Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Promašťovat a potom vyčesat. Dobrej je na to kokosovej olej, namatláš a promasíruješ, necháš hodinu působit a potom opatrně vyčešeš „chlupatým“ hřebínkem. Taky pomohl jakýsi krém či co od ABC Derm. V žadným případě neodstraňovat nasucho.
Sice je diskuze staršího data, ale přidám sem svůj příspěvek, aby až někdo bude hledat a pročítat tady všechny diskuze na toto téma na můj příspěvek narazil. Třeba se bude hodit.
Moje malá dcera, tedka už má přes 3 měsíce má seboreu od 2 týdne, kdy ji měla slabě v obočí a kolem nosních záhybu.
Pak se nám však rozlezla nejdřív na jednu tvář, čelo, pak druhou tvář a teď máme ložiska i trochu na rukou a nohou.
Pani doktorka nám nepsala nějakou míchanou mast a vodu, protože malá už měla tváře jako struhadlo. Po tom se to však moc nezlepšilo, tak jsem si říkala, že vyzkouším krém Excipial U Lipolotio, kterou tady hodně maminy uváděli, že ji použili nebo používají. Malou jsem namazala před spaním. Během noci se to malé po Excipialu, tak strašně zhoršilo, že ji začala i jedna tvář strašně mokvat. Měla to šílené, celá rudá a tvář mokvala neskutečným způsobem. Takže další den jsem ji z toho dostávala. Mokvající tvář jsem namazala Sudocremem a zbytek konopným krémem od CutisHelp mimi, kterou jsem zajela koupit do lékárny a objednala jsem si i od A-dermy Exomega Emolienční krém.
Po A-dermě se jí to o hodně zlepšilo. Tělo ji s tím mažu dvakrát denně, ráno a večer po koupeli a obličejík ji s tím mažu zatím vždycky když se probudí po spinkání a vidím, že to má suché. Sice je na obale, že stačí namazat jednou za 24h, ale nám to prostě nestačí. Přijde mi, že už se teď tolik ani neškrabe.
Za mě tedy doporučuji A-dermu a na prostřídání konopný balzám. Excipial už nikdy. Ale každému sedne úplně něco jiného.
Tak snad mé doporučení někomu pomůže, kdo je tak bezradný jako já na začátku.
![]()
Mám 5 týdenního kojence a velmi se mu zhoršila seborea v obličeji. Nejdřív měl jen novorozenecké akné, ale pak se mu začaly dělat žluté strupy v obočí a na čele. Nejdřív trochu, tak jsem hned neběžela k doktorovi, ale dneska jsem se zděsila, jak se mu to přes noc zhoršilo a samozřejmě sobota, že.

Asi mám mlíko na mozku, ale ty žluté strupy se mají promašťovat nebo vysušovat? Vypadají samy o sobě dost mastné, spíš mokvavé, ale jak je to obličej, tak mám strach abych mu to nějak nepokazila. Starší to měli vždy jen ve vlasech, tam se to lehce vyčesávalo.
Chudák vypadá strašně, místo obočí rozpraskanou žlutou krustu.