Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jo a existuji deti, ktere si na skolku nezvyknou, ikdyz je jich fakt malo.
@Aspera Ja to nechám ten první týden, ale od dalšího týdne už ji nechám cely den, potřebuji čas na pohovory, teď si kvůli tomu bral přítel volno, aby dceru pohlidal, chtěla jsem září na to, abych mohla jit kdykoliv a nevymlouvat se na to, ze nemám hlídání pro dceru, což samozřejmě většinu zaměstnanců hned odradilo.
Kdyby se někdo ptal, tak čas pohovoru byl většinou cca od 10h-14h, proto potrebuju, aby tam dcera byla ve školce a já mohla kdykoliv jit.
Ještě se zeptám, kdyby jste někdo věděl, podpora po mateřské se počítá ještě z předchozí práce nebo na to maj nějaké svoje tabulky?
Nemají právo někomu nařizovat, v kolik si dítě musí vyzvednout. Já dávala syna první den po o a druhy už tam i spal, musela sem do práce. Na nějaké vyzvedavani v 10 bych se jim mohla vykaslat. Co se tyce údajů o otci, já ho taky nepsala, ale učitelka pak chtěla vědět proč, tak se ji akorat ukázala, ze ho mám svereneho do pece.
Nevidím důvod tam dítě nechat hned na celé dny, když ty ses doma. Pohovory ani schůzky na UP jistě nejsou denně… on je to tak nějak běžný postup, že kdo je doma, tomu učitelky navrhnou postupnou adaptaci. Když ví, že oba rodiče pracuji, tak se buď ani neptaji, nebo se jen zeptaji a dal neřeší. Tak ji tam dej pár dní do 10, pak po o. A až budeš mít práci, tak na celý den. Nebo rovnou do oběda. Navrhni to třeba jako kompromis mezi tím, že učitelky chtějí do 10 a ty do 15. Nařídit ti to nemůžou, dítě je určitě přijaty k celodenní docházce. Ale když ta možnost je, postupná adaptace nikomu neublíží, naopak.
@Oriseka ano dodrzim ji, jenom mi to na dvě hodinky denně nedává moc smysl, pochopila bych první den do 9h a další den aspoň do 12h. To do toho pak stejně spadne, když tam bude týden do 10h, a pak najednou cely den.
Jelikož mi skončila mateřská, tak opravdu potrebuju docela nutně jit do práce, bývalý přítel mi platí alimenty, tak jak se mu zachce a spoléhat, ze vše potahne přítel mi přijde dost blby. Rozhodne se nebudu valet xx měsíců na pracaku, to vazne nemám v plánu.
@Mellory17 píše:
Pěkný večer, chci se zeptat na pár věcí. Dnes jsem byla na info schůzce ve školce a bylo mi řečeno, ze dceru první týden nebo 14 dni (dal se prý uvidí) mám dceru vyzvedávat nejpozději v 10h, prý je to kvůli adaptaci.
Po mateřské jdu na ÚP, ale chodím na pohovory a práci mužu mít kdykoliv, kdyby se něco dobrého naskytlo, ale toto co mi řekla učitelka mě celkem zarazilo. Vždyť přece musí počítat s tím, ze lidi musí chodit do práce, tak si dceru nemůžu brát domu každý den v 10h, dokud učitelka neuzná za vhodné, že se adaptovala, aby tam vydržela celý den.
Co jsem se ptala kamarádky, tak ta tam dceru nechá hned první den do půl 3 odpoledne (má jinou školku v jiném městě), prý tam po nich nechtěli, aby si děti brali takhle brzo. Tak nevím, jak je to u vás se školkou?A ještě jeden dotaz, s otcem dcery spolu nežijeme, dostala jsem xx papíru na vyplnění, kde mám psát údaje o otci, mám to vyplňovat, když s nim nežiju a dceru si vyzvedávat nebude ani se nebude nijak zapojovat, bydlí 80km daleko a pracuje v Německu.
U nás žádná adaptace ve školkách není. Povolí ji výjimečně.
Na toto bych se zcela jistě taky vykašlala, protože do 10 hodin bych pořádně ani neotočila paty doma, natož, abych něco zvládla udělat.
@Mellory17 Tak si ji ber když to půjde. O pohovoru jistě víš předem. Tak ten den učitelce řekni, že máš pohovor a vyzvedneš si ji později. Učitelka to jistě pochopí. ![]()
@Mellory17 píše:
@Oriseka ano dodrzim ji, jenom mi to na dvě hodinky denně nedává moc smysl, pochopila bych první den do 9h a další den aspoň do 12h. To do toho pak stejně spadne, když tam bude týden do 10h, a pak najednou cely den.
Jelikož mi skončila mateřská, tak opravdu potrebuju docela nutně jit do práce, bývalý přítel mi platí alimenty, tak jak se mu zachce a spoléhat, ze vše potahne přítel mi přijde dost blby. Rozhodne se nebudu valet xx měsíců na pracaku, to vazne nemám v plánu.
Fakt na ně kašli. Kdybys pracovala aspoň na půl úvazku, něco takového by si ani nedovolili. Předpokládám, že jde o dítě aspoň tříleté. Taková úzkostná adaptace je ve většině případů zbytečná. A jako bonus budeš muset zajistit oběd.
Brala bych po obědě a Nazdar ![]()
Adaptace je jen doporučení. Můžeš ji tam mít celou provozní dobu.
@1Pears1 no my ještě dojizdime z vesnice, takže do těch 10h je to fakt úplně o nicem, to stihnu možná tak nákup a mužu pro ni zase jet ![]()
@Mellory17 píše:
Tak oni nejspis pocitaji tyden do 10 a pak tyden do obeda a pak teprve spat. Tak se dohodni jinak, kdyz ti to nevyhovuje. Treba rovnou tyden do obeda a druhy tyden spat. Zase ta adaptace u nekerych deti smysl ma. Kdyz prijdes do skolky v listopadu a jeste porad tam nektere deti breci
.
@Oriseka já chápu jak to mysli, ale dcera je v tomhle úplně v pohodě, když jsme se tam byli podívat na dni otevřených dveří, tak si tam hodinu hrála, vůbec si mě nevšímala, a pak brecela, ze už musí domu a od te doby pořad jen mluví o tom, ze se těší do školky.
Kdybych věděla, ze to tam nebude zvládat, tak se podle toho zaridim, ale vim, ze ona to da úplně v pohodě.
Adaptace je důležitá.
První den do 3 to bych dítěti neudělala.
U nás adaptace probíhala klidně i měsíc. Děti se svp, ale i pro běžné děti bude pozvolná adaptace jedině plus. ![]()
A jak víš dopředu jak to tvoje dítě bude zvládat? Třeba bude brečet a bude to pro něj náročný. Za mě ta adaptace určitě smysl má, ale asi je to všechno o domluvě. Snad nebudeš mít pohovor každej den. Pokud to aspoň trochu jde a zatím stejně nepracuješ, tak bych to pro svoje dítě udělala. I kdybys ty pohovory měla odložit. Vždyť jde jen o týden až dva, tak to snad není tak dlouhá doba.
@Mellory17 píše:
@Oriseka já chápu jak to mysli, ale dcera je v tomhle úplně v pohodě, když jsme se tam byli podívat na dni otevřených dveří, tak si tam hodinu hrála, vůbec si mě nevšímala, a pak brecela, ze už musí domu a od te doby pořad jen mluví o tom, ze se těší do školky.
Kdybych věděla, ze to tam nebude zvládat, tak se podle toho zaridim, ale vim, ze ona to da úplně v pohodě.
Ale to byla úplně jiná situace. Absolutně nemůžeš vědět jak to bude tvoje dítě dávat. Znám spoustu dětí co byly ze začátku v pohodě a brečet začaly až po pár dnech, kdy zjistili že tam takhle musí chodit pořád.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.