Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ugluk píše:
Jo, HO s dětma, kudla v kapse se mi otevírá. Doba covidová, naštěstí mi stačilo odpracovat pár hodin denně a má práce byla toho charakteru, co se dal dělat i v noci. Teď mám novou práci. Nedávno mi onemocnělo dítě, nic strašného, ale do školky to nešlo. Potřebovala jsem vykrýt dva dny, zaměstnavatele se zeptala, zda mám jít na OČR nebo HO (na který jsem za současných podmínek neměla nárok). Vzhledem k tomu, že jsem na své pozici sama a je vhodné, abych byla maximum času na telefonu a řešila akutní záležitosti, mi kývli na HO. A i ty dva dny byly peklo. Ano, abych vůbec něco udělala, uchýlila jsem se nakonec k pohádkám na tabletu, které jsou naštěstí dost vzácné na to, aby u nich dítě vydrželo. Ale říct mi někdo, že můžu dělat na HO, takže být s dítětem doma a vlastně nepotřebuju školku, vraždila bych.
Napodobne. Ja mam praci takovou, ze jeji absolutni vetsinu musim udelat mezi cca 8-13/14h. Takze o flakani ma HO a peci o deti si muzu fakt nechat zdat. Nekdy to delam misto OCR a vecer byvam vyflusla jak po maratonu. Jsem rada, kdyz detem zvladnu dat leky a jidlo
Kolikrat mam pocitac pusteny od 5 rana do 7 do vecera, abych dodelala vsemozne resty z toho, jak me 1000× prerusi ![]()
@beruska9 Tak ja urcitou cast prace muzu delat celkem kdykoliv, ale pak jsou tam terminy, kdy proste musim byt online a to nejen fyzicky, ale i duševně a mluvit. A pak když se neco po… tak to proste musim resit hned a ne az obstaram ditko.
@Thomassss píše:
A kde bere školka jistotu, že žena, která je na RD s mladším dítětem, nepracuje třeba na poloviční úvazek? Tak jako tak do toho školce absolutně nic není.
Samozřejmě, může i podnikat. Ad divení, proč lékař odpoledne, které tu některý mají - to nikdo neslyšel třeba o rehabilitacích, logopedii apod, ne každý lékař/odborník má ordinační hodiny dopo
@j.a.n.i1 píše:
@beruska9 Tak ja urcitou cast prace muzu delat celkem kdykoliv, ale pak jsou tam terminy, kdy proste musim byt online a to nejen fyzicky, ale i duševně a mluvit. A pak když se neco po… tak to proste musim resit hned a ne az obstaram ditko.
No ja mam taky veci typu tydenni/mesicni reporty apod, kde se s tim da kouzlit, ale cast moje prace je denni operativa, coz jsou prubezne veci, ktere proste v prubehu dne prichazeji a musi se vyridit prakticky okamzite (nechci psat vic specificky
). A do toho obcas nejaka ta online schuzka atd. Takze ja se v naproste vetsine fakt nezastavim a pokud mam mezi tou operativou nejake chvilky, tak ty v kanclu prokladam tou ostatni praci a doma, kdyz to prokladam temi detmi, ji musim dodelavat, jak to jde. Takze jako fakt, kdyby mi nekdo rekl, ze kdyz muzu nekdy pracovat z domu, tak si tam mam nechavat skolkovni dite, tak bych ho fakt hnala.
@beruska9 Jo, to souhlas, stačil covid a dvě děti mladšího školního věku na domácí výuce, které se první měsíce nedalo říkat online ani omylem.
@vulpes píše:
no právě, že ty provozní doby jsou různé, proto mi ty tvoje úvahy přijdou tak absurdní. Takže když je školka do 15,30 a vyzvednu dítě až na konci, tak je to podle tvých měřítek špatně, protože je tam „až do konce“…ale když je školka otevřena do 18h a já dítě vyzvednu v těch samých 15,30, tak je to super, protože dítě tam není až do konce a může trávit čas se svou rodinou…což by v tom prvním případě rozhodně netrávilo, neb to je úplně jiných 15,30h
Tak ono taky záleží na kolikátou ho tam vodíš u nás je školka 7-17:30, jinde 6-15.30, jako shodneme se, že od otvíračky do zavíračky je to špatně
ale u nás je v 8 hodin ráno ve třídě 5-8 dětí, zbytek chodí těsně před 8.20…:) a na vyzvedávání ve 4 už spojujou děti do jedné třídy…mají 4…
Keď sa človek nad tým hlbšie zamyslí, tak “matky na RD by mali za škôlku platiť plnú cenu” nedáva vôbec zmysel, keďže
@Elfido píše:
Keď sa človek nad tým hlbšie zamyslí, tak “matky na RD by mali za škôlku platiť plnú cenu” nedáva vôbec zmysel, keďže
- mať deti bližšie k sebe znamená, že žena na aspoň jedno dieťa nevyčerpá plné 3 roky a teda sa zapojí do práce (v pomere k počtu detí) skôr
- bezdetní a jednodetní na systéme v podstate parazitujú - v starobe budú iba brať ale nenechali za sebou dostatočný počet ľudí, ktorí budú do systému vkladať, zatiaľ čo viacdetní na väčšinovo svoje náklady zaisťujú funkčné pokračovanie spoločnosti
Možná kdyby si každý musel za školku zaplatit tu plnou cenu a nemusel by provoz dotovat stat, tak by to taky vypadalo úplně jinak. ![]()
Jak by se nám hned vyplatili filipinky jako au pair.
![]()
@sloninka píše:
Právo na to školka nemá. Ale nechápu, proč dítě maminky, která je na rodičovské, by mělo být ve školce do zavíračky.
Protože při rodičovské může i pracovat když má hlídání pro mladší dítě. To může být od 2 let taky ve školce nebo jeslích. Ale pocit, že matka na RD se jen válí doma a nejlíp má pro dite chodit po obědě nebo ho tam nedávat asi vůbec, protože „nepotřebuje hlídání, když je doma“, mají asi ve většině školek. Taky jsem od 2,5 r mladší chodila 2× týdne do práce, sice jen na 4h a vyzvedavala jj po obědě, ale starší, tehdy prvňák byl tím pádem do 15h v družině a kdyby chodil ještě do školky, tak by tam spal, protože oba bych třeba do 12.30 vyzvednout nestihla, když byl každý jinde, ale v jeho školce nikdy nějak časy vyzvednutí neřešili. Většinou jsem pro něj přišla kolem 3., protože od půl 4/4 měl většinou kroužky, a to mě posílal pryč, že si chce hrát… Chápu třeba omezení o prázdninách, že je to jen pro rodiče oficiálně normálně pracující kvůli kapacitě, to jo. Ale když má dítě třeba od 16.30 kroužek, tak s ním třeba v zimě přece nepoletim na půl hodiny domů a za chvíli zase ven a vyzvednu ho tak, abysme šli rovnou a nemusela sem i to mladší svlikat a znovu oblíkat. Takhle jsem to aspoň dělala já. Ale většinou sem pro kluka na tu 3.chodila, bo tam moc nejedl a měl by pak hlad, být tam dýl. Teď když přijdu pro dítě v půl 4 z práce, je tam pomalu poslední a už koukají aby se ho zbavili a zamykaji za námi školku…
@Thomassss píše:
Zda je v tom rozdíl, záleží na mnoha faktorech. Někdo (ne všichni!) může mít HO tak trošku flákárnu, resp. zvládne při HO i spoustu domácích prací a jiných aktivit, tak proč by se při tom nezvládl věnovat i dítěti. Pak může být maminka s novorozencem, který jí potřebuje nonstop, takže se staršímu dítěti nemůže věnovat skoro vůbec. Nebo to může být naopak, pohodové dítě a náročná práce. Ale do toho nikdo nevidí, takže by se nemělo v tomto ohledu paušalizovat.
Nebo musí jezdit 2-3h s kočárem, aby to dítě vůbec spalo. Což s 4leťákem asi těžko dáte.
@dreamis píše:
Možná kdyby si každý musel za školku zaplatit tu plnou cenu a nemusel by provoz dotovat stat, tak by to taky vypadalo úplně jinak.
Jak by se nám hned vyplatili filipinky jako au pair.![]()
![]()
A pointou by malo byť aby nižšia stredná trieda deti nemala lebo sa to už nebude dať uplatiť, takže najviac detí bude len od nikdy nepracujúcich na dávkach? To je panecku skvelá stratégia ![]()
@dreamis píše:
Možná kdyby si každý musel za školku zaplatit tu plnou cenu a nemusel by provoz dotovat stat, tak by to taky vypadalo úplně jinak.
Jak by se nám hned vyplatili filipinky jako au pair.![]()
![]()
Skvělý nápad. Já bych to rozšířila i na ZŠ, ať něco urvou i guvernantky a soukromé učitelky ![]()
Jen jsem si to otevrela a pro srovnani vam nastinkm primer.
Bydlim v zahranici a prave jsem prihlasovala dceru do jesli (pracuji od jejich 1. narozenin). Jesle jsou dotovane s priplatkem odvozenym dle vydelku matky. Pokud bude v mezicase nezamestnana, nastoupu na RD narok na jesle zanika. Pokud je naval tak se priorizuje podle vytizenosti matky (tj. Ta co dela 40h ma prednost pred 20h). Od 2,5 let jsou jesle zdarma do 13:00 hodinovy prispevek nad tento cas je odvozen z platu matky. Skolka je zdarm, sle pri natlaku si muze diktovat stejne podminky. Bydlim trochu mimo tak je to jednodussi, ale ve meste maji matky podobne problem, aby jim dite vubec vzali.
Myslim, ze tady je otazka jestli dite vyzvedavat o hodinu driv trochu irelevantni.
@Anais Brno u nás se ve školce dětem hodně věnují a mají hodně bohatý program, dcerka tam chtěla chodit a nastoupila 2mesice před 3.narozeninami, po 3 týdnech si zabalila pyžamo, že tam chce spát…od začátku ji paní učitelky chválily, že je společenská, perfektně mluví, vše si vyřídí a postará se o sebe…pár měsíců jsem chodila do práce a čekáme druhé…ne neudělám ji to, aby tam nemohla chodit, když je tam šťastná a má tam kamarády
teď už chodí ven 2×denně a i když máme doma zahradu s hřištěm, tak tam chce být s dětmi na zahradě…a stejně jako jsem se věnovala ji, budu se věnovat druhému, to bylo plavání, kroužek říkanek, cvičení dětí, různé herny, kamarádky, výlety,…dcerka šla do školky socializována a za celý rok byla nemocná jen jednou
a odpo si užijeme společně a těším se i na kroužky jenom se starší…co jsem pak začala chodit do práce, tak chodila ráno mezi prvním v 6.45 a domu mezi 14 až 14.45, to se akorát vyspala, nasvačila, často jsem si ji brala z postele ![]()
Jak jsem četl v komentářích, pokud platíte stejně, tak je nárok na využívání služby, ikdyž je to školka, stejný. To byste ve školkovém řádu jistě nenašla, že když jste na. mateřské nesmíte používat školku… My teď máme fantastickou školku, kde naše děti mají snad i dokonce rádi. Ale nebylo to tak vždy. Na Barrandově, Tréglovka to takhle taky zkoušela. Ale je tam. víc školek a kažká měla dle referencí jinou vadu…
Manželka je invalidní, neviditelně pro běžné oko, a tak jí učitelky nutili pod záminkou, že je to lepší pro dítě, chodit po O. Zase úči chápu. Ono se někdy děti skoro v 5 letech neumí ani obléci a zavázat si tkaničku.. To je doopravdy jiné diskuse. Dítě rodiče na mateřské má stejné možnosti, jako dítě rodiče, který takto prokazatelně handicapovaný není ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.