Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky holky, potřebovala bych poradit jak se pozná seboroická dermatitida od atoipckého exému?A jaké jsou rozdíly v léčbě?Díky ![]()
Seborea je jen kožní problém, léčí se u malých miminek například je olejováním postižené části, například na hlavičce, to obvykle postačí, šupinky se uvolní a odpadají, nebo se hřebínkem nebo kartáčkem vyčešou. Na horší případy je spousta mastiček, dr. by určitě nějakou poradil. AE je onemocnění, které se sice projevuje na kůži, ale příčinu má v alergické reakci těla na něco, většinou na potraviny. U nás je to kravské mléko, tedy ta bílkovina. Pokud vynecháme, stav se lepší.
Seborea jsou takové „hnědé“ skvrny na hlavě ve vláscích. Stačí hlavu promastit olejíčkem a pak jemně vyčesat (prostě sloupat). Nenásilně a klidně na etapy.
Jojo, toto jsem taky vyčetla, ale jaký je rozdíl v těch příznacích?To co jsem četla o seborické dermatitidě tak má skoro stejné příznaky jak atop. exém…právě že nám taky jedna doktorka řekla že to je seb. dermatitida a druhá že atop. exém…
osobně si myslím že máme seboreu…má šupinky ve vláskách, v záhybu na krčíku a je to takový cvalda- plně kojený (u těchto dětí je větší výskyt seb. derm.), teď naobličejíku červnené skvrny s pupínky… ![]()
Já budu psát za sebe, my měli obojí. Seboreu měl v těch vláskách hodně, dokonce mu vypadaly, celou hlavičku měl pokrytou šupinama. Olejovali jsme pak vyčesávali, bylo toho opravdu hodně, ale nebylo to červené. A exém, ten mel po nožičkách a na obličeji kolem 3 měsíce, když jsem začala přikrmovat UM, a stačila změna UM na hypoalergenní a bylo po problému. Jinak AE jsou takové ohraničené červené ložiska, hodně suché a hrubé, víc červené na okrajích. Seborea je bud nahnědlá, nebo bez barvy a jsou tam vidět takové šupinky.
No tak jeden z našich synků má oboje, ve vláskách seborheu (i když už jen nepatrně) a na obličeji a na krku atop ![]()
Nechci strašit, ale červené skvrny s pupínky… to bych viděla spíš na ten atop, jestli teda to není jen podráždění od slintání, zimy, nebo něčeho podobného.
Jinak u nás na tom obličejíčku, to byla ložiska a fleky např, na tvářích, a kolem pusinky, jak je pořád oslintaný to přecházelo do pupínků.
melej měl seboreu jako miminko,jen ve vláskách a ted se nám na chvilku vrátila a to mu jsou dva,prý se to někdy vrací.Nám dr napsal dělaný olejíček a po 5 dnech bylo po…ale jako miminko to bylo na dlouho.
ahoj náš malý měl takovou dermatitdu v cca 6týdnech, nevím přesně název, byli jsme s tím na kožní, na tvářích, na čele a na krku se mu dělali červené pupínky a ve vlasech stroupky, stroupky se mu dělali i u nosu v tom záhybu, na ouškách na lalůčcích a nahoře jakoby za ouškama v tom záhybu. Kožní říkala že je to změnou hormonů a že za to může nějaká bakterie, mazali jsme to Fungicidem proti kvasinkám. Nevím jestli je to podobný tomu vašemu, ale být tebou bych zkusila najít nějakou dobrou dětskou kožní a šla se poradit znovu když každý tvrdí něco jinýho
Ahoj,
chci jenom napsat, přesně jak píšeš, málokterá doktorka pozná rozdíl mezi seboreou a atopákem, naší Sofince se začala objevovat když měla dva měsíce, nad obočím a na jedné tvářičce. Šla jsem k naší pediatričce a ta řekla:
„Maminko to je atopický ekzém“ a dala mi do ruky hrůzostrašné letáky o atopáku a kýbl mastí
a řekla:hojně promazávat! Za dva dny měla Sofče z těch mastí krvavý fleky po celým obličeji! Vzala jsem jí k úžasné paní dermatoložce, která nad ní spráskla ruce,že prý to nemá s atopákem co dělat, je to prý seborea a podrážděná kůže z těch mastí, co nám dala dětská dr. Dala nám na to výborný krém jmenuje se Skin Cap, je trošku dražší kolem cca 370 kč, ale po týdnu neměla Sofča na tváři vůbec nic, teď v zimě se jí to sem tam objeví tak to zase namažu (mažu ho i když tam nic nemá a jdeme třeba ven, je fakt výborný a hlavně to není žádný kortikoidový svinstvo
, takže doporučuji všem maminkám, obrátit se vždy na zkušeného dermatologa! Pediatr fakt houby pozná.
Fassatko, asi tě to zklame, ale Skin cap obsahuje kotikoidy. Jde o klobetasol-propionát (je v 4., tj.nejvyšší skupině kortikoid.extern, tj. jeden z vůbec nejsilnějších a tudíž nejúčinnějších kortikoidů.
Krém „pomáhá“ sice zázračně rychle, ale s jakými následky.
Tak já bych si takhle od kompu rozhodně netroufla napsat na co to vypadá. Ve 2. měsících jsme chodili k primářce kožního, tvrdila že atop a pak se teprve začaly vytvářet šupinky a atop to nebyl ale sebora. A to můžu říct že je vážně kapacita ve svým oboru. Takže asi to jde opravdu obtížně poznat. Vím že jsem ti moc nepomohla, ale tohle je asi opravdu na odbornících a i ti se můžou mýlit ![]()
Ahoj,
to si mě tedy dostala! Fakt? V lékárně my tvrdili, že to žádný kortikoidy neobsahuje! A příbalový léták u toho vůbec není. Ty máš nějaký zkušenosti s tou seboreou? Čím mám tedy mazat? Tohle fakt zázračně zabírá ![]()
My jsme ji mazali jen olivovým olejem s přídavkem nějakejch silic míchanejch ne recept od kožní a zabralo to takřka hned. Do týdne byla pryč.
Fassatko, pomáhá salicylový olej z lékárny. Pokud je to seborea - ty hnědé šupiny, tak namastit, nechat působit a třeba nehtem nebo měkkým kartáčkem na zuby odstranit. Každopádně dřív nebo později toto zmizí. S atopákem je to horší. Tam je třeba vysušit akutní ložiska a promazat ta suchá.