Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
![]()
Ahoj,
potřebovala bych poradit. Měli jsme teď zápis do školy a syn se tam úplně zasekl – byl hodně nervózní a skoro nic neřekl. Je hodně citlivý, nemá rád změny ani větší akce, kde je víc lidí. Raději je v klidu a pozoruje.
Ve škole řekli, že by možná doporučili odklad, protože nepoznával barvy ani tvary – jenže tohle on normálně zná a umí. Neumí třeba určit první písmeno ve slově, ale jinak mi přijde v pohodě. Do školy se těší a sám říká, že tam chce.
Ve školce nám teď řekli, že by bylo lepší ho tam nechat ještě rok, ale nikdo mi nedokázal říct, jestli se za ten rok opravdu něco změní. Jen prostě „nechat ve školce“. Já už z toho začínám být zoufalá. Můj manžel i další blízcí si myslí, že je šikovný a zvídavý, a že školka už mu toho moc nedává. Já si taky říkám, že se za půl roku může hodně posunout.
Je trochu neposedný, ale i to se lepší – trénujeme a zvládne třeba půl hodiny v klidu sedět. Jsme objednaní do poradny, ale přijde mi, že se to celé začalo řešit nějak pozdě. Ve školce nám nikdy dřív nic neřekli.
Dala bych na tu poradnu. Pokud vam nedaji doporuceni na odklad, tak stejne do skoly musi.
@Andyss Právě do poradny v létě. A nechci aby pak byl zklamaný že celou dobu se těší a tam řekli odklad i když vím že my máme poslední slovo.
@Opereta píše: Více
No to řešíte pozdě. V létě už vám nikdo odklad nevyřeší. Už je přijaty.
@Cenarius no ale mě jde o to že přeci v té školce měli řešit něco dříve a ne až teď ![]()
Teď už je ti jedno, je přijatý. Každopádně bych do poradny určitě zašla (nevzala by vás nějaká placená dřív než v létě? Soukromá speciální pedagozka? Klidně dojeďte dál), nechala syna diagnostikovat a do září s ním pracovala na tom, co mu nejde. Třeba to první písmeno ve slově, a třeba toho bude víc. Ať nemá pak ve škole zbytečně problémy s učením.
S citlivosti, neposednosti a nechutí ke změnám neuděláte nic, ale tyhle dílčí dovednosti se natrénovat dají, ve škole pak budete rádi.
@Opereta píše: VíceŠkola nemůže dítě neprijmout na základě zápisu, ono to dítě u zápisu technicky ani být nemusí.
@Beruska999999 píše: Více
tak můžou ho nepřijmout v případě, že mají plno a nevezmou všechny. To by potom mohli jinam a tam domlouvat odklad. Ale souhlasím s ostatními, že to řeší dost pozdě.
tak kdyby to bylo tak hrozné, tak by ti to asi už dávno řekli,
už jsem psala jiné uživatelce, my když byli u zápisu, před námi byla holčička, která jen plakala a neřekla naprosto nic, říkala jsem si, jak může jít do školy?
no je to nejbystřejší a nejšikovnější holčička ze třídy, má samé jedničky, chodí do atletiky, vyhrála soutěž v recitaci - jsou už v 2. třídě
@Opereta zkuste ho dát do předškoly nebo jak se tomu nadává…nultý ročník?
Zkuste oslovit vic poraden. Treba se v nektere uvolni misto driv.
Ze u zápisu nic moc nepredvedl neznamená, že tam nepatří. Nedávno tady byla na tohle téma jina diskuze jak psala @stinga.
Kdyby nebyl zralý určitě by to řešili už ve školce. Ségra to teď řešila, ve školce syna poslali do SPC na neurologii a na základě tohoto řešili odklad.