Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Simona. Právě proto, že se nedává je pro mě mnohem zajímavější než princezna z Disney pohádky, kterou má v omalovankach snad každá holčička.
Dala bych Simonu. Má spoustu hezkých zdrobnělin a bude v pohodě jak pro dítě, tak i pro dospělou ženu. Navíc nezní jako „příchuť“ vůně do záchodu. ![]()
Určitě Simča
. Moje kamarádka se tak jmenuje a pracuje ve školce. Jasmína mi připomíná nějakou arabskou nebo podobnou dívku z orientu, princeznu z Disneyovek nebo nějakou vůni. Jasmínu prostě ne-e ![]()
Jako nositelka jména Simona - nikdy jsem se jménem neměla problém (ani v zahraničí). Moc nás nebylo - kolem mne byly samé Katky, Lucky, Veroniky apod.
Navíc se mi nikdy nestalo, že by se mi kvůli jménu někdo smál. Toto jméno má i mnoho variant na oslovení. Celkově jsem ráda, že mi rodiče takové jméno dali. Teď znám i 2 malé Simonky (2 a 5 let).
Simona se mi nelíbí vůbec, ani trochu. Jasmína je pro mě neutrál, takže z těchto dvou bych vybrala Jasmínu.
Mne se jmeno Simona strasne libi, psala jsem to v nekolika diskuzich. Ja osobne bych se jako dospela zena necitila dobre se jmenem Jasmina. Je to roztomile pro malou holcicku, ale nechtela bych prijit do nove prace a predstavit se jako Jasmina. Chtela bych silnejsi jmeno, neco elegantniho, vhodneho pro dospelou zenu - treba Simona
Je samozrejme otazka, jak budou dnes narozeni lide vnimat jmeno Simona, protoze je to jmeno dnesnich padesatnic (Krainova, Postlerova, Babcakova) nebo i starsich (Stasova), za 20 let to bude jmeno babicek. Ale i tak jsme jmeno meli v konecnem vyberu, kdybych byla znovu tehotna, bylo by ve vyberu zas
Z tohoto výběru určitě Simona. Jak tu již zaznělo, Jasmína mi evokuje spíš pohádkovou postavu a nějak si neumím představit třeba manažerku jak se představuje jako Jasmína. Navíc to jméno teď celkem často slýchám u tmavšího etnika.
Na druhou stranu Simona je takové univerzálnější, umím si pod tím jménem představit jak malou holčičku, tak ženu v produktivním věku, nebo klidně starou paní. Plus všechny Simony které jsem kdy potkala, tak byly správné ženské ![]()
I když mě baví diskuze o jménech, obvykle nepřispívám, pokud se to týká výběru jmen, z nichž se mi žádné nikterak nelíbí, anebo k nim nemám vztah. Zrovna tohle je tedy ten případ, takže výjimka potvrzuje pravidlo, avšak proč tedy píšu - v souvislosti se jménem Simona jsem narazila na rumunskou variantu Simina (přesně takto s i), která se mi velmi zalibila. A kromě osloveni Simča, Síma, Simi, Siminka je to i Mína, Minka, Minuška aj. Přišlo mi to vtipné, ze zakladatelka vybírá mezi Simonkou a Jasmínou a tohle je taková kombinace, ale u nás by se muselo stále vysvětlovat, ze se píše s I, ne s A. Toť taková vsuvka.
Rozhodně Simona. Je to krásné v základním tvaru a i se dá hezky zdrobnit a ve školce bude originální. Jasmína se mi nelíbí, jak už psaly ostatní - je to takové arabské, jak Šeherezáda a jako dospělá bych se tak fakt jmenovat nechtěla.
Dávání dědičných jmen naprosto nechápu, jakoby rodiče neměli dost fantazie a dítko nemělo nárok na vlastní osobité jméno ![]()
Simona se mi nikdy nelíbila, Jasmínu jsem měla mezi možnými kandidáty jmen případných budoucích dětí ![]()
@Yulduz píše:
I když mě baví diskuze o jménech, obvykle nepřispívám, pokud se to týká výběru jmen, z nichž se mi žádné nikterak nelíbí, anebo k nim nemám vztah. Zrovna tohle je tedy ten případ, takže výjimka potvrzuje pravidlo, avšak proč tedy píšu - v souvislosti se jménem Simona jsem narazila na rumunskou variantu Simina (přesně takto s i), která se mi velmi zalibila. A kromě osloveni Simča, Síma, Simi, Siminka je to i Mína, Minka, Minuška aj. Přišlo mi to vtipné, ze zakladatelka vybírá mezi Simonkou a Jasmínou a tohle je taková kombinace, ale u nás by se muselo stále vysvětlovat, ze se píše s I, ne s A. Toť taková vsuvka.
Zajímavé, o jméně Simina slyším prvně. Ještě k tomu oslovování přidám jednu vsuvku - spisovatelka Simona Monyová byla vlastním jménem Ingrová, ale protože jí její dědeček v dětství říkal Monynka, tak si zvolila pseudonym Monyová. My teda takhle naši Simonu neoslovujeme, ale je to tip pro zakladatelku, jak ještě by případně mohla dceru oslovovat ![]()
Jeste muzes procist tohle, jestli uz jsi neprocetla…
Jsem pro Simču, nepamatuju si, že bych nějakou potkala někde na hřišti. Ale Jasmíny už 2. A něco jiného je roztomilé jméno u holčičky ve školce, něco jiného u puberťačky se zálibou v deathmetalu, a úplný extrém (nic ve zlém) je 150kg nepříjemná úřednice v přechodu s roztomilým jménem.