Umíte někdo dobře německy? Potřebuji pomoct s překladem textu

Miuska1
1.2.24 20:11

Umíte někdo dobře německy? Potřebuji pomoct

Ahoj,
milé dámy, obracím se na vás s prosbou… mám přeložit něco z němčiny do češtiny. Je to text z jednoho muzejního obrazu. Německy částečně umím, ale s tím překladem si nejsem jistá… pomáhala jsem si přes různé překladače, sama se nad tím zamýšlela…ale není to asi ono. Posílám originální text k překladu a i to, co jsem dala dohromady. :D Děkuji za jakoukoliv pomoc! <3

Originál:
Es ist gewiss und ohnzweiffentlich das die des heiligen r. reichs freye Stadt Nürnberg als ein herrlicher Mittel-punct Teutschlands und dann auch des edlen Hochlöbl franckischen Craises schöner aug-appfec mit allem Recht billig zu nennen und zu rühmen sey. Es ist aber mehr alz zu wol bekannt, dass diese herrliche Stadt an den so gennanten Pegnitz-Fluss auf einem ob zwar sanoigten, jedoch sonders-verwunderlich-fruchtbaren Boden gelegen. Auch ist selbige auf entlichen Hügeln oder höhen erbaut zu sehen ueberdas sind auch die Kunst-Wercke ihrer Einwohnere als sonderlicher Künstlere bey Nähe durch die ganze Welt und alle König-Reiche bereits höchst Lob-wurdig bekannt und ruchtbar worden.

Překlad:
Je jisté a nepochybné, že město Norimberk, patřící do Svaté říše římské, je nádherné středisko Německa a poté i franckého kraje. Lze jej právem nazvat levným a chváleným. Je ale více než známé, že toto město leží na řece Pegnitz na půdě, která je čistá, ale překvapivě úrodná. Lze jej vidět postavený na vzdálených kopcích a výšinách. Umělecká díla zdejších obyvatel se stala známá po celém světě a v královských říších. Byla velmi chválená.
Nejsem si jistá:

1. Jak přeložit slovíčka Aug-appfec, sanoigt, bey a sey.
  • Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2129
1.2.24 21:13

To je zastaralou němčinou, dle výrazu Teutschland někde před rokem 1900. Aug-appfec pochybuju, ze se někomu tady podaří přeložit. A celkove nevím, komu jsi to slíbila, ale pokud jen někomu známému pro soukromé účely, tak to hod do překladače, dej tomu formu a nech to tak jak to mas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2203
1.2.24 22:05

Našla jsem překladač ze staronĕmčiny, dává to smysl. Jedinou významnější chybu vidím u tvého překladu půdy - ne čistá, nýbrž písečná, jestli je to tedy vůbec důležité.
Augapfel, sandig, sey=sei, bey=bei, y v současné němčině téměř není, takže to většinou znamená i.

Es ist gewiss und unzweifelhaft, dass die des heiligen römischen Reiches freie Stadt Nürnberg als ein herrlicher Mittelpunkt Deutschlands und dann auch des edlen Hochlöblichen fränkischen Kreises schöner Augapfel mit allem Recht billig zu nennen und zu rühmen ist. Es ist aber mehr als zu wohl bekannt, dass diese herrliche Stadt an dem so genannten Pegnitz-Fluss auf einem zwar sandigen, jedoch außerordentlich fruchtbaren Boden gelegen ist. Auch ist sie auf erhöhten Hügeln oder Anhöhen erbaut und darüber hinaus sind auch die Kunstwerke ihrer Einwohner als besondere Kunstschaffende bei Nähe durch die ganze Welt und alle Königreiche bereits sehr lobenswert bekannt und berühmt geworden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Miuska1
1.2.24 22:41

Takže to mám dobře? Jakože jsem to překládala od sebe, dávala do překladače, pak hledala…😁
Děkuji moc jinak.:smiling_face_with3_hearts: Je to pro souseda, který má rád historii, clo a vojenství. Jakože nechci to moc odfláknout a chci to udělat tak, abych se za svoji práci nemusela stydět.😁 Jsem perfekcionistka totiž.😁 😁

• Citovat
  • Upravit
Capelucia
1.2.24 23:36

@Pučálkovic.Amina na to sei a bei jsem přišla, na Augapfel ne - něco pro oči, ale zrovna Apfel jsem nevyluštila :D.

@Miuska1 hezký zajímavý text :palec:. Já ještě takovou starou Němčinu nečetla, docela fajn závava :D.

• Citovat
  • Upravit
2203
2.2.24 00:17

Přeložila jsi to pěkně. :palec:

Přehlédla jsem důležitou věc: „mit allem Recht billig“ je prostě zdůraznění slova „právem“, neznamená to „levné“.

Augapfel znamená „co je mi nejmilejší“, to bych nějak volně přeložila.
Já bych to přeložila asi takto, moc se mi tam nelíbí to středisko, ale nic lepšího mě nenapadá:

Je jisté a nezpochybnitelné, že svobodné město Norimberk, patřící ke Svaté říši římské, je nádherné středisko Německa a také se dá právem považovat za to nejlepší v ušlechtilém a vychvalovaném franckém kraji. Je více než známé, že toto nádherné město, ležící na řece nazývané Pegnitz, oplývá půdou, která je sice písečná, ale překvapivě úrodná. Město je vystavěno i na kopcích či vyvýšeninách. Kromě toho jsou umělecká díla zdejších obyvatel známá a velmi vychvalovaná po celém světě a ve všech královstvích.

Příspěvek upraven 02.02.24 v 00:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2203
2.2.24 00:23
@Capelucia píše:
@Pučálkovic.Amina na to sei a bei jsem přišla, na Augapfel ne - něco pro oči, ale zrovna Apfel jsem nevyluštila :D.@Miuska1 hezký zajímavý text :palec:. Já ještě takovou starou Němčinu nečetla, docela fajn závava :D.

Augapfel mě napadl rychle podle kontextu, ale na sanoigt jsem ztroskotala. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2129
2.2.24 02:18

Je naprosto jisté a nezpochybnitelné, že svobodné město Norimberk, náležící Svaté říši římské, lze s plným právem nazývat a oslavovatt jako nádherné centrum Německa a také jako oku lahodící perlu vznešené franské oblasti.?
@Pučálkovic.Amina jsi dobrá :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Miuska1
2.2.24 09:21

Moc Vám děkuji!💛 Nechala jsem si poradit, poopravila jsem to, poslala, tak doufám, že bude soused spokojen.😁

• Citovat
  • Upravit
2203
2.2.24 12:15

@luca241
Perla lahodící oku je nádherný obrat. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Miuska1
3.2.24 15:20

Výsledek

Ahojte!🤩
Včera jsem se se sousedem potkala, byl velmi spokojen a překlady vychválil až do nebes! Dokonce mě i finančně odměnil.🤩 🌟 (I když jsem to nedělala primárně pro peníze).
Takže ještě jednou díky!🍀

• Citovat
  • Upravit
2203
8.2.24 15:01
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat