Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám 10 ročného chlapca s ADHD. Okrem tych klasickych veci ako neustale zabudanie, neznacenie si uloh, samych poznámok, ze nieco nema, ze to ma škaredo napísané…ma vsak problem aj so samotnym ucenim. Nevie sa naučiť násobilku, básničku, celkovo zvládnuť nejakú látku učiva - učíme sa to tak, že mu to vysvetľujem, hovorím o tom, spolu si to prechádzame, odpovedá na moje otázky, už mám pocit, že to vie, no na druhý deň nevie nič a dostane zlú známku. Mate najake tipy, co pomaha vasim detom pri uceni, resp. poznate nejaku literaturu, co by mi vedela pomoct? MOc dakujem
Pokud má 10 let, tak přeci někam chodíte, ne? Co radí odborníci? Jak vlastně s vámi komunikuje škola?
Dítě s ADHD nikdy nebude jako ostatní děti. A všechno co popisuješ k tomu patří. Chápu, že to musí být těžké…
Ale myslím, že dokážeš rozpoznat, co je způsobeno nepozorností a co je způsobeno tím, že tam může být i jiná dysfunkce, nebo retardace, či je rozumově opravdu omezený…
No, právě proto by mělo mít dítě individuálníá plán, aby učitel připravil individuální postupy, jak se něco naučit. Vono to aby dítě skutečně pochopilo principy matematiky je práce učitele, žejo.
No nic - to je bohužel většinou ideál nedostižný pro česko-slovenské školství.
Mrkněte se ve vašem okolí, jestli někdo nenabízí doučování a reedukaci pro děti s poruchami učení - někdy to může dělat ta škola, případně poradna, speciálně-pedaoggické centrum a nebo nějaká niziskovka, co se věnuje poruchám učení.
Další variantou je najít školu, kde se mu budou věnovat tak, aby se učil, ne aby díky nepřizpůsobení vyučování jen opakovaně selhával a ošklivil si vzdělávání jako takové.
Jako základy práce najdete popsané třeba tady + v odborných publikacích, ale opravdu to nemá být náplní domácích úkolů, abyste simulovala správný vyučovací přístup.
Mám 10letou dceru(s ADHD)chodíme do školy, která už od 1.třídy s námi spolupracuje-radím se s pí. učitelkou…jsou věci, které se učíme rychle, ale spousta věcí nám jde pomalu-myslím, že spolupráce s pedagogem je základ…sama vím, co to je s dcerou učit, matematika to je očistec!!násobilku zvládla s přehledem, ale odčítání a sečítání dvojciferných čísel-to je peklo…učím se s ní denně a naprosto vás chápu!!!je to o obrovské dávce trpělivosti, trpělivosti a láásky-znám to…mě opravdu pomáhá komunikace s učitelkou!!!(my jsme ve 3.třídě)
Dobrý večer, mám problém se synem 2třída, má totálně rozhozený režim a chodí spát ve dvě odpoledne a probouzí se zhruba v deset v noci a nechce spát, snažila jsem se mu to otočit ale je to marné, nevím jak ho udržet vzhůru a ven na hřiště taky nechodíme stejně je tam liduprázdno žádný děti, máte taky takový problém?
A jak se mu to mohlo takhle otočit?
To asi nebylo ze dne na den ne?
Zajímavý jak se to přihodilo? a neříkej že nejde udržet vzhůru? alespon postupně prodlužovat dobu?
Je to velké dítě, prostě ho nenech spát. Kolik mu je? 7? 8? Tak velkému dítěti už prostě vysvětlíš pravidla a mělo by je respektovat.
Pokud nejsi troll, tak to je chyba tvé výchovy.
Chápu, že může být problém kvůli současné výuce.
Pokud je sám doma a spí, když přijdete z práce, tak bych ho natvrdo probudila a spát nenechala. Můžete si hrát, může s tebou vařit, můžete jít na procházku…
My na hřiště taky nechodíme, jdeme do lesa, na louku, po okolí.
Kam chodíte k odborníkovi? Ten vám musí poradit. Přeci každé dítě je jiné a také každému se jinak ADHD projevuje, roto navštěvujeme s dětmi PPP, mají IVP atd.
Mám syna, 9 let, ADHD a se spoustou dyslexií a vše zvládá bravůrně sám.
Pokud syn nechodí k odborníkovi, tak ihned se objednat na vyšetření do pedagogicko psychologické poradny…pokud má takové problémy s škole, tak už to mělo byt, jaktote učitelka nepozná dítě, které by mohlo mít hyperaktivitu a poruchu pozornosti?
..sama bez odborných znalostí mu nepomůžete. PPP je jediná cesta, jak pomocí jemu, Vám i škole
@Terka3345 píše:
Pokud syn nechodí k odborníkovi, tak ihned se objednat na vyšetření do pedagogicko psychologické poradny…pokud má takové problémy s škole, tak už to mělo byt, jaktote učitelka nepozná dítě, které by mohlo mít hyperaktivitu a poruchu pozornosti?..sama bez odborných znalostí mu nepomůžete. PPP je jediná cesta, jak pomocí jemu, Vám i škole
@Terka3345 píše:
Pokud syn nechodí k odborníkovi, tak ihned se objednat na vyšetření do pedagogicko psychologické poradny…pokud má takové problémy s škole, tak už to mělo byt, jaktote učitelka nepozná dítě, které by mohlo mít hyperaktivitu a poruchu pozornosti?..sama bez odborných znalostí mu nepomůžete. PPP je jediná cesta, jak pomocí jemu, Vám i škole…nehledě na to, že u Adhd bývají často přidružené poruchy učení, což by mohlo být také velkým zdrojem problémů a řešení může být i snadné..
Obnovuji diskuzi. Mám syna s ADHD, chodí do páté třídy a letos už k sobě asi mají s učitelkou averzi. Upřímně se jí ani nedivím, protože mě v poslední době taky vytáčí, ale asi s tím nic neudělám, protože je můj syn a jinak je zlato, co si plní úkoly, pomáhá doma a když se uklidní, tak se mi omluví, je mu vše líto, ale stejně se nic nemění. Každoročně má náročné jaro, což je už beru jako normální, ale nervy mám jen jedny. Syn přijde domů a zhroutí se mi tu, jak je učitelka strašná a vidí chyby jen na něm. Za půl hodiny zpráva od učitelky, jak se snaží, ale nefunguje to, syn se vzteká, rozčiluje a nafukuje kvůli každému nesmyslu.
Hledám nápady, jak oběma ty poslední společné týdny usnadnit.