Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, jsou tu nějací nadšenci těchto plemen?
Chceme si s dcerou pořídit pejska, přemýšlíme nad tím už dlouho a líbí se nám tyto dvě. Žijeme v paneláku. Dceři je 8 let. Já pracuji od 7 do 15h, s tím, že bych si mohla v poledne skočit psa vyvenčit.
Zatím děkuji, případně se budu pak ptát dál.
@Mimim3101 asi si načíst co které plemeno potřebuje. U shi-tzu bude náročná péče o srst. načetla bych si povahu. my máme doma 2 buldočky
. Pořizovací cena vyšší, u shi-tzu nevím jak se ceny pohybují. Hlavně dobře vybrat chovnou stanici, ideálně at mají víc zdravotních testů než je jen povinné.
Je ti snad jasny, ze na tebe spadne veskera pece o psa vc. venceni a to denodenne, holku to prestane totiz za par dnu bavit 1) a 2)dnes ma psa uz temer kazdy, kolikrat vidim na sidlisti vencit pitbulla navolna a podobna plemena, takze ja bych mela obavu nechat dite samotne psa vencit, bo to se semelou kolikrat a narychlo takove nebezpecne situace, ze ma dospely co delat!
U kazdem plemenu si toho prosim nastuduj co nejvic a to jsk o zdravi tak o povaze a potrebach
Shi-tzu nemuzes poustet z voditka, jestli o nej nechces prijit, buldocek ma zase problemy s kratkym cenichem-zvlaste ve vedrech miva problemy s dychanim.
Uz vis kam se psem, kdyz trebas poletite k mori?
Uvedom si, ze zvlast tady ta mala plemena mas pak k sobe pripoutana klidne i 15 let a pro samotneho cloveka se tak jedna o velmi narocny ziv.usek ; neni to jak s ditetem, ktere cim je starsi, tim je samostatnejsi.
No a stari a nemoci s tim spojene taky byvaji se psy vyzivne.
Je ti jasný, že holku to přestane brzo bavit a vše budeš muset dělat ty ![]()
Štěněti nestačí vyvenčit v poledne. Ti curaji a kakaji pořád.
Se shi-tzu budeš otrokem úklidu
https://hobbio.cz/shih-tzu/
buldoček do bytu pro dvě holky asi lepší jak kvůli srsti, tak i kvůli pohybu (nevadí mu kratší prochajdy)
https://hobbio.cz/…ky-buldocek/
pokud se vám líbí (na mne je trochu divnej
a chrápe), tak bych šla do něj
hodně štěstí s miminem, ano, je to obr starost, ale i velká radost
zjisti si, kdo by hlídal/vyvenčil (jde to i placeně přes hlídačky. cz) a jaké jsou náklady na veterinu a kvalitní krmivo, ať nejsi překvapená… hodně štěstí ![]()
Co vím z okolí, že když si lidi dovezou štěně domů, tak si berou třeba měsíc a víc dovolenou nebo nějaký volno, protože to je záhul jak s „lidským“ miminem a ještě se střídají, aby doma pořád někdo byl ještě dalších x měsíců…hlavně to vyprazdňování, že…aby se trochu naučilo atd…
To asi v poledne skočit si domů vyvenčit stačit nebude - ale možná že to víš a počítáš takhle s tím…
@JancaS84 píše: Více
souhlas, já si na štěně brala vždy týden dovču a lítala před barák po každém spaní a učila venčit, je to mimino prostě… určitě první dny nenechávat celý den samotné, to se pak těžce vymstí hygienou, dost lidí to řeší papírovou plínkou pro psy a pak se diví, že to pes nepochopí dalších x měsíců, prostě je to dřina ho to naučit a s tím se musí počítat..
venku moooc chválit a odměňovat pamlskem, doma nadat, fuj… opravdu i v noci lítat ven…
díky tomu a péči a vytrvalosti mi štěňata do pár týdnů neudělala doma už ani loužičku…
Zato v okolí vidím, jak pejsi klidně doma, nebo i ničí věci, nábytek, sedačku.. je dobré mu dát vlastní prostor třeba na chodbě/v kuchyni s omývatelnou podlahou, když bude pár hodin doma samo…
vždy jsme se u štěndy doma střídali, ty první týdny určitě… podcenit to se vymstí…
Do buldocka bych nesla ani omylem - to je v podstate predplacena vstupenka na veterinu. Vidim to v okoli, ze co buldocek to problem. Jsou to preslechteni chudaci. Hlavne si vyberte dobrou chovku, ktera dela nadstandardni zdravotni vysetreni, at udelate co nejvic pro to, aby byl pes zdravy.
Přečti si něco o nemocech typických pro tato plemena, tvůj veterinář si vydělá.
Šla bych do buldoka jedině s velmi dobrou CHS a i tak bych počítala s možnými velkými fin. náklady na psa (veterina, krmivo, atd…).
Mám kamarádku, která má fenu. Velmi pečlivě vybranou. 2 měsíce doma socializace štěnětem, atd… úžasná fena. Oni ji mají jako dítě a hodně se snažili/snaží. Jen tedy na veterině i tak bydlí. Je to škoda a je mi jich líto, protože jinak je to úžasný pes.
Za mě by se do paneláku spíš hodil shi-tzu – je menší, klidnější a dobře zvládá i byt. Buldoček je super mazlík, ale má víc zdravotních potíží a hůř snáší horko.
My jsme měli buldočky (2× po sobě fenku). Obě se dožily moc hezkého věku, kolem 13 let a na veterině taky nebyly pořád, tak normálně. Jsou to dokonalí psi k dětem. Mně bylo asi 10-12 když jsme si pořídili první. Dlouhé vycházky nepotřebují takže myslím, že úplně stačí vyvenčit když si odskočíš z práce nebo dcera po škole. My jsme taky byly s mamkou jen dvě. Takže za mě tedy buldočka, s druhou rasou nemám zkušenosti, ani z okolí.