Šílená panika u zubaře - dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
72725
15.12.15 10:55

@lllucie nic, buď uspat, nebo vydržet.. hele, já jí naprosto rozumim - ve 13 mi bez umrtvení tahali druhý zub, od té doby se potím, jen na zubaře vzpomenu. Jako neřvu a tak, ale slzičky proběhnou, to klidně přiznam.. naštěstí mám už roky stálou zubařku, co mi zná a ví :mrgreen: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1908
15.12.15 11:30

Synovi vrtají jedině pod inhalačním anestetikem, dýchne si takový oblbovák a drží, bez stresu. Jinak řval i pře preventivní kontrole. Platíme za to 500 Kč + ošetření podle toho, co zubař dělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
15.12.15 12:23
@lllucie píše:
V breznu ma jít na trhání dvou zubu kvuli rovnatkum…

Trhat dětem zdravé zuby považuji za naprostý úlet současné medicíny, přirovnala bych to k obřízce holčiček, která je v některých zemích taky normální. :zed:
Dcera si může nechat vyrvat ty zuby sama až bude chtít - ano, i ve třiceti lze nosit rovnátka!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1342
15.12.15 12:33
@alifie píše:
Trhat dětem zdravé zuby považuji za naprostý úlet současné medicíny, přirovnala bych to k obřízce holčiček, která je v některých zemích taky normální. :zed:
Dcera si může nechat vyrvat ty zuby sama až bude chtít - ano, i ve třiceti lze nosit rovnátka!

Ja nevim…ma velké zuby. Malou čelist. Ochably horní ret. Ty dva predni ji jdou hodne ven. Když zkousne stolicky ma mezi hornimi a dolnimi prednimi zuby velikou mezeru…pry se ji tam ty trojky fakt nevejdou…chodime do berouna dr. Karel…
Ty se v tom nejak vic orientujes? Diky za rady :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
15.12.15 12:43

Já teda nemám ze zubaře vyloženě paniku, ale čeho jsem se vždycky bála, tak že se nedá předem čekat, kdy to při vrtání bude bolet a kdy ne a jak moc atd. Od té doby, co na jakékoli vrtání, i „minikazíky“, dostávám injekci, jsem úplně v klidu, protože bolest při píchnutí injekce je vždy víceméně stejná, zubařka pak opravdu počká, než injekce zabere a já pak necítím nic. Třeba by to dceři pomohlo, musela by překousnout to počáteční píchnutí, ale pak jí nic nepřekvapí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
15.12.15 12:46
@alifie píše:

Na druhou stranu, pokud se jí tam zuby nevejdou (tedy ony by se vždycky nějak vešly, ale měla by zuby v řadách, jak žralok), tak vytržení umožní zubům srovnat se a mít mezi sebou potřebné místo. Když máš zuby natolik u sebe, že neprostrčíš ani dentální nit, můžeš čistit sebevíc, ale kazivost prostě bude vyšší :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
15.12.15 13:37
@zuzouš píše:
Na druhou stranu, pokud se jí tam zuby nevejdou (tedy ony by se vždycky nějak vešly, ale měla by zuby v řadách, jak žralok), tak vytržení umožní zubům srovnat se a mít mezi sebou potřebné místo. Když máš zuby natolik u sebe, že neprostrčíš ani dentální nit, můžeš čistit sebevíc, ale kazivost prostě bude vyšší :nevim:

Jo, ale má ta 13 letá holka už teď tak velkou čelist jako její matka? Pokud ne, tak jí čelist ještě poporoste a zuby se mohou srovnat. Nechat si vyškubat zuby + nosit rovnátka může kdykoliv později po dosažení plnoletosti. (Já jsem jako dítě měla několik zubů téměř kolmo, protože se nevešly tam, kam měly. Podle mého otce to v mojí puse vypadalo, jako by mi tam někdo náhodně naházel kamínky. Srovnaly se k mojí spokojenosti i bez rovnátek - rozhodně bych si dnes kvůli drobnému kosmetickému nedostatku (který teď vidí pouze zubař) nenechala vyškubnout zdravé zuby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
15.12.15 14:24
@lllucie píše:
Ty se v tom nejak vic orientujes? Diky za rady :mavam:

Ne, já jsem pouze exot, který zastává názor „3× ověř lékařovu radu u jiných odborníků, než provedeš nevratný zásah do těla“. Dokonce ani nevím, jestli je pravda, že za každý vytržený zub má zubař více bodů, než kdyby ho opravoval. :mrgreen:
Pokud tobě neškubali v dětství zuby kvůli rovnátkám, tak opravdu změř, zda má dcera ty zuby větší než ty, a zda už má stejně velkou čelist jako ty. (Děti mají dlooouho čelist menší, takže stálé zuby vypadají větší. Vidím to na devítiletém synovi - má OBROVSKÉ řezáky, ale nemá je širší než já. Nicméně, má mnohem menší čelist než já, takže jeho zuby vypadají obrovské.) Ovšem mám taky spolužačku, která si někdy v 35 pořídila rovnátka, protože se jí zuby do pusy opravdu nevešly. (Proto taky vím, že škubání je možné odložit na dobu, kdy tvoje dcera sama bude chtít.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1342
15.12.15 17:40

Díky moc vsem. Docitam za poklusu.
Me primárně nejde o to trhani a rovnatka. To sem dnes rekla holce. jestli to neda. Nebudou rovnatka. Smitec.
Chci ji hlavne zbavit te hruzy ze zakroku v zubni ordinaci. Chci aby v dospělosti chodila sama. Bez hrůzy. Beze strachu.
Zkusim tu prahu.jak mi tady psali. Diky :dance: a uvidime.
Jako ja se taky bojim zubare. Dokonce mi z jara trhali zub. Prvni trhani v zivote. Ja byla mrtva strachy. Ale jako dojdu tam. Sednu. Zcepenim a drzim. Ona byla uplne šílená. No to uz sem psala.
Pokud by jeste nekdo mel tip na cokoli - terapie. Psycholog…cololi. Sem s tim:-) díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1342
15.12.15 17:48

Zkusím sem dat fotky. Ta v pruhovanym tricku je rok stara. Ta s culikem aktualni. Je videt. Jak je velka - 175 cm 60 kg a 13 let. Ja uz mam obavu.ze vic neporoste. A ty zuby na fakt velky. Urco se objednam jeste jinam na orto

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2614
15.12.15 18:37
@alifie píše:

Obřízka chlapečků je také zvěrstvo. Jen tak mimochodem. Je to sice mimo téma, jen tak pro objasnění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
15.12.15 23:17
@lllucie píše:
Ja nevim…ma velké zuby. Malou čelist. Ochably horní ret. Ty dva predni ji jdou hodne ven. Když zkousne stolicky ma mezi hornimi a dolnimi prednimi zuby velikou mezeru…pry se ji tam ty trojky fakt nevejdou…chodime do berouna dr. Karel…
Ty se v tom nejak vic orientujes? Diky za rady :mavam:

Tak koukám, že se diskuse přesunula od strachu ze zubaře k dilematu zda trhat nebo netrhat zuby kvůli rovnátkům.
Ono je to složitější, protože je mnoho druhů vad postavení zubů. Pokud jsou zuby prostě moc natěsno, tak jsou i jiné způsoby, jak ty zuby pěkně vyrovnat vedle sebe - lze zuby zbrousit, posunout dopředu / dozadu… pak může být trhání zbytečné. Ale - a to je případ mé dcery - pokud je ta čelist fakt moc malá a růstový spurt už proběhl, skus se otevírá… tak prostě není šance, jak tam ty zuby porovnat. A myslím si, že v dnešní době žena s dost viditelným předkusem, fakt není nic pěkného. Po růstovém spurtu doroste čelist jen minimálně. Jo a pozor na to - některé typy vad, nezaléčí-li se včas, pak v dospělosti zbývá už jen operace čelistí, při které se čelisti odhalí od dalších tkání, seříznou, zafixují titanovými minidlahami a ta léčba je zdlouhavá a vážně dost bolestivá. Takže - v některých případech to bohužel není tak, že: netrhejte dítěti zdravé zuby, když bude chtít, tak si je nechá vytrhnout v dospělosti. To je pak už pozdě.
Pokud máte pochybnost, zda je nutné trhat zuby, tak objednat do fakultní nemocnice v Praze, Kateřinská ulice, ortodoncie a říct přímo, že chcete konzultaci. Tam jsou odborníci a poradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
15.12.15 23:25
@alifie píše:

Moje maminka má předkus na horním oblouku 1,2 cm! Ty zuby jí dost trčí ven, nemůže pusu zavřít, špatně kouše, je mi jí líto. Byla u několika ortodontistů a bohužel pokaždé slyšela stejnou odpověď - v jejím případě je možná jen operace čelistí. Jelikož má mamka řadu jiných zdravotním problémů, do operace se jí nechce, říká, že když to vydržela takhle šedesát let, že do smrti už to vydrží. Kdyby v dětství prošla správnou ortodontickou léčbou, mohlo být vše OK, nebo alespoň o dost lepší. Součástí té léčby by bylo právě vytrhnutí dvou zubů. V tomhle případě bych rozhodně vytrhnutí zubů nepřirovnávala k obřízce.
Moje dcera vadu skusu po babičce podědila. A protože se chci vyhnout té situaci, že jí v dospělosti bude zbývat už jen možnost operace, tak jí teď připravuji na vytrhnutí dvou zubů. Zlatě, když přijde o dva zuby, než kdyby jí rvali doktoři kus čelistní kosti. Předkus má už teď centimetrový, takže se těší, že bude mít rovnátka a postupně se zuby srovnají.
Takže za mě radím - nezobecňovat. Možná ano, někdy se trhají zuby zbytečně, ale v mnoha případech je to i jinak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1342
16.12.15 09:24

Dekuji vsem. Urcite se objedname na Karlak do Katerinske. Za konzultaci nic nedame.
Mozna nam tam poradi i s tou jeji panikou.
Plus patram dal.kde vsude se timto zabývají. Takze kdyby mel nekdo dalsi postřehy. jak zbavit dite paniky. Budu vděčná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
16.12.15 10:08

@Tóňa2 Když je tenhle problém už u předků v rodině, tak je to škubání kvůli rovnátkům pochopitelné. Já vycházím ze situace neteří, které mají vyškubané každá 4 zuby, přesto, že jejich předci měli zuby v puse srovnané slušně.

Konzultace u jiného odborníka, ke které se rozhodla zakladatelka mi připadá v jejím případě jako naprosto ideální postup!

Můj bratr by přišel o několik zubů, kdyby dal na svého zubaře - v jeho případě šlo o šílenou bolest zubů, jejíž původ zubař nedokázal odhalit „je to asi tento zub, tak ho vytrhneme a uvidíme“ :zed: (tímto způsobem přišla o zuby moje máma). Bratr šel tedy na soukromou kliniku, kterou mu doporučila jeho partnerka. Ukázalo se, že to byl jeden z kanálků, který potřeboval vyčistit, nikoliv zuby, které chtěl škubat původní zubař. Takže bratr zaplatil za převrtání a vyčištění všech podezřelých kanálků - soukromý zubař na něm makal několik hodin než našel ten správný (na rentgenu to nebylo vidět), ale bráchovy zůstaly všechny jeho zuby!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.