Šlapací autíčko Go Kart 115

1
2.5.11 14:31

Šlapací autíčko Go Kart 115

Ahoj,

chtěl bych prezentovat svou zkušenost s šlapacím autíčkem GO Kart 115 cm. (vyhledávač vás nasměruje)

Případní tatínkové,
zvažte nákup tohoto stroje. Obdobná vozítka ze západu jsou násobně dražší, nevěřím však, že obsahují obdobné diletantské závady.

Vlastní nákup:

• nákup proběhl přes Internet (přesnou adresu místa udávat kvůli reklamě nebudu).
  • obchodnice, stojící za inzerátem se chovala velmi slušně, pravdivě poskytla informace a dodávka proběhla přesně dle jejího příslibu (cena, termín, zboží), zde nemám připomínek

Zkušenost s vozítkem Go Kart 115 cm:

1. Montáž a příprava pro provoz
  1. vozítko je vyrobeno v Číně s deklarovanou cenou kolem 100-170 USD
  1. vozítko přišlo v krabici mírně rozložené
  1. samotná montáž není určena pro ženu příp. netechnicky založeného muže (vozítko je celkem těžké (17 kg) a dokumentace je velmi obecná - univerzální)
  1. přislušenství (šroubky a volné díly) není dostatečně zajištěno/zabaleno - chyběla mi jedna kritická matice (doukoupil jsem v železářství), některé matice jsem nahrazoval samojistícími
  1. veškeré spoje bylo nutné před použitím kontrolovat/dotáhnout případně zajistit samojistícími matkami
  1. po mechanické stránce - ložiska v kolech jsou nekvalitní (obrovská vůle), středová osa - nesoucí kliky s pedály má velkou vůli ve všech směrech, podložky a distanční vložky jsou nerovné, vložky závěsech kol jsou nepřesné se strašnou vůli - bez strojařské úpravy se vozítko rozsype velmi brzo
  1. zadní osa (s převodem) vozítka byla ohnutá již od výroby, respektive je nakřivo vylisovaná a tudíž zadní kolečko šmajdá
  1. Vlastní provoz
  1. Vozítko je samo o sobě dosti těžké (celokovový rám) - s tím jsem ale počítal od prvopočátku
  1. Pokud vyřešíme „mechanické mouchy“, zůstane velmi podstatná vada, zvolený převodový poměr vůči hmostnosti vozítka je zcela nevhodný

7mi letá dcera (34 kg), si po dvou minutách jízdy stěžuje, že pedály vozítka jdou strašně těžko…

Tento nevhodný převodový poměr je největším mínusem celého vozítka.

Obecně, škoda… Výrobek vypadá nerozbitně a pevně. Mechanicky a konstrukčně je odfláknutý.

Přestože je levnější než konkurence, k slušné funkčnosti mu pomůže jen zámečník + změna převodového poměru (=dodatečné investice).

Doufám, že jsem svým příspěvkem někomu pomohl udělat skutečnou radost dítěti/dětem kvalitní hračkou/sportovní pomůckou.

Jave

Doplnění 13.6.2011:

Ahoj podruhé, dovolím si doplnit předchozí zkušenost o technický popis nalezených závad.

Pouzdro, ve kterém je umístěna osa pedálů s kuličkovými ložisky je tvořeno trubkou s vnitřním závitem po obou stranách (identicky jako na běžném šlapacím kole). Vyřezaný závit byl poničen kapkami kovu, vzniklými při svařování výrobku. Misky, vymezující prostor pro věnečková ložiska proto nešly natolik zašrubovat, aby zafixovaly osu pedálů ve funkční a stabilní poloze.

Ten, kdo výrobek montoval tento nedostatek „vyřešil“ vložením běžné železné podložky mezi věnečkové ložisko a misku. (tím snížil cca 8 mm vůli na 5mm)

Proto původní stav vykazoval obrovskou vůli na ose pedálů.

Zašel jsem do opravny kol (do skutečné opravny, ne montovny), tam mi závit technik prořezal/vyčistil a chyba byla odstraněna. Misky jdou normálně dotáhnout a středová osa je zcela v pořádku.

Originální převodový poměr:

• ozubené kolo na klice pedálů má 32 zubů
  • volnoběžné ozubené kolo (jednoduché kolo s cvrkem) na zadní ose má 16 zubů

Originální převodový poměr šlapadla je tedy 1:1/2

Další vážnější závadu jsem shledal v čepu/-ech, držícím/-ch přední kola.

Čep je tvořen šrubem, kovovou trubkou (vložkou), a plastovými „futry“ nalisovanými v kostře. Průměr použitého šrubu a díra uvnitř vložky jsou natolik nesouměrné/ nevhodně zvolené, že kolo má v upevnění obrovskou vůli.

Oprava spočívala ve výrobě těsnější vložky, ve které by šrub nebyl natolik volný.

Update 29.8.2011:

Ahoj, dovoluji si doplnit popis konstrukčních zásahů do vozítka a také zkušenosti z používání.

1. zadní osu soustružník osadil jednokolečkem s volnoběžkou 22 zubů (zakoupený v cyklistických potřebách)
  2. díky změně č. 1 bylo nutné vysoustružit nový mezikus tohoto jednokolečka, protože původní mezikus mezi osou a jednokolečkem má zcela odlišný závit, než nové jednokolečko s 22 zuby
  3. díky změně č. 1 bylo nutné prodloužit původní řetěz cca o 12 článků a dokoupit 1 ks sponky řetězu

Až po popsaných úpravách vozítko začlo sloužit svému účelu, nový převodový poměr je 1:0,75 a syn radostně jezdí.

Jediným omezením užívání je teď již jen délka nožiček dítěte, pokud dostane na pedály - je schopno šlapat.

Obě děti si vozítko užívají (někdy se vozí oba najednou). Díky tuhosti (vysoké hmotnosti) rámu se nebojím převržení či poškození.

Skutečně bez úpravy převodového poměru je toto vozítko jen bezcenný kus železa.

Závěrem,

prosím Vás, dobře zvažte koupi tohoto polotovaru.

Jave

Příspěvek upraven 29.08.11 v 08:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
720
19.6.11 23:03

Kruci, za ty peníze už by to mohlo být aspoň normálně pojízdný :nevim: . Zrovna na takový vozítka koukám, ale nikdy by mě nenapadlo, že je to šunt. Tahle se mi zrovna líbila, ale malýmu budou teprve 4, tak půjdem do něčeho menšího.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

MULA skládací pohárky

• (4.9) + 25 recenzí

Tatra 815

• (5) + 20 recenzí