopik. dermatitidě, jen že to na obličeji bývá ca do 1 roku a pak se to přesune jinam nebo to zmizí. Ale četla jsem, že to může být, předvoj atop.derm.

• Citovat
  • Upravit
3265
3.10.12 16:30

Na obličej jsem použila černý čaj a na vlásky jsem nanesla krém ve větší vrstvě - nechala cca 10 minut působit a pak jsem ten krém jemně seškrábavala nehtem.

@AliTad - Tanno Hermal lotio je super i na opruzeniny :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
476
3.10.12 16:41

@kakulína jasně, já jen jestli tam lékař už ty znaky atop. derm. nepozoruje. V rodině atopický ekzém, jakékoli alergie (i inhalační, na léky…), astma nemáte? Každopádně, dostala se vám tam zřejmě infekce (dělal kožní stěry?), proto Fucidin H. Infekce se ráda vrací. SD také souvisí se stravou a se stavem střev, hlavně s kvasinkami, je dobré dělat protikvas. opatření. Je malý kojený?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
3.10.12 17:00

Příspěvek upraven 20.10.19 v 22:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
7.10.12 20:26
@kakulína píše:
Zdravím Vás maminky, chci se s vámi podělit a poradit se o naší bolístce seboroické dermatitidě. Začnu od začátku. Kolem 4týdne se malému objevila na tvářičkách drobná vyrážka, která se měnila v olupující se žluté stroupky.Dr. diagnostikovala seboroickou dermatitidu, napsala míchanou Leniens. mast.Ale malému se to horšilo, tak nám přidala Excipial s mandlovým olejem, ale žádná odezva, místo toho se to malému rozšířilo po celém obličeji, hlavičce, hrudníčku a loktech, vypadalo to fakt hrozně, suchá strupatá místa :( .To nám dr. poradila Biodermu atoderm Po zink.Ta teda zabrala, ale ne na dlouho.Za 2 týdny to bylo zpět. To už si to malý začal do krve škrabat. Tak přišly na řadu kortikoidy Locoid lipocream.Ty teda zabraly do 2 dnů, to byly malému 4 měsíce. Radovala jsem se, že máme vyhráno, ale ne na dlouho. Kolem 6 měsíce se malému objevila vyrážka kolem pusinky, to už ani Locoid nezabral a teď v necelých 7 měsících se malému sebora rozlezla zase po tvářích :,( .Od kožní jsme dostali jiné kortikoidy s antibiotiky Fucidin H, mažeme 3 den a pomalu se to ztrácí, ale na jak dlouho?!Máte někdo podobnou zkušenost? Téda, to jsem se rozlela 8o
**Ahoj, malý to měl uplně stejný, jak píšeš TY, koupila jsem konopný krém od Cutis help z détské řady. Na mytí emulzy a balzám na mazání. Na hrudníček pomohla ta samá značka, ale byl to krém na ekzém a pomohl. Dělají i krém přímo na seboreu. Bohužel se nedá zcela vyléčit, jen zaléčit. A když je takově počasí jako ted´tak se to vrací. Tedˇse mu to objevilo na krku a trošku na ramínkách. Chce to možná občas krémy prostřídat, ale jen od této značky, nebo která vyhovuje. Kortikoidy bych vypustila, ty jsou na rakovinu. Drž se radši přírody. Pokožka po těhlech driácích ztrácí svoji obranyschopnost a ztenčuje se, takže zkus konopí, to je bezpečný. :mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kakulína
8.10.12 08:24

Díky Moni za tip, vyzkoušíme :) Ještě by mě zajímalo, kolik je tvému malému, mě totiž bylo řečeno, že to buď do roka zmizí, nebo se to změní v atopik. ekzém :cert: :(.A upravila jsi sobě (jestli kojíš),nebo malému jídelníček? (protikvasinková dieta)

• Citovat
  • Upravit
52
8.10.12 08:59

Ahoj, malému je šest měsíců a neupravovala jsem nic. Kojila jsem jen dva měsíce. Přišla jsem o mlíko díky operaci žlučníku. říkám si jestli to malej nemá i z toho. V těhotenství jsem měla hrozný koliky a potom taky.Na netu jsem četla, že se to může kdykoliv vrátit, dokonce je to hodně častý u dospělých a hlvně u seniorů. Podle mě je to opravdu stresem. Když jsme byli poprvé u kožní a taky naposled, to malýmu byly dva měsíce, řekla, že u tak malýho dítěte se nedá říct co to je, byl úplně rozdrápanej. Napsala mi Linolu a nějakou hnusnou hutnou mast, která všechno zhoršila. že by z toho mohl být atopický ekzěm neříkala, jen, že to se pozná později. Myslím, že už ted´ poznáš co to je. Má třeba zarudlý záhyby na ručkách. Viděla jsem děti s ekzémy a to vypadá úplně jinak.Tak žádný strachy a napiš až zkusíš co jsem radila. Věřím, že zabere. Hodně štěstí :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kakulína
8.10.12 13:54

Tak našemu malému je 7 měsíců, doteď kojím a pořád se mu to vrací :,( Včera jsem koupila Biodermu Atoderm PP antirecidiv, zdálo se mi, že se mu to trochu sklidnilo, ale teď, jak se probudil to má zase :,( Ještě dám na tebe a koupím tu konopnou mast a když nic, tak už to vzdávám. Mám už doma malou lékárnu a těch peněz! :roll:

• Citovat
  • Upravit
52
8.10.12 17:25

Nám to zabralo druhý den. Hlavičku měl jednu velkou krustu a tváře úplně rudý, hrudník taky, no hrůza. Tohle bylo to poslední co jsem zkusila a zabralo to. Nenech si nacpat nic jinýho. Cutis help pro děti:mycí emulze, na mazání balzám, je lehoučkej a krásně se vstřebá a pak jsem ještě dokoupila krém na ekzém. Ted´to má na krčku, ale to už není tak hrozný. Chudáci mimča, jsou jak pokusní králíci. No co se dá dělat, doufám, že to zabere. Konopím se dá léčit snad úplně všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kakulína
8.10.12 19:58

Já mám zatím objednaný krém na ekzém, zítra pro něho jdu. Uvidím, jak to zabere a dokoupím zbytek.JJ,jsou to bobátka naše :hug:,malý se škrabal a šoupal o polštář, než únavou usnul :( Asi je to tím počasím, přes léto to bylo dobré a před týdnem se mu to zničeho nic zhoršilo…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek