Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj chci se zeptat -jestli vadi ze nas malej-2 a pul mesice-rad sedava doma ve vajicku v kterem ho vozime v aute,kdyz je vzhuru tak ho nebavi lezet v postylce ale chce byt vte autusedacce pozoruje vse kolem sebe atd-tak nevim jestli mu to nejak neuskodi nebo tak neco-doufam ze otazka dava aspon trochu smysl
![]()
Příspěvek upraven 07.01.12 v 10:53
No často by to nemělo být.
Dokonce jsem jednou koukala na sama doma a vajíčko - autosedačka není zdravá na záda miminek, ale je to jediné co je bezpečné do auta, takže asi tak. Já střídám lehátko, vajíčko, hrazdičku, koberec a pořád dokola…protože malá od narození není ráda odložená a musím jí dělat změny…
Říkala mi rehabilitační že v tom vajíčku vozit minimálně.. nejlépe jen na převoz.Aby ti v tom seděl doma si myslím že nebude moc ideální. Otázka, jak dlouho v tom sedí…
Dokud je tam jen opřený, tak to zas až tolik nevadí, ale děti mají tendence se přitahovat, aby se mohli rozhlížet do stran, což jim autosedačka moc neumožňuje, celkově mají sklon hodně strkat hlavičku dopředu, což posílí nevhodně jiné skupiny svalů, než by se v tomto věku měli posilovat. Jako menší zlo mi přijde polohovací lehátko, aby mohlo být dítě s tebou, malej má 7m a stále ho používáme
No myslím, že je jasné, že se mu tam více líbí,má větší rozhled
ale rozhodně by tam něměl trávit většinu času, myslím, že to není uplně nejzdravější na zádíčka. CHce to střídat ![]()
Uškodí to nejvíc v tom směru, že má bez námahy to, čeho si má dosáhnout vlastními silami - aby měl rozhled, musí se přetočit na bříško, zvednout hlavu, postupně si pak sednout atd. Takhle to má bez námahy.
Ale to v případě, že by tam byl fakt pořád a dlouho, na chvíli to nevadí… ![]()
Co ho dát na zem pod hrazdičku?
Misula.vdf píše:
No často by to nemělo být.
Dokonce jsem jednou koukala na sama doma a vajíčko - autosedačka není zdravá na záda miminek, ale je to jediné co je bezpečné do auta, takže asi tak. Já střídám lehátko, vajíčko, hrazdičku, koberec a pořád dokola…protože malá od narození není ráda odložená a musím jí dělat změny…
u nás taky tak, hrací deka, nebo na zemi obložená hračkami byla, zhruba po 3tím měsíci jsem jí sem tam dávala do lehátka. Co jí i bavilo na postýlku navěsit hračky za které tahala a strkala je do pusy, to jí vydrželo na zabavení docela dlouho
Některá jsou do 9kg, ale jsou i lehátka, která jsou do víc, pak z toho jde udělat houpací křesílko pro batole.
Ahoj, prý by děti neměly být ve vajíčku víc než 30 minut v kuse. Jestli rád pozoruje, pořídila bych lehátko, kde by měl zádíčka na rovné podložce. Ale nejvíc by měl být na zemi třeba na hrací dece, aby ho to motivovalo k přetáčení, lezení atd. (psaly v Betynce
)
Aishenka píše: Říkala mi rehabilitační že v tom vajíčku vozit minimálně.. nejlépe jen na převoz.Aby ti v tom seděl doma si myslím že nebude moc ideální. Otázka, jak dlouho v tom sedí…
souhlasím.
Jen na nezbytně nutnou dobu.
Takhle malé mimi musí být v rovné poloze.
tak do vajicka radeji uz jen do auta-poridime naky to lehatko nebo deku s hrazdickou,a co kolotoc na jakou stranu postylky by mel byt namontovany -po strane nebo jakoby nad hlavickou-dnes mam fakt dobrou slovni zasobu hruza ![]()
víš co,ono i to lehátko mi ortopedka neschválila,bo to nemá vyztužený záda…
Ale taky jsme ho používali…
Zkus tu hrací deku,my jsme dávali deku na koberec na hrazdičku,když bude mít prostor,tak se začne i otáčet za hračkama.
Já bych doma vajíčko vůbec nepoužívala. Dítě tam má být jen nezbytně nutnou dobu. Upozorňovali nás na to i na rehabilitacích, kam chodíme cvičit. Ideální je, když leží na něčem rovném - podlaha a na ní deka. Občas nějaké to lehátko - ale zase ne lehátko ve tvaru vajíčka. Takže za mě co nejdříve odnaučit pobývat doma v lehátku i za cenu křiku ![]()