Seznam éček

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
801
26.2.14 19:46
@Billi píše:
@murkyf ale je to neaktuální, protože složení se časem mění, ale na těch stránkách to nikdo neaktualizuje. Teď si dělám prakticky totéž s UM, tak jsem se dívala např. na Hipp, Nutrilon a Hami a je to v hodně věcí jinak, takže si to dělám sama.

Tak ja deti jeste nemam a u spousty veci, jidla, uz proste vim ze nekoupim nebo koupim..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24995
26.2.14 19:47
@avm3 píše:
Ahoj, projela jsem diskuze, ale odkazy buď nevfungují nebo se mi zdají nepřehledné…
Myslela jsem si, že už se trošku vyznám, ale po shlédnutí dílu „A dost“ o barvivách jsem opět nestačila zírat. ZNáte nějaké stránky, kde je seznam éček podle škodlivosti a podle toho, kde se vyskytují.
Příklad: kupuju sirupy v Lidlu (mám i domácí, ale na změnu chuti i kupuju), je tam sorban draselný, škodlivost 2… tak nevím, považovala jsem ho za kvalitní.
Vím, že nějaké E je potřeba použít. Co je strop?

A přesně takhle jsem dopadla, když jsem se o chemii v jídle začala zajímat. V podstatě potraviny v EU jsou prolezlé více či méně škodlivou chemií. Všechny druhy kysaného zelí obsahují konzervanty, viz Dtest. Takže zdravotní prospěšnost nula. Kvalitní šunka? Bez rakovinotvorných dusičnanů? Nenašla jsem. Takže spoustu potravin si doma míchám sama, vyrábím a někdy člověk zaimprovizuje a zjistí, že to vyjde o dost levněji a ještě je to chutnější a třeba i ekologičtější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
26.2.14 20:03

@avm3 přímo do mobilu jsem si stáhla aplikaci Nutriatlas a pokud si nejsem ečekem jistá tak tam koukám. mají škálu a s přístupem na net si mžeš sjet i podrobné info

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25083
26.2.14 20:23

@paola white to by ten můj asi nezvládl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25083
26.2.14 20:24

@MartinaIrena Tak co jde doma dělám, ale zase takový blázen, abych dělala jogurty a sýry a další, nejsem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
26.2.14 20:54
@xKamila píše:
@Billi A co jsi zjistila? je to ok nebo ne?

Zatím nemám všechny. Snažím se najít nějaké „nejméně chemické“, ale nemám potřebné vzdělání, tak to jde pomalu.

• Citovat
  • Upravit
Billi
26.2.14 20:56
@murkyf píše:
Tak ja deti jeste nemam a u spousty veci, jidla, uz proste vim ze nekoupim nebo koupim..

To je jasný, ale ber to tak, že se kvalita může měnit oběma směry. Něco kupuješ, oni „vylepší“ složení a je to v háji a naopak, něco je hrozná kvalita a postupně se to lepší. Chce čas od času projít i ověřené věci ;)

• Citovat
  • Upravit
10482
27.2.14 00:48
@MartinaIrena píše:
A přesně takhle jsem dopadla, když jsem se o chemii v jídle začala zajímat. V podstatě potraviny v EU jsou prolezlé více či méně škodlivou chemií. Všechny druhy kysaného zelí obsahují konzervanty, viz Dtest. Takže zdravotní prospěšnost nula. Kvalitní šunka? Bez rakovinotvorných dusičnanů? Nenašla jsem. Takže spoustu potravin si doma míchám sama, vyrábím a někdy člověk zaimprovizuje a zjistí, že to vyjde o dost levněji a ještě je to chutnější a třeba i ekologičtější.

do masných výrobků se přidávají dusitany (ne dusičnany) a jsou tam jako inhibitory růstu Clostridium Botulinum. Já raději dusitan, než botulismus :D
dusitany se nemají přidávat do výrobků, které jsou dále tepelně opracovány grilováním/pečením, tehdy vznikají nitrosaminy.

k původnímu dotazu - sirupy kupuju pasterované, bez aditiv ze skupiny konzervantů. sorban není jedovatý, ale rozhodně s ním velmi šetřím. případně když kupuju malé flaštičky s pitím pro děti, tak s mléčnanem - snižuje pH, tj. prodlužuje údržnost, plus pasterace.(na cesty, apod., lahve se dají recyklovat, mají dobrý ventil)

při průmyslové výrobě potravin je potřeba aditiva využívat, a rozhodně, některá zařazení některých éček na serverech, které se tím zabývají, úplně nejsou dle mých představ. spousta z nich škodlivých je. ale je pravdou, že mám značnou výhodu ve formálním vzdělání v oboru a tak se orientuji podle jiných parametrů, nemusím se soustředit na tyhle aplikace..

rozhodně, co mě v poslední době zarazilo nejvíce, je obsah i z mého pohledu škodlivých barviv (skupina azobarviv) v léčivech (antibiotikové sirupy!!). u všeho ostatního máme možnost volby a rozhodně tvůj způsob doma-výroby je cestou. obecně barvivy opovrhuji. :wink:

osobně v poslední době nakupuju hodně v Lidlu, i tam si hlídám složení a zemi původu, ale určitě masné výrobky se dají najít kvalitní. rozhodně ale všechny obsahují dusitanovou solicí směs.

co mi třeba vadí jsou barviva v mléčných výrobcích, fosfáty v tvrdých salámech (do dušených šunek patří, jinak nedrží pohromadě..), vadí mi konzervanty v sirupech. vadí mi škroby apod., jelikož jsou náhražkou kvalitních surovin. nemusí jít o „škodlivá éčka“, ale prostě tam technologicky nepatří..
jinak bezpečnost aditivních látek je testována a EFSA kontinuálně zkoumá jejich vliv na lidské zdraví.

a aditivní látky jsou jedna věc. a pak existují např. mykotoxiny, pro které pro celou řadu výrobků neexistují žádné limity a ty škodlivé prostě jsou. a není to řešeno. nebo je, ale udělá se z toho haló třeba pro pivo. čert vem pivo, to si moje dítě těžko dá ke sváče :D ale pro rohlíky a vůbec pekařinu to MZe systematicky odmítá řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
27.2.14 00:50

Jinak perlička s UM: http://bezpecnostpotravin.cz/…trebuje.aspx
ale myslím, že markantní rozdíl v UM není. to jsem nijak neřešila, prostě jsem najela na jedno které sedělo a konec. byl to sunar nutradefence, později nestle. (stejně po jiných třeba kadil špenát..tak co, hýbat s tím není dobré.. )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
27.2.14 07:44

@Nataša právě mě to jenom zajímalo a rozdíl je v přidaných látkách a to poměrně dost (třeba i doslazování, všechny UM mají podobný obsah minerálů, ale liší se látky, kterými jsou do UM přidané). Reklamou vychvalovaný Nutrilon je chemie ve velkém a bohužel i UM, u kterých by člověk čekal, že by se bez určitých věcí mohly obejít, obsahují věci, že by se jeden divil.
Ale souhlasím, že je nejdůležitější, aby to dítěti sedlo…

• Citovat
  • Upravit
10482
27.2.14 08:26

@Billi já se právě pokusila změnit, páč potřeboval AR mlíko, a HA zároveň, ale Beba fakt neseděla,..
kdsi dávno jsem byla v továrně nutricie v Belgii,.. takže halt to beru jako průmyslovou potravinu. A co jiného by to mělo být, než chemie, když to s mlíkem nemá vlastně co společného??? :mrgreen: je to prostě směs živin a minerálů v poměru, který vyhovuje našim dětem.. moct si vybrat, dám mu přírodní, jenže on tak nějak raději uměliny.. :mrgreen:
můžeš zkusit naspat víc, která aditiva, chemi. látky tě v mlíkách zarazily?
mě totiž na první pohled některé taky překvapily, ale pak mi došlo, že jsou třeba zdrojem stopového prvku atd.,..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
27.2.14 08:58

@Nataša je jasné, že to je chemie, ale některé značky jí (podlě mě) používají až dost, pak do toho nacpou cukr a lidi se diví, že mimina kynou.
Pak jsou značky, které de facto obsahují stejné látky, ale složení je trošku jiné… Jako chápu, že jsou zdrojem určitého prvku (vitamínu, minerálu), ale daný prvek obsahují všechna UM, ale tu látku už ne… Z čehož mi vyplývá, že to jde jinak a „zdravěji“.
Na druhou stranu se mi zdá, že pozitivní vývoj je, našla jsem stará složení některých UM a ty „problémové“ látky z mnohých zmizely.
Zatím to jenom procházím a zjišťuju. Spíš mě zaráží, že u některých látek je výslovný zákaz přidávání do potravin (a hlavně těch dětských), ale pokud se to použije jako něco jiného (odůvodní se to), tak to vlastně nevadí.

• Citovat
  • Upravit
10482
27.2.14 09:25

@Billi každý výrobce třeba použije jinou sloučeninu na dodání daného stopového prvku..
mně to nepřišlo nijak dramatické, asi jsem to brala jako nutnost.. UM jsem vybrala podle sympatií (sunar, teda lepší sunar,..)
s tím kynutím, já třeba synovi hodně hlídala přísun, když byl na UM - počítala jsem denní dávku podle hmotnosti,.. no, blázen, no.. řídit se dávkováním na krabici, asi by byl a) tlustý b) blil jako alík (přepitý) c) zvykal by si na málo dávek o větším objemu, což není dobré..
je pravdou, že já počítat musela, krmila jsem ho nejdřív odstříkaným MM, postupně rostl podíl UM,.. a já potřebovala vědět, kolik ze sebe dostat, abych ho ukojila.. :) uf, nerada na to vzpomínám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
27.2.14 09:47

@Nataša to právě myslím, použije jiný zdroj, ale někteří výrobci použijí přírodní zdroj (rostlinného nebo živočišného původu) a jiní syntetické a tady je to pak o osobních preferencích. O ničem jiném. Navíc půlka výrobců ani neuvádí, v jaké formě danou složku přidávají.
Pak hodně výrobců dává třeba škrob (na co? pokud nejde o sytící UM). Teď mám hodně času a potřebuju se zaměstnat, tak jsem si našla toto.
Ale je pravda, že prvního jsem kojila a UM měl první rok jen jako doplněk.

• Citovat
  • Upravit
6759
27.2.14 10:16

@Nataša
Divím se, že v dnešní době se svými znalostmi můžete ještě něco nakupovat v obchodech. Přijde mi, že přídatné látky už jsou snad úplně ve všem. Jenže Vy zjevně umíte rozlišit, které látky jsou v konkrétní potravině potřeba a proč a které jsou už nadbytečná srajda.
V tom já naprosto tápu. Složení výrobků čtu poctivě, ale jdu hlavně po tom, aby tam bylo co nejvíc té základní suroviny, která tam má být (maso v šunce, ovoce v marmeládě nebo sirupech…), aby tam nebyly věci, které tam evidentně být nemají (škrob v jogurtech, kysané smetaně…) a taky počítám éčka, aby jich tam bylo co nejmíň (výrobek, který má ve složení vyjmenovaných 15 éček rovnou odkládám). Pak je ale výrobce vypíše slovem a jsem stejně v koncích :D. Nehledě na to, že některá éčka jsou neškodná a ve výrobku jsou potřeba. Ach jo. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí