Skladování dokumentů

Anonymní
16.12.14 18:43

Skladování dokumentů

Ahoj,
potřebuji radu ohledně skladování různých dokumentů. Budeme se stěhovat a nerada bych tahala sebou nepotřebné věci. Zajímalo by mne tedy konkrétně jak dlouho se musí uchovávat účetnictví z podnikání. Vím, že některé věci 5let a některé 10let. Ale nevím přesně co. Také mne zajímá, jak dlouho se musí uchovat osobní dokumenty, které nejsou v podnikání. Např. faktury na telefon, výplatní pásky, různá vyrozumění z úřadů apod.
Nebo by mohla i otázka znít : Co uchováváte a čeho se hned zbavujete.
Děkuji za odpovědi :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
16.12.14 19:17

Nedávno o tom mluvili tuším v černých ovcích - nechávat si doklady 10 let, protože tolik je promlčecí doba např k dluhům. POkud tedy věci neplatíš přes net, nemáš dohledatelné výpisy 10 let zpět, skladuj takové. Ohledně podnikání schovávám vše :think: protože čert nikdy nespí.. držím tu lhůtu 10 let :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
16.12.14 19:22

8o 8o co to je za dotaz? to nezáleží snad na nás :!
 http://portal.pohoda.cz/…i-dokumenty/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.12.14 08:12

@martina.se Tak zhruba jsem si myslela, že nechat do doby té promlčecí lhůty..Myslela jsem spíš, jestli to je aktuální doba, zda se něco zas nezměnilo. Děkuji moc za odpověď. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
23966
1.8.16 09:09

Budeme se stěhovat, tak probírám doklady. Jak dlouho je nutno schovávat smlouvy z bývalých zaměstnání - na HPP, DPP, DPČ. A jak dlouho se mají schovávat výplatní pasky? Jestli se teda vůbec schovávat musí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.8.16 09:16
@Netopirek píše:
Budeme se stěhovat, tak probírám doklady. Jak dlouho je nutno schovávat smlouvy z bývalých zaměstnání - na HPP, DPP, DPČ. A jak dlouho se mají schovávat výplatní pasky? Jestli se teda vůbec schovávat musí.

Já mám všechny smlouvy od začátku dob, co jsem začala pracovat. Je to 2 měsíce zpět, co jsem si z ČSSZ nechala poslat výpis z důchodového listu a 6 let nemohou dohledat. Takže si příští měsíc dám ten čas, vše dám do kupy (včetně výplatních pásek) a pošlu do Prahy na centrálu. Schovávám tyto listiny do doby, než umřu (raději, bo člověk nikdy neví, co se kde v jakém systému potentuje a v Praze pak nikdo nic nedohledá).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
388
1.8.16 09:24

@Netopirek Určitě bych měla u sebe všechny pracovní poměry, to jsou dva listy - nástup, výpověď. Výplatní pásky neschovávám vůbec. Hlídám si ale, abych u každého zaměstnavatele vždy každý rok podepsala evidenční list důchodového pojištění, či nějak tak, ten firma posílám na důchoďák a jeden mám u sebe. Pak pásky mít nemusím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
1.8.16 09:32

A smlouvy myslíte schovávati to DPP a DPČ? To byli teda všechno brigády a myslím, že se z toho neplatilo ani soc ani zdráv. (mám jich docela dost)

Na netu se mi povedlo dohledat, že výplatní pásky schovávat 3roky, ale je to z 10 let starého článku, tak jsem si nebyla jistá zda to platí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
1.8.16 09:37
@Netopirek píše:
A smlouvy myslíte schovávati to DPP a DPČ? To byli teda všechno brigády a myslím, že se z toho neplatilo ani soc ani zdráv. (mám jich docela dost)Na netu se mi povedlo dohledat, že výplatní pásky schovávat 3roky, ale je to z 10 let starého článku, tak jsem si nebyla jistá zda to platí

Z dohod, ze kterých se nic neodvádělo bych si neschovávala nic, to bych měla doma jednu místnost jen na papíry :nevim: Důležité je kontrolovat, jestli ti odvádí co mají a to si pak schovávat. I u některých dohod se odvádí, to musíš vědět ale ty, jak to bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
1.8.16 10:20

@hudečice Dobrý den, mohu vás poprosit o adresu kam přesně jste napsala. A jak si mám o výpis požádat, zda na to existuje také nějaké lejstro. Moc děkuji Lenča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.8.16 10:38
@lenkakuz píše:
@hudečice Dobrý den, mohu vás poprosit o adresu kam přesně jste napsala. A jak si mám o výpis požádat, zda na to existuje také nějaké lejstro. Moc děkuji Lenča

Ano, je na to lejstro, můžete si jej stáhnout z webu http://www.cssz.cz/cz
Je tam i Pražská adresa, kam zaslat dokument.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
340
1.8.16 10:40

Někdo si dokumenty (ne rodný list a tak) oskenuje a uchovává takhle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
1.11.16 16:52

@hudečice Moc děkuji :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie