Šikana na škole

rozmary
31.10.12 14:27

Šikana na škole

Ahoj maminy školáčků, včera jsem byla ve škole na debatě s psychologem, téma šikana na škole. Docela mě udivilo dle toho co nám vyprávěl, co všechno jsou někteří rodiče už považovat za šikanu, třeba to že v počtu 60 žáků na šatnu někdo pošlape spolužákovi bundu už řešila jedna maminka jako šikanu, nebo že si děti schovávají čepice už je taky šikana. Naopak zase jiná maminka vůbec neřešila to, že její desetiletý syn chodí dvakrát do týdne s rozbitým nosem, protože děti se postrkujou a je to normální, navíc on je hodně divoký. Kde je podle vás ta hranice, kdy by měl rodič zakročit a jít něco řešit do školy, je pravda, že učitelé mají hodně snížené pravomoce, takže oni jsou v případě nějaké agrese takřka bezmocní. Souhlasíte s tím, aby si učitel k žákovi nemohl nic dovolit? A co říkáte na to, že v roce 2015 nastoupí do základních škol všechny děti ze zvláštních škol, některé opravdu nevzdělatelné děti, které budou neustále propadat, brzdit ty ostatní, budou středem posměchu a chudák učitelka aby si s toho hodila mašly :nevim:To pánové nahoře moc nedomysleli.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2398
31.10.12 14:40

Nevím, zda to popíšu správně, ale podle mě je šikana to, co už druhému moc vadí (třeba když se 2 kluci vzájemně poperou, jinak to jsou ale kámoši, O. K., to k tomu patří, ale pokud se to tomu druhému nelíbí a opakovaně ho na to upozorňuje, to už šikana je. Nevím, jak to správně vysvětlit… u nás ve třídě bylo běžné, že se kluci zřezali, ale za minutu o ničem nevěděli a kámošili spolu.
Stejně je to se schovávním věcí, někdy to je legrace (děje-li se to více dětem v rámci třeba třídy, pokud se ale více děti zaměří na schovávání věcí jen někomu, už je to šikana.
Tohle musí posoudit učitelé a rodiče, kteří tyto děti znají nejvíc, vědí, jací jsou v kolektivu, kdo patří do okruhu přátel atd. Věřím, že to není jednoduché… manžel je učitel, často takové věci řeší a bohužel se na některé věci přijde pozdě.
Ale jsou i případy, kdy si rodiče přijdou stěžovat na šikanu a ukáže se, že si děti konečně nenechaly líbit určité věci a původnímu „šikanovateli“ to vracejí.

Strašně mi tato situace ve školství a ve společnosti vadí, mám 2 děti a už te´d se bojím, co je v životě může potkat. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
31.10.12 14:41

@rozmary Hranica je tenká a pre každého niekde inde. Keď má niekto divokého syna, a vie, že sa často bije (a dostane do nosu), tak mu to nemusí pripadať ako šikana, Naviac sa môže spoliehať na učiteľku, že si to pohlídá a v prípade, že to prerastie ich bude informovať.

Príklad od nás: Na schôzke v škole nás učiteľka informovala, že v triede je skupina chlapcov, čo sa navzájom postrkuje. Môj druhý syn je živý, a viem, že sa pošťuchovania v triede účastní. Tak som po schôdzke za ňou zašla a pýtala sa priamo, v akej miere to je. No, a dohodli sme sa, že zatiaľ je to v norme, a keby to nejak prerástlo (ktorýmkoľvek smerom), tak ma bude informovať.
Prvý syn je citlivý, a minulý rok sa stal terčom pošťuchovania od spolužiaka. Ten synovi chytil čiapku, niekam schoval, a čiapky už nebolo. Syn bol z toho špatný, a mňa to tiež nakrklo, že prišiel o novú čiapku. Tak sme s manželom nelenili, a šli sme to riešiť (nebolo to prvé našu poukázanie na to, že je syn terčom od toho spolužiaka), a zapojili sme i riaditeľa. Čiapka sa už nenašla, onen chlapec už nevedel, kam ju hodil :cert: Ale čo viem, boli pozvaní i rodičia toho žiaka, a „útoky“ už potom prestali, ale sa aspoň zmiernili.

takže tak, musíš sledovať, či je tvojmu dieťaťu ubližované, či to tak cíti, a podľa toho konať. A samozrejme i na druhú stranu sa pýtať v škole či to, čo tvoje dieťa „vystrája“, zas neberie ako šikanu niekto iný…

• Citovat
  • Upravit
3011
31.10.12 14:52
@rozmary píše:
A co říkáte na to, že v roce 2015 nastoupí do základních škol všechny děti ze zvláštních škol, některé opravdu nevzdělatelné děti, které budou neustále propadat, brzdit ty ostatní, budou středem posměchu a chudák učitelka aby si s toho hodila mašly :nevim:To pánové nahoře moc nedomysleli.

Doufám jen, že se tak nestane a někdo tam nahoře dostane konečně rozum a speciální školy nezruší :( Teď se hromadně podepisují všude petice, máme jí ve školce, tak jsem taky podepsala :kytka:
 http://www.petice24.com/…ktickych_kol

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
31.10.12 14:58

@rozmary Tak v první řadě není pravda, že v roce 2015 nastoupí do ZŠ všechny děti ze zvláštních škol. Kdes to proboha vzala? Promiň, ale hnulo mi to žlučí takový blud :cert: Děti, které budou mít od psylocholga posudek, budou moci i nadále navštěvovat školy speciální - ty se neruší. A jak nesnáším jisté etnikum, tak tohle mi přijde správný krok. Proč je dávat dohromady s mentálně postiženými dětmi, když s IQ jsou na tom dobře. :nevim: Jo, to je jen výmluva zaprděných kantorů a ředitelů škol, kteří se prostě nechtěj naučit pracovat s různorodým materiálem a jsou zvyklí jen šprtat, logické a analytické myšlení jim nic neříká.

A k té šikaně - pokud bunda spadne a někdo na ní omylem šlápne, pak OK, ale pokud spolužák schválně vezme bundu a začne po ní šlapat, tak to za šikanu považuju. Schovávání čepic taky. Pokud by si nějací rodiče stěžovali na mého syna, což hrozí - je to celkem hromotluk a nenechá si nic líbit, určitě bych to začala řešit. A to samé očekávám od jiných rodičů. Já bych asi informovala učitelku, ale řešení požadovala především od rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398
31.10.12 15:03

U nás ve městě je 5 ZŠ, do jedné slavnostně (i s tehdejším ochráncem práv Kocábem) integrovali romské spoluobčany, do 1.třídy ten rok zapsal 10 bílých dětí, další roky ani to ne.
Pokud jsou 1-2 romové ve třídě, možná být rodičem, neřeším to.Ale aby polovina třídy byla snědá, potažmo by jich v celé škole bylo povícero, to už by mi vadilo (máme v rodině učitelů víc, kteří se s Romy ve škole setkali, moc chvály jsem neslyšela)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4885
31.10.12 15:09
@danik píše:
U nás ve městě je 5 ZŠ, do jedné slavnostně (i s tehdejším ochráncem práv Kocábem) integrovali romské spoluobčany, do 1.třídy ten rok zapsal 10 bílých dětí, další roky ani to ne.
Pokud jsou 1-2 romové ve třídě, možná být rodičem, neřeším to.Ale aby polovina třídy byla snědá, potažmo by jich v celé škole bylo povícero, to už by mi vadilo (máme v rodině učitelů víc, kteří se s Romy ve škole setkali, moc chvály jsem neslyšela)

Trošku rasistka, co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4885
31.10.12 15:10

@Gina108
Mohla bys prosím neurážet kantory, moje sestra učila 15 let a pak odešla jinam, byla dobrá učitelka, ale dnešní děti a jejich rodiče jsou někdy příšerní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rozmary
31.10.12 15:10

Neřeším jestli to budou romové nebo ne, spíš to že ve třídě kde je teď 30 dětí bude třeba 35 dětí z toho pět, které tu látku prostě nebudou schopny zvládat, tak budou pořád dokola propadat, nebo jak se to bude řešit? Nechápu k čemu tohle bude dobré. Myslím si naopak že té šikany potom přibude, protože propadlíci budou mít ramena na ty mladší a chytřejší, no nevim nelíbí se mi to.

• Citovat
  • Upravit
2398
31.10.12 15:12

Pozor, to zas ne!!! My ná zápis do školy do města nepůjdeme, já tohle řešit nebudu a rozhodně nestojím s nápisem na náměstí, do které školy děti dát a kam ne, to je rozhodnutí těch rodičů. Jen jsem popsala vzniklou situaci.
Ale sama za sebe si přiznej, kdyby sis mohla vybrat mezi 5 školama, dala bys dítě tam, kde by většina žáků bylo romských??? A odpově popravdě!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rozmary
31.10.12 15:17

Určitě nedala, s dcerou teď chodí do třídy tři cikánci, jeden s ní chodil už do školky a musím kupodivu říct že jsou to celkem dobrý řízci, kromě slovníku s nima není žádný větší problém, jsou tam mezi bílejma daleko větší sígři, ale jak píšeš, čeho je moc toho je příliš ;)

• Citovat
  • Upravit
8781
31.10.12 15:21

@danik myslím, že většina zastánců romů, by měla bydlet v jejich čtvrti a jejich děti by měly chodit s tímto etnikem do škol ;) pak by se jejich názor změnil ;) Ale lenka002, s tou sjem se již setkala a taky mě označila za rasistku, asi je to u ní běžné ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4885
31.10.12 15:21

@danik
Kdyby byly ty školy víceméně stejně kvalitní, tak bych se nerozhodovala podle barvy pleti, ale vzdálenosti od bydliště.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4885
31.10.12 15:22

@kcechovka
Jistě. Nemám ráda rasisty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398
31.10.12 15:23

Teď budu opět nařčena z rasismu, ale v dnešní době jsou lidé bez práce, rozvedení, matky samoživitelky… a na třídni schůze střední školy se rodiče dozví, kolik mají dát dětem na učebnice, na pomůcky atd., a pak upozorní romy (stačí aby rom byli prarodiče), že mají nárok na 4000 finančního příspěvku. Ale už nemusí dokládat, zda pomůcky opravdu koupili či tyto peníze utratili jinde.

Přece když chci dítěti dát vzdělání, přihlásím ho do školy i bez integrace, učím se s ním, věnuju se mu a pomůcky mu koupím.
Ale to už jsme mimo téma šikany. Nechci, aby to vyznělo tak, že šikanují romové.
Já si vážím každého člověka, který se postavil na vlastní nohy, vzdělával se a poctivě pracuje.
Ve vedlejší vesnici je mamina 2dětí romka a bohužel kvůli barvě pleti nemůže sehnat práci, je mi jí líto, vím, že je pracovitá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí