Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Maminky, nevíte prosím , jak se hraje školka s míčem / se švihadlem? Je to nějak že se začíná jednoduchým pinkáním o zeď (skákáním)a pak se přidávají těžší a těžší cviky.Těch prvních se musí udělat asi deset a apak vždy o jeden méně. Nevím, jak na to!
Jee, Dido, tos mne pripomnela krasne casy. Ja uz jsem na to uplne zapomnela!! A pridavam se k tvemu dotazu, protoze uz si to taky nepamatuju. Jeste pridam dalsi: Co takhle skakani „gumy“ pamatujete, jak to bylo? Jana
ahoj tak trochu si na to vzpominam.muzes si ale vymyslet cokoli.
a je to tak ze prvne delas vse 10, pak 9× atd.a to posledni je samozrejme to nejtezsi.
my hrali treba 10× o zed, pak treba 9× o zed a musis jeste tlesknout,pak treba 8× vyhodit mic do vzduch a chytnou ho.pak treba ty tezsi muzopu byt zvednout nohu a podvlict mic.atd.to nejtezsi jsme meli vyhodit mic a otocit se a chytnout ho.ty dalsi si urcite domyslis.je plno moznosti.
na skakani gumy si pamatuju ale uz ne presne.prvne ze staly dva naproti sobe a meli gumu co nejniz na obou nohach,treti skakal-ale popsat to neumim-prste skrz tu jednu gumu a a dovnitr atd a nemuzes se dotknout gumy kdyz se dotknes jde dalsi na radu.no a rikalo se tomu-jednicky a kdyz je udelas tak jdes na „dvojky“jako ze se guma zase o kousek zvysi a skaces to samy.bylo to treba jen do „petek“(to uz nevim presne),a pak se slo treba na tzv, mrkve- ze gumu jeden ma na dvou nohach a druhy jen na jedne noze,je to tezsi strefit se do toho prostoru.ju tobyly casy.
dnes si takhle decka uz moc nehraji.
No to je slovo do pranice, tak tahle diskuze mě enormě zajímá:
desítky - 10× prostý hod o zeď, desek skoků koníkem (jedna noha vpředu)
devítky -9× hod s jedním tlesknutím, devět skoků koníkem (vpředu druhá méně oblíbená noha)
osmičky - 8× hod s dvěma tlesknutími, osm skoků snožmo (ale už nevím, zda směl být meziskok)
sedmičky - 7 hodů s točením rukou do mlýnku, u skoků už si nejsem jistá, asi sedm skoků - nohy křižmo šestky - 6 hodů a tlesknutí vepředu i vzadu?, 6 skoků křižmo s druhou nohou vpředu?
pětky - 5 hodů pod zvednutou nohou, 5 skoků pozadu (nevím, zda se začínalo koníkem nebo rovnou snožmo, další by měly být o křížení - poraďte) čtyřky - 4 hody pod zvednutou druhou nohou
Uff, a jak dál…
pak už si pamatuju jen, že jedničky byly hod a chycení po otočce, u skoku se skákalo vajíčko - ruce křižmo.
Dalo se tím zaplácnou dopoledne a soutěžit stylem, že při chybě přebíral další. Po první desítce se začínala další řada od devítek, pak od osmiček atp. a na závěr všech deseti cyklů se končilo deseti jedničkama.
No vidíte, že to dáme dohromady:
takže pětky a čtyřky - hody pod levou nebo pravou nohou, už zbývají dvojky a trojky - jdu to dopsat do jednoho výš, ať je to vcelku
Romana
nevím kolikátky, ale bylo tam někde i dvakrát tlesknout..nevšimla jsem si jestli to tu už někdo psal
My jsme měli:
10 - skoky snožmo
9 - jedna noha koník
8 - druhá noha koník
7 - po jedné noze
6- po druhé noze
5 - meziskok
4 - zkřižmo
3 - zkřižmo dozadu
2 - dozadu
1 - vajíčko
Pokud si teda dobře vzpomínám, možná mě moje sestra opraví. A ve vyšší verzi bylo vajíčko dvojky a jedničky byl dvojšvih
Jana
nejsem si jistá - 2 skoky se švihnutím dozadu
A skok „do vajička“ - překřížené ruce se švihadlem
Internet je bájo věc: našla jsem švihadlo - jenže troška jinak, než jsme skákali my, ale to je myslím fuk:
1. Desetkrát přeskočit švihadlo snožmo.
2. Devětkrát přeskočit švihadlo se střídáním pravé a levé nohy.
3. Osmkrát přeskočit pouze po pravé noze.
4. Sedmkrát přeskočit pouze po levé noze.
5. Šestkrát přeskočit snožmo, ale se zkříženýma nohama.
6. Pětkrát přeskočit snožmo, ale točit švihadlo dozadu.
7. Čtyřikrát přeskočit se střídáním přeskoku snožmo a se zkříženýma nohama.
8. Třikrát přeskočit švihadlo po jedné noze - pravé, ale točit švihadlo dozadu.
9. Dvakrát přeskočit švihadlo po jedné noze - levé, ale točit je dozadu.
10. „Vajíčko“ - přeskočit švihadlo snožmo, ale ruce se švihadlem jsou před tělem zkřížené.
a ještě si vzpomínám, že v tom taky někde bylo beze skoku švihadlo projet pod špičkama a pak pod patama. Ty dvojky dozadu možná byly někde jinde, to je lehčí než zkřižmo dozadu, anebo zkřižmo dozadu nebylo? to v tom mám ale guláš:D
Jana
ro no vidis,a ja si myslela ze ta guma je vzdy stejna a jak pises tak si vzpominam ze fakt neni,ale nejlepsi jsou ty nazvy,konecek atd ja teda vubec nevim jak jsme to jmenovali my,ale takto ne a ani nevim co ten konicek je
a vajicko uz taky neumim-nevim.s tim micem je to lehci nez s gumou.
anaj, chybí ti skoky pozadu, to byla určitě ve všech verzích pětka. A to že byla vyšší verze, je tutovka, dvojšvih byly jedničky a vajíček se skákalo tři druhy - snožmo, koníkem a pozadu. Ale tohle už bych dohromady vážně nedala, stejně mám pocit, že jsme si to už vymýšleli z nudy sami ![]()
![]()
Valli, mluvíme tu o švihadle a míči, do gumy bych se pustila až posléze, třeba v další diskuzi, pže to je mnohem náročnější téma, těch variant hry tam bylo nespočet - skákaly se školky na jednotlivých výškách, nebo sestavy, nebo se skákalo križom někrižom, bylo toho moc, nechala bych to na další diskuzi - přiznám, že tam je moje paměť velmi zaneřáděná