Skloňování slova přítel

Napsat příspěvek
Velikost písma:
17476
9.2.24 15:34
@iila píše:
Přesně tak. My máme taky nějaké nářeční koncovky a výrazy, které normálně používám, na druhou stranu ale umím používat i spisovnou češtinu, když je třeba.Jinak řečeno, když kamarádka třeba ze Strakonic řekne v naší neformální konverzaci „bráchovo boty“ nebo „tuten kluk“, tak mi to nevadí; když to řekne reportér v televizi nebo napíše novinář do titulku, tak bych ho vzala pánvičkou po hlavě.
“Tuten” je spíš Plzeň, ne?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10788
9.2.24 15:45

My jsme se učili vzory:
Pán
Hrad
Muž
Stroj
Předseda
Soudce
Slovo přítel by mi sedělo na. vzor muž i soudce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65674
9.2.24 15:52
@Plmo píše:
My jsme se učili vzory:
Pán
Hrad
Muž
Stroj
Předseda
Soudce

jak může sedět na soudce, vždyt se podívej na první pád

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9414
9.2.24 16:31
@Kolicek95 píše:
To je specifikum celých Čech a a každý tvrdí, jak je to jejich specifikum. Už jsem se setkala s tím, že je to typicky západočeské, jihočeské, severočeské, středočeské, pražské. Podle mě ty lidi proste neumí mluvit :roll:
:D Podle toho, jestli jsou ti pražáci, severočeši či středočeši z jižních Čech. Za západočechy ruku do ohně nedám.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
749
9.2.24 17:09
@azaleila píše:
já jsem původně z Jižních Čech a nikdy bych to neřekla. V Budějovicích (Budějcích :mrgreen: ) jsem se poprvé setkala s něčím jako „bráchovo holka“ a měla jsem osypky…

celá moje rodina je z jihu Čech (Jindřichohradecko a Pelhřimovsko) a NIKDE se to tam neříká 😀 do Budějovic jsme nejezdili, to bylo daleko…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5192
9.2.24 17:28
@Grizelda02 píše:
celá moje rodina je z jihu Čech (Jindřichohradecko a Pelhřimovsko) a NIKDE se to tam neříká 😀 do Budějovic jsme nejezdili, to bylo daleko…

Pelhřimov je Vysočina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3104
9.2.24 19:42
@azaleila píše: “Tuten” je spíš Plzeň, ne?

Plzeň určitě, jen jsem myslela, že to sahá i dál. Tak možná ne, pardon za mystifikaci. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3104
9.2.24 19:48
@Plmo píše:
My jsme se učili vzory:
Pán
Hrad
Muž
Stroj
Předseda
Soudce

Vzory jsou pořád stejné jako za tvého dětství, ale podle vzoru „soudce“ můžeš skloňovat jen slova mužského životného rodu, které končí na -ce, např. správce, zrádce, vládce, dárce, plátce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6189
12.2.24 18:07
@tess50 píše:
U nás se chodí „umejt ruce“. ;)

To mě taky moc nepřekvapí. Původně pocházím z HK, ale 30 let žiju na Moravě.
Standardně hodím větu : Rožni vokno a tohle spojení pochopí málo kdo :lol:
Nicméně takhle mluvím jen doma, tak snad mi jinde rozumí dobře :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
12.2.24 18:56
@tess50 píše:
U tohoto tvaru jdu do vývrtky. Že je mladá generace gramaticky nevzdelana/nevzdelatelna, jsem už pochopila, takže to nechávám bez komentáře, ale tohle je vážně perla. To mě dráždí í dost.

To neni zalezitost generace, to používala i moje prababicka. Stejně jako Ostravaci rikaji „přijďte tady“, Plzenaci rikaj „nastevři okno“ a zbytek sveta nevi, co to znamena

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
12.2.24 19:28
@tess50 píše:
To jsme se nepochopily. Já nemám vůbec nic proti krajovym odchylkam od čehokoliv. Nářečí a místně používané výrazy jsou něco jiného než špatná gramatika. Ostravaci mluvi kratce, bo není čas, pi. o. :mrgreen: U nás můžeš slyšet „votevř vokno“ třeba.
Ale přítelovo ex, matka, košile…a přítele kamarád není krajový výraz ale špatné použití gramatiky.

Blbe sklonovani. Otevř je blbe skloňování. Prijdte tady - taky sklonovani. Vsichni, cp rikaji tatinkovo bota sklonovat umi, vi, jak je to spravne, jen proste pouzivaji tp, co pd mala slysi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
12.2.24 21:24
@tess50 píše:
Tohle snad není skloňování. :nevim: Končím. Vzdávám se.

Není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3104
14.2.24 07:55
@Lama Lama píše:
Blbe sklonovani. Otevř je blbe skloňování. Prijdte tady - taky sklonovani. Vsichni, cp rikaji tatinkovo bota sklonovat umi, vi, jak je to spravne, jen proste pouzivaji tp, co pd mala slysi.

To je chyba v rozkazovacím způsobu, ne ve skloňování. Skloňujeme podstatná jména, ne slovesa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3104
14.2.24 07:57

A ještě mi řekněte, kdo tady z vás zná rozdíl mezi gramatikou (mluvnicí) a pravopisem?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Často čtu nebo slyším, že je něco „gramaticky špatně“, ale ve skutečnosti je to špatně pravopisně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
14.2.24 08:05
@iila píše:
To je chyba v rozkazovacím způsobu, ne ve skloňování. Skloňujeme podstatná jména, ne slovesa.

Máš pravdu jsem chtěla napsat časování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko