Škody v bytě - kdo hradí

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
65298
31.7.22 12:21

Všechno důkladně nafotit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.7.22 12:42

@Petra Z a klíče poslat poštou spolu s oznámením stěhování a datumu?

• Citovat
  • Upravit
406
31.7.22 12:45

Klíče bych neposilala, dokud nebude podepsaný protokol o převzetí bytu. Vše vyfot pořádně a ty fotografie mu pošli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.7.22 13:26

@me-ow a v tom je další kámen úrazu, majitele se ptám jestli má už připravený protokol o převzetí bytu, jestli mu mám ofotit měřaky vody a elektřiny aby to tam mohl rovnou napsat a buď neodpoví nebo napíše že nemá čas, nebo mi napsal že mi protokol o předání pošle až po převzetí klíčů. A můj dotaz zní, i když mám práci a jsem částečně invalidní a beru dávky SSP a hmotné nouze jak příspěvek na bydlení tak i doplatek na bydlení je ten protokol důležitý pro úřad práce. Jelikož mi řekli že jim stačí ta výpověď z nájmu a nová smlouva, ale já jsem furt na vážkách. Jelikož jedna moje známá s dětmi taky nedostala předávací protokol. Majitel s ní po předání klíčů přestal komunikovat.

• Citovat
  • Upravit
Tala20
31.7.22 15:03
@Anonymní píše: „Majitel může byt převzít až za dva týdny a mě jde o to že pokud se stane v bytě něco bez mé přítomnosti jak se to bude řešit?“

Anonymní, vůbec nechápu proč dáváš dotaz do staré diskuse z roku 2015, ale odpovím. Píšeš že pronajímatel Ti poslal výpověď z nájmu. V ní máš uvedeno datum, hodinu a minutu kdy nájem skončí. Je úplně jedno zda majitel může či nemůže „převzít“ byt. To je jen jeho problém, který se Tě netýká.

Ty se postarej abys splnila co Ti ukládá zákon: Podle § 2292 občanského zákoníku platí, že nájemce odevzdá byt pronajímateli v den, kdy nájem končí. Byt je odevzdán, obdrží-li pronajímatel klíče a jinak mu nic nebrání v přístupu do bytu a v jeho užívání.

Takže v den skončení nájmu mu předáš klíče. Pokud nebude na své adrese k zastižení, necháš klíče v jeho poštovní schránce (se svědkem a s videozáznamem jak vkládáš klíče do schránky). Nebo bezpečněji mu ty klíče pošli poštou s doručenkou tak, aby dostal oznámení nejpozději v den kdy nájem skončí. Budeš mít v ruce doručenku k prokázání času kdy se klíče dostaly do jeho dispozice.

Cokoli zlého se bytě stane po skončení nájmu - to ať si vyřeší vlastník bytu sám. Samozřejmě že budeš mít taky vyfocenou každou místnost a vyfocené vodoměry a indikátory, ale to Ti jistě nemusím připomínat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.7.22 17:39

@Tala20 a není trestné poslat klíče poštou aby mě pak nežaloval.

• Citovat
  • Upravit
35740
31.7.22 20:25
@Anonymní píše:

Proč poštou, to nemá nikoho kdo by je mohl převzít? Nebo někdo za tebe kdo by tam.jel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
31.7.22 20:31
@Anonymní píše:

vsak to @Tala20 pise, posli to s dorucenkou. Vsimla jsem si, ze dava erudovane rady. Rid se jimi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
293
31.7.22 22:34

Nemáš pojištění odpovědnosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
293
31.7.22 22:37

Po nás chtěl peníze i za rýhu v podlaze. Než jsem dělala v pojišťovně, nevěděla jsem, že je možné uplatnit u v tomto případě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
1.8.22 08:34
@Anonymní píše: "… a není trestné poslat klíče poštou aby mě pak nežaloval.

Tak tedy ještě jednou. Podle občanského zákoníku (bylo citováno výše) platí, že „byt je odevzdán, obdrží-li pronajímatel klíče“. Pronajímatel obdrží klíče v okamžiku, kdy se dostanou do jeho dispozice - tedy v okamžiku kdy má první možnost s těmi klíči nakládat, dát si je do kapsy a odemknout jimi svůj byt.

Můžeš mu ty klíče dát z ruky do ruky, nebo hodit do schránky, poslat po poslíčkovi, nebo poslat prostřednictvím poskytovatele poštovních služeb. Všechny tyto způsoby předání klíčů jsou rovnocenné.

Ale Ty potřebuješ pro sebe taky důkaz, že klíče obdržel a kdy je obdržel. Proto radím buď do poštovní schránky se svědkem a videozáznamem, nebo lépe doporučenou zásilkou s doručenkou. Na doručence bude uvedeno datum kdy dostal do schránky výzvu k vyzednutí zásilky. Tento den je dnem kdy jsi mu odevzdala klíče.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max