Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
No ne vždycky to zabere, ale nám to zabralo. Sperma prý obsahuje prostaglandiny, které napomůžou to nastartovat.
Sperma může změkčit porodní cesty (ale těch účiných látek je tam maličko, někde jsem četla propočty, kolik by toho muselo být, aby to porod vyvolalo jako třeba prostinové tablety, co se dávají na dozrání a vyvolání a šlo to do litrů
), stejně tak „masáž“ prokrví a tím můžou porodní cesty dozrávat. Ale popravdě, pokud mimino nechce, tak zkrátka nevyleze. Za sebe musím říct radši po termínu a s řádně připravenýma porodníma cestama než cesty nepřipravené, když je tam dole všechno hezky měkké, rozvolněné, pootevřené, miminko sestouplé, tak to pak jde jak po másle
Ja jsem 3 dny po terminu vyzkousela v jeden den vsechny mozne rady (snad krome ricinoveho koktejlu), kontrakce mi zacaly asi dve hodiny po sexu. Ale priste si to rozmyslim, rekla bych, ze porod prisel driv nez bylo vsechno pripravene a ja jsem se hrozne pomalu otevirala.
Mě to při dvou porodech pomohlo. při třetím jsem to už nezkoušela, už tak mi hrozil předšasný porod.
Ale taky to zabrat nemusí.
Někdo může sexovat jak chce, nebo vytírat schody po čtyrech a stejně se mimču ven nechce.
Podle mojí PA je sex jediné, co může opravdu pomoct… ale nejedná se o jednorázovou záležitost, v jedné dávce spermatu těch prostaglandinů zas tak moc není. Prý optimálně od 38. týdne každý den nebo co to jde prostě. A vytírání schodů, umývání oken je prý k ničemu. To už prý raději ten ricinový koktejl. Ale osobně zkušenosti nemám, ještě mám nějaké tři týdny do termínu ![]()
Tak ti přeju, ať máš co nejpohodovější porod v tu správnou dobu.
@Anonymní píše:
Ahoj, jelikož už nějaký den přenáším chtěla bych se optat, pro případné urychlení je dostačující sex? nebo právě porod vyvolá sperma?
zkoušet a zkoušet, dřív nebo později porodíš stejně a aspoň budeš mít konec těhotenství příjemnej ![]()
No tak mně nepomohl ani sex ani dlouhé procházky ani generální úklid
![]()
U prvního mi nějak nezabíralo nic (sex, dlouhé procházky atd.), ale je fakt, že zas tolik jsem to nehrotila… u druhé jsem měla termín 6.9. na tchýni, to se nám nějak nepovedlo (chtěli jsme
), tak jsem se zasekla na tom, že ji vypudim 9.9. v neděli (9 je mé šťastné číslo
)… no, nechystalo se na mně vůbec nic.. v noci ze soboty na neděli jsme na to s mužem vlítli, trošku akčně, ať to není jen tak nějaký lehárko
..asi za 2 hoďky mi lehce začaly bolesti.. ty se trošku stupňovaly, dopoledne v neděli jsme letěli ven na dlooouhou a hlavně rychlou procházku.. kopce a terény, a ještě cestou jsme se zastavili v parku na schodech a já po nich lítala asi 15 minut nahoru a dolů.. v poledne jsem si dala pěkně vydatný obídek no a už jsem to rozdejchávala… ve 13h. jsme jeli do porodky, tam mi řekli, že je to vcelku dobře připravené, dali mi lehkou provokačku, co to udělá no a malá se narodila v 18:05h. Takže myslím, že jsme tomu trošku pomohli a bylo to vcelku i snesitelné, myslím, že připravená jsem byla dobře
Už jsem se těšila, až to budu mít za sebou.. hlavně proto, že se mi malá děsně cpala dopředu do břicha, úplně jak kdyby mi chtěla vylízt pupkem, tlak jak prase.. a 14 dní před termínem mi začlo praskat břicho.. a snad každej den přibyla jedna strie, což jsem už nechtěla dál trpět, i proto ta vyháněčka
No, takže z mé druhé zkušenosti radím sex a pěkná procházka, popř. ty schody, já si myslím, že zabraly ![]()
Tak znám případy kdy sex vážně pomohl a doporučují ho jak PA tak gynekologové, takže proč to nezkusit
u nás to sice nezabralo, ale na malýho neplatilo nic ![]()
Tak ja zase mohu rict, ze u nas to melo primo raketovy start
V jednu v noci jsme na to vlitli a tri hoodiny na to byl prcek na svete ![]()
Je ale pravda, ze uz byl hooodne dole a ja otevrena na 3 cm, porodni cesty pry uz plne dozrale a pripravene, takze verim, ze i to sehralo velkou roli.
Ahoj, jelikož už nějaký den přenáším chtěla bych se optat, pro případné urychlení je dostačující sex? nebo právě porod vyvolá sperma?