Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lenka002 píše:
Jsou děti, které školku nemusí a nemají ji rády.
No a co jako???
Je spousta starších dětí, které nemusejí školu a nemají ji rády. Necháme je doma?
Je spousta dospělých, kteří nemají rádi svou práci… poradíme jim jít raději na úřad práce a pobírat dávky?
Právě o tom to je - aby se děti v předškolním věku naučily existovat a řešit i situace, které jim nejsou příjemné. Aby se naučily si je zpříjemnit a fungovat v nich. Svět se netočí kolem našich dětí a toho, co je jim příjemné.
@BohunkaP píše:
Právě o tom to je - aby se děti v předškolním věku naučily existovat a řešit i situace, které jim nejsou příjemné. Aby se naučily si je zpříjemnit a fungovat v nich. Svět se netočí kolem našich dětí a toho, co je jim příjemné.
Ano.
Tuhle absolutní podřízenost tomu, co dítě chce a nechce, považuju za nejlepší cestu, jak mu do budoucna opravdu hodně ztížit život.
Můj názor. ![]()
Takže vy se musíte hádat. Já napsala svůj názor a předpokládala jsem, že mi můj názor necháte, já přeci netvrdím, že nemáte pravdu, prostě to vidíte jinak. Jenže tady se nesmí mít svůj názor, že!
@Lenka002 píše:
Ve škole a v práci ale asi nebrečí.
My Ti Tvůj názor přece nebereme, ani Ti ho nezakazujeme. A už vůbec se nehádáme, jen předkládáme argumenty… Ty jediná tady reaguješ agresivně.
A tahle Tvoje agresivní reakce svědčí jen o problému si svůj vlastní názor obhájit, vysvětlit jej ostatním.
A k tomu poslednímu… že ve škole nebrečí? Ale jdi Ty. Víš, kolik prvňáků či druháků ve škole brečí? Víš, kolik jich má problémy soustředit se, pochopit, že tady to opravdu nepůjde podle nich, tak, jak by oni chtěli? Moje tchyně je už přes dvacet let ředitelkou ZŠ a MŠ, skutečně vím, o čem mluvím. Děti vychovávané tak, že nemají žádné povinnosti až do nástupu do první třídy - že do té doby se všechno točí podle nich, aby náhodou neplakaly a nemusely čelit situaci, která jim nevyhovuje - to je hotové neštěstí.
Příspěvek upraven 02.11.12 v 17:49
@Lenka002 píše:
Takže vy se musíte hádat. Já napsala svůj názor a předpokládala jsem, že mi můj názor necháte, já přeci netvrdím, že nemáte pravdu, prostě to vidíte jinak. Jenže tady se nesmí mít svůj názor, že!
Někdo se tu hádá? Kde? Kdo? S kým?
Já zase o ničem nevím.
![]()
Rodiče mají tedy v posledním roce dítěte před zahájením povinné školní docházky právo na umístění dítěte v jakékoliv MŠ, pokud má tato volnou kapacitu. Pokud je překročen počet dětí požadujících umístění v MŠ, postupuje se podle kritérií pro přijetí k předškolnímu vzdělávání. Každá MŠ má mít stanovena a zveřejňovat kritéria pro přijetí dětí k předškolnímu vzdělávání. Z povinností, které jsou zákonem uloženy řediteli školy a obci, je zřejmé, že poslednímu roku předškolní výchovy dítětě před nástupem povinné školní docházky na základní škole se přikládá značná důležitost. Nebrání-li tomu žádné závažné okolnosti, je žádoucí, aby se dítě před nástupem povinné školní docházky naučilo zvládat některé nároky, modely chování, které pobyt v početné skupině dětí ve školní třídě přináší. Kvalifikovaně vedené předškolní vzdělávání v MŠ pak zajišťuje i přípravu na úspěšný prvotní vstup dítěte do nového prostředí organizované školní výuky.
bonjela, no tak vidíš, však jsme Ti tu všechny řekly totéž. Předškolní docházka je „žádoucí a přikládá se jí značná důležitost“, ale v žádném případě není povinná.
Tak já mám děti 3, nejstarší syn teď v 1. třídě. Do školky jsme ho přihlásili loni na ten předškolní rok, „aby se adaptoval“. Dnes zpětně vidím, že úplně zbytečně. Rád nechodil, já jsem doma s mladšími dvojčaty, takže když jsme se dokopali, aby šel 3× týdně, byl to úspěch, spíš chodil pondělí-úterý. Nechtělo se jemu, i já s holkama jsme byly radši, že je doma: mohli jsme ráno spát, jak jsme potřebovali, dělat, co jsme chtěli, ne se hnát ke školce, protože tam musí v 8 být. Máme hodně kamarádů, se kterými se navštěvujeme, čili jsme to různě museli furt rušit, že tu byla návštěva, nebo my byli pryč.
Přesto - nebylo to, že by syn plakal, dokázal to už racionálně zpracovat, ale byl RÁD, když tam nemusel. Je to tu venkovská školka, moc dětí, malý prostor, nutili mu jídla, co nejí (má trochu jídelní fobii - ne že by jedl sladkosti, naopak). No a 1. třída? POHODA. Ráno vstává sám, je nadšený, těší se, úkoly dělá samostatně, nemá problém s kázní, soustředěním, narozdíl od kámošů ze školky, kteří ruší a jeho to štve, byl z domu zvyklý se na věci soustředit, což se ti tam v tom rumrajchu asi nenaučili. Takže různě mluví či vyrušují a jemu to vadí. Zpětně vzato tedy vidím, že ta školka nám v podstatě k ničemu nebyla, stejně jsme tu docházku měli sporadickou. ![]()
Holky jsou dvojčata, čili ty vůbec se tak zabaví a vyhrají si, že to nepotřebují, a protože čekáme 4. mimčo, nepotřebuju to ani já, budu opět doma. Takže holky, pokud si to samy nebudou přát (jsou zářijové, čili do školy půjdou de facto sedmileté), tak je tam dávat nebudu.
Nakonec, já sama jsem ze 4 dětí a chodil akorát jeden brácha na ten předškolní rok, a všichni jsme to dotáhli až k VŠ a jsme myslím všichni velmi společenští, takže nám tento „stupeň vzdělání“ nechyběl. ![]()
Ještě k tomu, že se vše řídí dítětem: to u nás tak rozhodně není, což nakonec jeho bezproblémový nástup do školy a chápání povinností a kázně dokazuje. I doma lze dítě vést k režimu, povinnostem, kázni, ba naopak proto se to jmenuje „mateřská škola“. Její vznik nebyl motivován potřebami dětí, ale potřebou společnosti matku zaměstnat jinde. Chápu, že řada lidí nemá volbu a musí tam dítě dát, když jsem v situaci, že si můžu vybrat, tak to dělám. Ale vadí mi, že to musím pomalu kdekomu vysvětlovat, přestože mé dítě je slušné (zatímco jiné ze školky nosí samá lepší slova), nikoho nebije (jako jiní, školkou protřelí), neobtěžuje, umí se chovat ve společnosti, vydrží hodinu sedět na koncertě a poslouchat apod.
@Bersaba píše:
Ale přijde. V předškolním věku se tvoří základ sociálního cítění a pokud se dítě v tom věku nedostane do kolektivu vrstevníků, bude to později sakra znát.
U nás v rodině tenhle případ máme - jedináček, marný pokus se školkou proběhl v jeho třech letech, ale nelíbilo se mu tam, tak si ho maminka nechala doma až do šesti let. Školu protrpěl, s dětma se nijak nesblížil. Dneska je to téměř 40-ti letý mužský, který má stále až nezdravě silnou vazbu na rodiče (a oni na něj) a hlavně - dodnes se téměř neumí spřátelit, kamarádí výhradně s členy rodiny a mimo ni má jen známé, žádné přátele, např. kolegy z práce, se kterými sice vychází, ale mimo zaměstnání se s nimi nestýká, nemá prostě tu potřebu.
A ano, myslím si, že kdyby do školky chodil a poznal i jiné prostředí než rodinu, určitě by mu to bylo ku prospěchu.
Nechápeš, že je to hlavně o povaze? Že někdo je založením introvert, nemá potřebu se scházet s kolegy mimo zaměstnání a někdo zase upovídaný extrovert? Dávat to do souvislosti se školkou mi přijde úplně přehnaný. V rodině totiž máme toho intoverta, přesně jak popisuješ a ten chodil dokonce už do jeslí ![]()
@Lenka002 píše:
@BohunkaP
Jsou děti, které školku nemusí a nemají ji rády.
A právě těmto dětem moc pomůže, když je tam nedáš, nenecháš je zvyknout si na kolektiv, etablovat se v něm a pak je rovnou strčíš do školy… To je opravdu pro blaho dítěte
.
@Lucinka_Kla píše:
A právě těmto dětem moc pomůže, když je tam nedáš, nenecháš je zvyknout si na kolektiv, etablovat se v něm a pak je rovnou strčíš do školy… To je opravdu pro blaho dítěte.
Tak snad dítě nedrží v izolaci, ne? Určitě si hraje na hřišti, třeba chodí na kroužky. A ve škole je dítě zase starší a dá se s ním již domluvit.
@jannina1 píše:
Tak snad dítě nedrží v izolaci, ne? Určitě si hraje na hřišti, třeba chodí na kroužky.
Jenomže to všechno je pro zábavu dítěte, není to povinnost. Když se mu tam nechce, prostě tam nejde.
Totéž platí se školkou - ve chvíli, kdy to někde funguje tak, že když se dítěti (nebo mamince) zrovna nechce, tak nejdou a radši si oba ráno přispí, ztrácí to část smyslu.
Předškolák by se už měl setkat se slovem povinnost… tj. rodiče chodí do práce, Ty do školky. Nám se také ráno nechce vstávat, ale nedá se nic dělat - pokud nejsme nemocní, jdeme. Návštěvy kamarádů a podobné aktivity se dají plánovat na odpoledne, brát kvůli tomu předškoláka ze školky a nechat ho tam chodit dvakrát třikrát týdně, když se to zrovna hodí, to tam skutečně nemusí chodit vůbec. ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.