Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Také držím palce. Chtěla bych napsat postřeh mé kamarádky, nevím jestli ale k něčemu bude
. Ona dala své dítě do „cikánské školy“ prostě nejčernější ve městě
Prý u nich ve třídě maj 8 cikánků na 21 dětí. Tak jsem se ptala, jestli bude dítě přehlašovat, ale ona je spokojená. Prý učitelky si to uměj sakra dobře ohlídat, aby cigoši nikoho nešikanovali a jsou rády za pár chytřejších dětí, na kterých je ta jejich vzdělávací činnost aspoň vidět. Ta kamarádka má pocit, že těm dětem se věnují trochu víc, že s nima jedou napřed, aby nekrněly a ti slabší mají prý asistenta. Tam jde každý učit s tím, že to vyžaduje vysoké nasazení a maj tam i daleko víc asistentů pedagoga a psychoporadců než jinde. Navíc ta škola je technicky úplně nejlíp vybavená v celém městě. Holt funguje rasismus naruby a té škole se magistrát bojí ty prachy na kdeco navíc prostě nedat
Ale oficiálně je to normální základka, nikde žádnej jinej statut psanej nemá, jen ta pověst
Tak ona je integrace a integrace. Někde zvládnou i půlku problémových žáků a jinde, kde nejsou připraveni a jedou si v zajetých kolejích, jim jedna problémová rodina rozloží celou školu ![]()
Dobrý den, ráda bych reagovala na váš příspěvek. Mám dceru, která bohužel zažila šikanu na vlastní kůži, nechci se rozepisovat o tom, co všechno musela prožít, to už nevrátím, trpím výčitkami, že jsem na to nepřišla dřív. Tak jako tak dcera si loni před koncem školního roku sáhla na život, doktoři jí naštěstí zachránili, následovala psych. vyšetření, která prokázala, že dcerka prožila opravdu velké trauma. Doma před tím nikdy nic neřekla, byla přesvědčená, že si za to může sama. Zapojila se do toho policie i školní inspekce, šetření prokázalo dlouhodobou šikanu ze strany 3 romských spolužáků a co víc nakonec se zjistilo, že škola o těchto problémech s největší pravděpodobností věděla a nezasáhla. Dceru jsme dali na jinou školu, vzhledem k tomu, že má poruchu učení chodí právě na praktickou zš, kde je jedna z mála bílých dětí. Druhá škola nám naštěstí moc pomáhá, ale problémy přesto zůstávají, holčina trpí depresemi a je pod stálým dohledem lékařů, musí brát pravidelně léky a trpí sociální fobií(strach z lidí),takže musíme využívat služby osobního asistenta, tato služba je placená a v systému je v pomoci těmto dětem opravdu velká mezera o šikaně se hodně mluví, píše, ale řešení a následná pomoc obětem skoro není.
@volis Pokud má dcera poruchu učení a normální intelekt, pak do praktické školy nepatří.
@rozmary píše:
Ahoj maminy školáčků, včera jsem byla ve škole na debatě s psychologem, téma šikana na škole. Docela mě udivilo dle toho co nám vyprávěl, co všechno jsou někteří rodiče už považovat za šikanu, třeba to že v počtu 60 žáků na šatnu někdo pošlape spolužákovi bundu už řešila jedna maminka jako šikanu, nebo že si děti schovávají čepice už je taky šikana. Naopak zase jiná maminka vůbec neřešila to, že její desetiletý syn chodí dvakrát do týdne s rozbitým nosem, protože děti se postrkujou a je to normální, navíc on je hodně divoký. Kde je podle vás ta hranice, kdy by měl rodič zakročit a jít něco řešit do školy, je pravda, že učitelé mají hodně snížené pravomoce, takže oni jsou v případě nějaké agrese takřka bezmocní. Souhlasíte s tím, aby si učitel k žákovi nemohl nic dovolit? A co říkáte na to, že v roce 2015 nastoupí do základních škol všechny děti ze zvláštních škol, některé opravdu nevzdělatelné děti, které budou neustále propadat, brzdit ty ostatní, budou středem posměchu a chudák učitelka aby si s toho hodila mašlyTo pánové nahoře moc nedomysleli.
diskuzi jsem nečetla, ale z vlastní zkušenosti ani tak ani tak, jako ve všem v životě by měla být zlatá střední cesta, jelikož každý extrém je špatný (z toho cos psala jsou někteří až směšní) a lidi všeobecně by hlavně měli používat to co maj na krku - bohužel někteří to mají jen aby jim do krku nepršelo ![]()
jinak šikanu jsme řešili v první třídě a následně cca o rok, dva déle v jednom kroužku…a vyřešilo se to za spolupráci všech zúčastněných a hlavně, že syn ukázal že se dotyčných nebojí a nenechal si vzít sport, kterej ho baví a dělá jej dodnes a představte si dotyční jej dnes berou…takže ve výsledku myslím, že jsme udělali dobře tj. abych se do toho nezamotala, už je to přece jen pár let zpět - řešením není, že tam přestane chodit (což je vpodstatě útěk), ale že si vybuduje v sociální skupině takový postavení, že mu daj pokoj - jak se říká, ukáže, že se nebojí a přece si nenecháte zkazit to co máte rádi kvůli pár blb*cům ![]()
p. s. o tom, že mají tyto děti nastoupit do klasických škol jsem nic neslyšela a moc tomu nevěřím, kdyby to byla pravda, tak už rušej speciálky a to se mom. neděje ![]()
Intelekt má 67,takže podprůměr. Do praktické školy patří, moje chyba, nevypsala jsem vše.
Můj syn byl šikanován 4 roky a nikdo to nevěděl. Až před koncem 5. třídy mi
to řekl, řešilo se to s vedením školy, ale smetli to ze stolu, prý jde o
neoblíbeného žáka. Teď s ním chodím k psycholožce, ta mi řekla, že následky šikany jsou děsivé a já nevím, jestli se z toho někdy dostane. Kdybych dala
znova dítě do školy, tak bych si pořídila knoflík s nahrávacím zařízením, abych
měla důkazy. Škola na sobě nic nenechá, ztratila by kredit.
Dobrý den,
mnoho lidí, již četlo o dlouholeté zhruba 5-6 leté šikaně zdravotně postižené dívky na Vyšší odborné škole ve Varnsdorfu, která tam studovala do tohoto Června 2018 od roku 2010. Takže si všichni můžete spočítat, kolik kč dala nejen do studia, stravy, jízdného, a dalších nákladů. Stalo se, že ji jako jedinou celé léta nechtěli pustit k Absolutoriu, ač všude na vysokých místech Ministerstvo školství, Národní rada, a mnohé další instituce již prokázáno bylo, že má velice skvělé výsledky s průměry 1,18, 1,27, 1,4, ale nikdy to nepřesáho více jak 1,7,. Což jsou skvělé výsledky na zdravotně postiženou dívku, za ty celé semestry. Šikanována byla jak od pana ING, Radka Kříže z Varnsdorfu, který pracuje na místním úřadě, a který ji vícekrát neuznal práce napsané na dané téma vloni ,,Politické spektrum,, na stranu a půl, a letos na téma,, Právní normy - legislativní proces,, na stranu a půl i více, a přesto ji jedinou k Absolutoriu nepustil. Opět ji vláčel ke zkušební komisi, jako celá léta. Ale když zkoušel jinou spolužačku z její třídy, která mu napsala sotva čtvrt ani ne půl stránky A4 na dané vylosované téma, a poté to všem ze třídy na chodbě u VOŠ5 ukazovala, bylo jich tam údajně asi 20 a další celá třída z gymnázia, čekající na zeměpis, ti všichni to viděli a slyšeli, to je šokující že? Co si mají poté myslet? Spala s ním snad ta studentka? To je to, co nás mnozí napadá. Totéž se stalo ze strany jiných učitelů ze strany psycholožky MGR. paní Vajsové, která má nyní velice špatnou pověst v jejím městě a všude, a která po ni chtěla přepsat tak jedinečnou a výbornou Absolventskou práci, čítající cca celkem i s přílohami 102 stran a za kterou měla samé jedničky a jednu dvojku, již od jiné vedoucí práce výborné ohodnocení, včetně oponenta, celé ty roky.I ze strany pana ING. Nohavici na Anglický jazyk, ten též ji šikanoval na škole tím, že ji v posledních letech jediné dával trojky,ač se výrazně zlepšila, přičemž od prvního až třetího ročníku 2010 - 2013 měla od něj samé jedničky, a ostatním studentům z její třídy, kteří na jeho hodinách za celý semestr nebyli ani jednou, tak dával samé jedničky a dvojky. Pan ředitel Ing. Jakubec v konečné fázi za celá léta, kdy musela opakovat stále kvůli všem výše jmenovaným třetí ročník, ji nikdy neuznal všechny předměty, tak jak by správně měl, což vše má podložené. Včetně toho, že její spolužáci se od ni odvrátili kvůli zdravotnímu postižení a vyškrtli ji ze seznamu třídy, ač všem pomáhala s úkolama. Další třída letos opisovala při Absolutorních předmětech psychologii - Vývojová psychologie na 8 stran, kterou se ani nedokázali naučit, všichni se k opisování doznávali, stejně jako ze sociologie, ale pan ING. Hroza zástupce ředitele, ani učitelka MGR. Bravková ani ředitel Ing. Jakubec s tím nic neudělalai, nedali jim ani žádný jiný test, nic, ač o tom za včasu věděli, prostě jim všem dali za 1,nijak se to neřešilo. Ač je za to správně až vyjímečné vyloučení ze školy. Všichni šli k Absolutoriu, a dnes mají všichni titul DIS. Měli i problémy napsat Absolventskou práci na cca pouhých 40 stran. Kdežto ona jediná za celá léta nikoli a celá léta jezdila na školu pravidelně a účastnila se téměř všech i uznaných cca pouhých 6 -ti předmětů i ostatních, které musela mít narozdíl od ostatních studentů povinně, ač je měla splněné již několikrát za ta léta. Posuďte sami, všichni, co toto budete číst, není tohle náhodou podložená šikana ze strany mnoha učitelů, zástupce ředitele i samotného ředitele Ing. Jakubce Vyšší odborné školy ve Varnsdorfu? A to vůči zdravotně postižené dívce, která se takto táhne již celá léta od roku 2013? Dáte své děti na takovou školu s tak špatnou pověstí o šikaně podložené všude na vysokých místech i na mnohých vysokých a vyšších odborných školách? My nikoli. Proto informujeme i Vás. Ona jediná dala za studium za ta dlouhá léta téměř přes cca 40.000 - 50.000kč, kdežto ostatní studenti dají jen 10.000, nejezdili tam pravidelně na přednášky, a mají titul DIS. Dnes ta zdravotně postižená dívka mohla dávno mít titul MGR. i více a nemá nic. Toto je opravdová šikana, která se stala a děje. My na tuto Vyšší odbornou školu do Varnsdorfu opravdu nikdy své děti nedáme. Stejně jako mnozí jiní rodiče, co o této tak hrůzné události již vědí. Je to velice ostudné!!! Tak tohle je ve skutečnosti dle nás a mnohých lidí šikana. Za to bychom učitele a ředitele tamní školy dali do vězení!!!
Příspěvek upraven 12.08.18 v 17:33
@andy1222 doufám,že nejste absolventem této školy. Ale tak maximálně základní,to by se váš písemný projev dal ještě omluvit.
@andy1222 Brečíš na špatným hrobě. Jestli máte o šikaně nezvratné důkazy, neplýtvej časem tady, ale podejte podnět k šetření. Bůh ví, co se ukáže.
Sama jsem si prošla šikanu a to až na střední škole, kde by měly být děti už o něco vyspělejší… Šikanovaly mě slovně… Bylo to krušné období… Ale děcka to braly jen jako že mi nadávají ze srandy, jenže mně to vážně ubližovalo, několikrát jsem jim to řekla, ale je to nezajímalo… To je podle mě šikana… Když někdo ubližuje jakkoliv někomu jinému…
Ahoj, syn je ve druhé třídě, nastoupil na novou školu. Spolužáci ho začali šikanovat, nadávají mu, berou mu věci (učebnice, sešity, pouzdro, box na svačinu, pití), taky mu říkají že ho jejich třídní nešnaší. Syn je z toho celý smutný, mám už i problém ho do té školy vůbec dostat, minulý rok ho škola štrašne bavila měl ve své třídě spoustu kamarádů a měl rád i paní učitelku. Už i lituju, že jsme se přestěhovali, kdybych tak věděla jak to bude mít syn ve škole těžké
. Postoj učitelky a ředitelky je takový nic moc, z dětmi si školní psycholog jen jednou promluvil, pár dětí dostalo poznámky. Ale problém se šikanou to nijak nevyřešil, postoj většiny rodičů je takový že jejich děti jsou nejlepší a že syn je nejhorší. Dvě maminky děti potrestali a dáli jim přednášku o šikane, tak se děti šikany už tolik nezúčastní. Prosím, co dělat?
@Anonymní píše:
Ahoj, syn je ve druhé třídě, nastoupil na novou školu. Spolužáci ho začali šikanovat, nadávají mu, berou mu věci (učebnice, sešity, pouzdro, box na svačinu, pití), taky mu říkají že ho jejich třídní nešnaší. Syn je z toho celý smutný, mám už i problém ho do té školy vůbec dostat, minulý rok ho škola štrašne bavila měl ve své třídě spoustu kamarádů a měl rád i paní učitelku. Už i lituju, že jsme se přestěhovali, kdybych tak věděla jak to bude mít syn ve škole těžké. Postoj učitelky a ředitelky je takový nic moc, z dětmi si školní psycholog jen jednou promluvil, pár dětí dostalo poznámky. Ale problém se šikanou to nijak nevyřešil, postoj většiny rodičů je takový že jejich děti jsou nejlepší a že syn je nejhorší. Dvě maminky děti potrestali a dáli jim přednášku o šikane, tak se děti šikany už tolik nezúčastní. Prosím, co dělat?
Jaky je PRESNE postoj ucitelky a reditelky? To je totiz hodne dulezite. Co ti k tomu ucitelka rekla? Co dela, aby dite do kolektivu zapadlo? Asi bych zacala tim, ze bych zkusila pozadat o zapojeni metodika primarni prevence (nebo jak se ta funkce jmenuje). Pokud nefunguje domluva s vedenim, da se to resit pres skolni inspekci. S tim tedy ale zkusenost nemam.
@luci.no Učitelka mi k tomu řekla, že je problém hlavně na straně syna že se nezapojuje do kolektivu. Učitelka pro to neudělala nic, i když jsem jí o to prosila, syn je stydlivý a není ten typ který se da hned a snadno do řeči.
@Anonymní píše:
@luci.no Učitelka mi k tomu řekla, že je problém hlavně na straně syna že se nezapojuje do kolektivu. Učitelka pro to neudělala nic, i když jsem jí o to prosila, syn je stydlivý a není ten typ který se da hned a snadno do řeči.
Chodi do druziny? S vychovatelkou jsi o tom mluvila? Co nejaka holka, se kterou by si mel co rict? O ucitelce se radej vyjadrovat nebudu…