Studium medicíny v starším věku

1
3.2.24 21:28

Studium medicíny v starším veku

Zdravím všichni. Mám takový dotaz, jestli nahodou nekdo nemá zkušenosti s kombinování studia medicíny a rodiny. Mám skoro 6 leteho syna, je mi 29 let, on příští rok jde do školy, a já chci jít na medicínu. Já podnikam a mám VS v jiném oboru, ale vždycky mě ta medicína přitahovala. Tak možná má nekdo podobnou zkušenost?
Děkuji předem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
74217
3.2.24 21:46
@Malina535 píše:
Zdravím všichni. Mám takový dotaz, jestli nahodou nekdo nemá zkušenosti s kombinování studia medicíny a rodiny. Mám skoro 6 leteho syna, je mi 29 let, on příští rok jde do školy, a já chci jít na medicínu. Já podnikam a mám VS v jiném oboru, ale vždycky mě ta medicína přitahovala. Tak možná má nekdo podobnou zkušenost?
Děkuji předem

Tak si sama sobě odpověz, jestli zvládneš denně studovat, podnikat i dítě, pak nepotřebuješ zkušenost jiných. Dovedu si to představit pouze za předpokladu, že vybereš zaměření, které jde studovat kombinovaně. Denní studium považuji za sci-fi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2402
3.2.24 22:12

Nejdříve musíte projít prijimackami, kde je síto a jsou těžké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5986
3.2.24 22:40

Studovat se dá v každém věku, ale medicína to není. Tedy pokud máš rodinu, musela bys jí hodně „šidit“. Dítě by v podstatě nemělo matku. Byla bys permanentně buď ve škole nebo v knihách. A ty k tomu máš ještě podnikání. Pokud nejsi Pán Bůh, tak se to zvládnout nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.2.24 22:54
@Malina535 píše:
Děkuji předem

Dcera je teď v prváku a neumím si k tomu představit rodinu a podnikání

• Citovat
  • Upravit
809
3.2.24 23:35

Za mě to moc reálné není, a pokud ano, utrpí akorát tvoje rodina, podnikání a osobní život. Pokud člověk nemá excelentní paměť, tak musí počítat s tím, že nad knihami stráví hodiny a hodiny času.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
849
4.2.24 08:06

Myslím, že za takové oběti ta medicína nestoji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
4.2.24 09:13

Je to absolutní nesmysl, pokud nemáš doma partnera, který má práci na zkrácený úvazek, který převezme veškerou péči o dítě a domácnost nebo nepřenecháte vše na chůvách a uklízečkách.
V každém případě tě dítě nebude znát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.2.24 14:12
@Malina535 píše:
Děkuji předem

Anonym, nechci profesi spojovat s nickem.

Zkusit to samozřejmě můžeš. Nevím jakou máš představu, kolik to studium zabere času. Škola byla prakticky denně, strávila jsem tam téměř ekvivalent pracovního dne, a pak jsem se několik hodin učila. Učení na velké zkoušky treba znamenali (třeba patologie), že jsem začla o Velikonocích, šla jsem tam na konci Června, a denně povedle školy jsem se učila cca 7hodin denně, o vikendech a zkouškovém 12 hodin denně.
Spolužačky, co během školy otěhotněly, většinou školu přerušily. Ty, co se vrátili, měly většinou za sebou rodinu, babičky fungující na 100%.
Jdi na přijímačky, zkus si to, proč ne, a uvidíš.

• Citovat
  • Upravit
849
4.2.24 16:23

Pokud už chceš ve zdravotnictví, volila bych raději nějaký para obor

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.2.24 16:43

Bude to extrémně těžké. Mám jednu kolegyni, vloni skončila medicinu ve 32 letech. Je samoživitelka, doma dítě 12 let (když začala studovat, byl syn předškolák), musela u studia celých 6 let pracovat u farmac. firmy (částečně šel homeoffice). Je velmi chytrá. Ale bez výrazné pomoci babičky, která u nich bydlí, by to nezvládla.

• Citovat
  • Upravit
9302
4.2.24 17:27
@Malina535 píše:
Děkuji předem

Ahoj, podobnou zkušenost sice nemám, šla jsem na medicínu hned po maturitě, ale upřímně si nedovedu představit mít dítě a práci a k tomu studovat. Kromě druhého ročníku, kdy za nás bylo relativně méně učení a měla jsem čas i na jiné aktivity, jsem se pořád učila. Škola byla většinou každý den od rána do odpoledne, po večerech a nocích jsem se učila.

Jak tu někdo psal, možná by pro tebe mohlo být vhodnější časově méně náročné studium nelékařských zdravotnických oborů, kombinovaně lze např. na 1. LF nutriční terapie, nebo adiktologie a pak na nějakých VOŠ třeba farmaceutický asistent, zdravotní laborant, všeobecné ošetřovatelství (to lze kombinovaně třeba i na 2. LF, myslím)…

Ale pokud je tvůj sen opravdu medicína, tak ji vyzkoušej a uvidíš. Nevím, co máš za první VŠ, jestli něco přírodovědného, ono dostat se na LF taky není jen tak. Ale kdyby to vyšlo, tak v nejhorším zjistíš, že to nejde/jde.

Každopádně držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1455
7.2.24 10:24

Nechceš zkusit nějaký příbuzný obor?
Ono fakt denní studium medicíny není úplně pro mámu která ještě podniká

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
114
7.2.24 21:28

U nás studovala v denním studiu medicínu manželka mého spolužáka, co už byl doktor a ona byla u něj jako sestřička se 2 malými dětmi. Měla tedy podporu z obou stran od prarodičů.
Ona to tedy dělala hlavně kvůli prestiži a aby se mu vyrovnala. Jako praktická lékařka stála za houby, stejně jako on. Bohužel tady u nás na maloměstě moc na výběr nebylo. On navíc měl aprobaci jako internista a kardiolog. A to bylo taky neštěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze