Skloňování slova přítel
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@iila píše:“Tuten” je spíš Plzeň, ne?
Přesně tak. My máme taky nějaké nářeční koncovky a výrazy, které normálně používám, na druhou stranu ale umím používat i spisovnou češtinu, když je třeba.Jinak řečeno, když kamarádka třeba ze Strakonic řekne v naší neformální konverzaci „bráchovo boty“ nebo „tuten kluk“, tak mi to nevadí; když to řekne reportér v televizi nebo napíše novinář do titulku, tak bych ho vzala pánvičkou po hlavě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My jsme se učili vzory:
Pán
Hrad
Muž
Stroj
Předseda
Soudce
Slovo přítel by mi sedělo na. vzor muž i soudce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Plmo píše:
My jsme se učili vzory:
Pán
Hrad
Muž
Stroj
Předseda
Soudce
jak může sedět na soudce, vždyt se podívej na první pád
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kolicek95 píše:
To je specifikum celých Čech a a každý tvrdí, jak je to jejich specifikum. Už jsem se setkala s tím, že je to typicky západočeské, jihočeské, severočeské, středočeské, pražské. Podle mě ty lidi proste neumí mluvit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@azaleila píše:
já jsem původně z Jižních Čech a nikdy bych to neřekla. V Budějovicích (Budějcích) jsem se poprvé setkala s něčím jako „bráchovo holka“ a měla jsem osypky…
celá moje rodina je z jihu Čech (Jindřichohradecko a Pelhřimovsko) a NIKDE se to tam neříká 😀 do Budějovic jsme nejezdili, to bylo daleko…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Grizelda02 píše:
celá moje rodina je z jihu Čech (Jindřichohradecko a Pelhřimovsko) a NIKDE se to tam neříká 😀 do Budějovic jsme nejezdili, to bylo daleko…
Pelhřimov je Vysočina.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@azaleila píše: “Tuten” je spíš Plzeň, ne?
Plzeň určitě, jen jsem myslela, že to sahá i dál. Tak možná ne, pardon za mystifikaci. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Plmo píše:
My jsme se učili vzory:
Pán
Hrad
Muž
Stroj
Předseda
Soudce
Vzory jsou pořád stejné jako za tvého dětství, ale podle vzoru „soudce“ můžeš skloňovat jen slova mužského životného rodu, které končí na -ce, např. správce, zrádce, vládce, dárce, plátce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tess50 píše:
U nás se chodí „umejt ruce“.
To mě taky moc nepřekvapí. Původně pocházím z HK, ale 30 let žiju na Moravě.
Standardně hodím větu : Rožni vokno a tohle spojení pochopí málo kdo ![]()
Nicméně takhle mluvím jen doma, tak snad mi jinde rozumí dobře ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tess50 píše:
U tohoto tvaru jdu do vývrtky. Že je mladá generace gramaticky nevzdelana/nevzdelatelna, jsem už pochopila, takže to nechávám bez komentáře, ale tohle je vážně perla. To mě dráždí í dost.
To neni zalezitost generace, to používala i moje prababicka. Stejně jako Ostravaci rikaji „přijďte tady“, Plzenaci rikaj „nastevři okno“ a zbytek sveta nevi, co to znamena
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tess50 píše:
To jsme se nepochopily. Já nemám vůbec nic proti krajovym odchylkam od čehokoliv. Nářečí a místně používané výrazy jsou něco jiného než špatná gramatika. Ostravaci mluvi kratce, bo není čas, pi. o.U nás můžeš slyšet „votevř vokno“ třeba.
Ale přítelovo ex, matka, košile…a přítele kamarád není krajový výraz ale špatné použití gramatiky.
Blbe sklonovani. Otevř je blbe skloňování. Prijdte tady - taky sklonovani. Vsichni, cp rikaji tatinkovo bota sklonovat umi, vi, jak je to spravne, jen proste pouzivaji tp, co pd mala slysi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tess50 píše:
Tohle snad není skloňování.Končím. Vzdávám se.
Není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lama Lama píše:
Blbe sklonovani. Otevř je blbe skloňování. Prijdte tady - taky sklonovani. Vsichni, cp rikaji tatinkovo bota sklonovat umi, vi, jak je to spravne, jen proste pouzivaji tp, co pd mala slysi.
To je chyba v rozkazovacím způsobu, ne ve skloňování. Skloňujeme podstatná jména, ne slovesa.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A ještě mi řekněte, kdo tady z vás zná rozdíl mezi gramatikou (mluvnicí) a pravopisem?
![]()
Často čtu nebo slyším, že je něco „gramaticky špatně“, ale ve skutečnosti je to špatně pravopisně…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@iila píše:
To je chyba v rozkazovacím způsobu, ne ve skloňování. Skloňujeme podstatná jména, ne slovesa.
Máš pravdu jsem chtěla napsat časování.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit