Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj ženy,
Chci se zeptat na vaší zkušenost a budu rada za jakoukoli radu. Mam pred druhým porodem. První porod byl velmi bolestivý a rychlý. Vzhledem k rychlosti mi nakonec nestihli dát ani epidural. Na konci porodu jsem byla již z bolesti vypnutá takovým způsobem, že to vypadalo na vax, porodní asistentka se mi snažila pomoct tlačením na břicho, ale já ani nedokázala zadržet dech, aby to mohla provést. Nakonec to dobře dopadlo, ale zážitek to přiměl byl intenzivní. Nyní mám před druhým porodem a včera mi začaly kontrakce. V ten moment jsem se sesypala, začala jsem panikařit, že rodit nemůžu, třást se, brečet a přemýšlet, jak to zastavit místo toho, abych se na miminko těšila. Je mi jasné, ze s touto reakcí druhy porod bude katastrofa. Nebo je to normální? Nemyslím si. Jak byste řešily? Nemate podobnou zkušenost?
No hezky. A proč jsi to nezačala řešit dřív? Preventivně? Minimálně bys to měla nahlásit doktorovi nebo v porodnici kde budeš rodit. Preba je ještě čas na nějaký řízeny porod. Třeba by tě konkrétní kroky, vedoucí k porodu, víc uklidnily. ![]()
On ten císař taky není procházka. Ono to taky bolí při každým pohybu a dost dlouho. U kontrakcí víš, že skončí porodem.
Ale tu operaci budeš minimálně cítit nějakou dobu při běžném pohybu. Oba dva způsoby mají prostě své pus a mínus a ani jeden není lepší než ten druhý. Bez bolesti to prostě nejde. A čím víc to bolí tom dřív to skončí. Brala jsem to teda opačně.
Já jsem měla první porod taky šíleny, nakonec kleště. Celé noci jsem se tam klepala, když jsem slyšela někoho rodit, měla jsem pokoj blízko sálu. U druhého porodu jsem měla šílený strach, nakonec to dopadlo tak, že dcera narostla do 4,5kg a díky prvnímu porodu mi doporučili císař. Sice jsem to taky obrecela, ale co se dalo dělat, trochu se mi pak ulevilo, ale na ten císař taky nemám dobré vzpomínky, byla jsem při vědomí a není to vůbec nic příjemného. Pak ta rekonvalescence ![]()
Neboj se nic, vše bude v pořádku, zvládneš to. Druhý porod bývá rychlejsi, zkus myšlenky směřovat na miminko, jak jste spolu a ne na porod
držím palce
První porod je vždycky dost náročný. Neboj, bude to už klidu. Zkus při panice zpomalit dýchání. A je to jen pár hodin, co stojí za prd a bude dobre.
Chapu, ze mas obavy. Ale nikdy nejsou dva porody stejny. Urcite to bude lepsi, posílám silu!
Obavy jsou naprosto běžné.
Ale tedy tady bych asi pracovala na tom umět ten porod zvládnout už v těhotenství - vybrat PA které mohu věřit, naučit se pracovat s bolestí u porodu, atd…
Začít při kontrakci je dle mého pozdě.
Našla bych si okamžitě PA které mohu věřit a která mě tím porodem a bezpečným prostředím (to snad vybrané máš) provede a pomůže mi pracovat s bolestí.
Jestli chceš být u porodu sama musíš vědět ty.
Příspěvek upraven 02.07.26 v 08:51
@Anonymní píše: Více
Asi proto te necekala ze ji to sebere tolik, traumaticke vzpominky na porod ma hodne zen, casem vyblednou a rodi znovu, tak proste myslela ze to zvladne…
Chtelo by to nebyt na to sama, ja treba v nemocnici mela skvele PA, ktere me opravdu podporovaly a provazely, nebo jestli nemas moznost nejake duly, jestli neni uz pozde..
@TaLucie Vůbec to nemusí být lepší. Můj poslední porod o 20 let později byl velmi rychlý taky (2.5 hodiny komplet) s dítětem co mělo skoro 5 kg a tedy proti prvním dítěti s 4,5 kg (špatně vedený porod) to zase takový rozdíl v bolesti nebyl. Rozdíl byl ve vnímání bolesti, úlevových poloh, výběru porodnice - vedení porodu. Ten celek tomu dávalo jiný rozměr, ale bolest a dítě samo o sobě vůbec.
Ale každá žena bude to vnímat jinak. ![]()
Taky jsem měla velmi rychlý porod (od prasknutí vody za 1,5 hodiny se malý narodil) a pro mě náročný, prvorodička, drobná postava a malý 3,60kg a 51cm. Není to nijak velké miminko ale pro mě to bylo velmi náročné, navíc do té doby bez bolesti, bez známek příchozího porodu. Taky mi nestihli dát ani klystýr, který jsem od začátku chtěla, ani epidural. Při druhém bych se uklidňovala tím, že je to přechodná bolest, je nutné ji vydržet, ale SKONČÍ a u takhle rychlých porodu velice brzy ❤️ posílám odvahu, mysli na to jaké bys to chtěla mít a soustřeď se na tu myšlenku, věřím ze se ti to splní a i tvé miminko se na tu myšlenku napojí. Ja věřila ze to bude rychlé a bez komplikací a bylo to tak, i kdyz bolestivé.
@nozu píše: Více
když jí včera začaly kontrakce, tak asi bude už pozdě na plánování císaře i na hledání duly, jak radí ostatní holky, možná už je dítě i na světě