Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobry vecer. Mam dotaz. Tyka se meho 19 mesicniho syna. Od malinka. tezko snasik cizi lidi. I kdyz si jejchteli pochovat jako mimi rvaljak kdyz ho na noze brali. Clovek by to bral jako separacbi uzkost. Ale do 19 mesicu? S tim ze je to.cim dal horsi? Priklad: jsme u sousedky.ktera.ma stejne stareho kluka kterej vydrzi u vsech. A ja u bi jdu na. zachid jako kazdej den. A malej stejne za temi zavrenymi dvermi rve jak kdybych byla.pryc tyden. Kdyz sem tam dele jaj dve minuty dostane zachvat kdy uplne. modra a hystericky place. Neni jako kazde dite co se po chvilce bez matky utisi. Nevim uda je to normalni ci vyhledat. pomoc.
@Jarr u nás do cca 7m dobré, pak začal očistec. Dobře půl roku nesnesla ani tatínka, aby jí koupal (přitom to dělal od narození), uspávání jedině s maminkou.
Ted má 19m, přes den se ještě „udat“ dá, ale musí mít dobrou náladu, nesmí to být po probuzení a večer už vůbec - to maximálně s tatínkem a i jemu řve „maminka maminka maminka“ ![]()
Tuhle jsem šla na nákup a muž hlídal, vzbudila se a 30 minut řvala za dveřma, než jsem se vrátila. Nebo třeba když jdu do sklepa pro brambory, tak taky řve.
Nebo třeba na chatě, jsme venku s babi, jdeme domů a já se vracím ještě pro něco, ale babi jde s ní domů a to je katastrofa, ječí jako kdybych se už nikdy neměla vrátit.
Dost mě to už vysává, doufám každým dnem, že se to obrátí, ale bojím se, že ne.
Takže neporadím, ale mám doma dost podobný případ
Tak 19mes neni zadna traga, pokud je vice mene 99procent casu s vami je to. logicke…nicmene bych to resila…zkuste ho pripravovat na situace ktere se stanou..napr. pujdu ted na zachod a hned se vratim, mezitim si muzes hrat a nebo muzes jit se mnou a pockat za dvermi…a polehoucku mu tak ukazat ze vam.muze verit a vratite se…nebo kdyz jste na hristi postupne se vzdalujte, nestujte napr. porad u nej ale tak aby na vas videl…nevim jestli to popisuji srozumitelne…proste s nim zkuste vic mluvit ze se vratite, ze vam.muze verit, ze si sednete na lavicku a pokud chce muze za vami na hristi kdykoliv prijit…atd…a uvdidite, pokud se to nezplepsi tak si zajdete k odborníkovi urcite vam poradi…ale mam kamaradku a ta ma chlapecka uplne to same, ale tam je to spis tim ze je s nim 99procent casu, a porad kolem nej,100proc. Pozornost a malej je na ni ted upnutej…takze urcite to u deti byva
@Jarr starší měl toto do téměř 3 let, řval jak tur i když se přiblížila moje mamka, já nemohla vůbec nikam.. zvykej ho, né na sílu, ale pomalu, postupně (pár minut atd).. nic víc nepomůže.
Moje mala se zacala zklidnovat az ve 2 letech, do te doby to bylo docela drama chvilema
priblizit se mohla jen babicka a tatinek, deda uz ne a ze by zustala u nekoho ciziho, to v zadnem pripade…
Znám. Starší dcera milovala lidi, od roku a půl jezdila k našim na celý den. Mladší dcera totální mamánek. Neodložitelná. Snese jakž takž manžela a moji mamku. Když jdeme ven, mračí se, cizí na ni nesmí sáhnout. Ještě vezme na milost strejdu, tetu jen v mé přítomnosti a švagra to samé. Prababička, praděda - má hrůzu, o dalších příbuzných ani nemluvím. Snažíme se potupně. e jí 14m. Snad časem bude lépe.
@Bobule151 U nás starší šel taky kamkoliv s kýmkoliv, bylo mu to jedno
A dcera má 2,5 roku a ještě pořád mi visí na noze. Mně to ale nevadí, je to mazánek ![]()
A starší už se také změnil a už bez nás být nechce. Já si to užívám, však ono se to za 10 let změní ![]()
Příspěvek upraven 20.04.16 v 21:25
@tamata Taky to neřeším. Každé dítě je jiné a každé chce svoje. V pubertě jim to připomeneme. ![]()
Našemu je rok a 7 měsíců a je to taky děs. Na hlídání u babiček teda chvíli vydrží, ale když je se mnou, je to hrozně náročný, pořád chce chovat, když někam odejdu, řev, pořád se po mě sápe, vaření je očistec…Do toho má už tak 2 měsíce pěkný vzor, který dle staršího bude trvat min. do 3,5, jeho to ještě ve 4 letech občas chytne. Takže dvojitý období vzdoru+separační úzkost=vstupenka do blázince. Taky by mě zajímalo, jak dlouho to bude trvat. Začínám ho podezřívat, že mě prostě jen vysírá, když vedu staršího do školky, klidně zdrhne do třídy a chce tam být, že ho „táhnu“ z řevem ven.
Vloženo 2×, nikdy jsem nechápala, jak je to možné…tak vidím, že je ![]()