Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
chtěl bych prezentovat svou zkušenost s šlapacím autíčkem GO Kart 115 cm. (vyhledávač vás nasměruje)
Případní tatínkové,
zvažte nákup tohoto stroje. Obdobná vozítka ze západu jsou násobně dražší, nevěřím však, že obsahují obdobné diletantské závady.
Vlastní nákup:
Zkušenost s vozítkem Go Kart 115 cm:
7mi letá dcera (34 kg), si po dvou minutách jízdy stěžuje, že pedály vozítka jdou strašně těžko…
Tento nevhodný převodový poměr je největším mínusem celého vozítka.
Obecně, škoda… Výrobek vypadá nerozbitně a pevně. Mechanicky a konstrukčně je odfláknutý.
Přestože je levnější než konkurence, k slušné funkčnosti mu pomůže jen zámečník + změna převodového poměru (=dodatečné investice).
Doufám, že jsem svým příspěvkem někomu pomohl udělat skutečnou radost dítěti/dětem kvalitní hračkou/sportovní pomůckou.
Jave
Doplnění 13.6.2011:
Ahoj podruhé, dovolím si doplnit předchozí zkušenost o technický popis nalezených závad.
Pouzdro, ve kterém je umístěna osa pedálů s kuličkovými ložisky je tvořeno trubkou s vnitřním závitem po obou stranách (identicky jako na běžném šlapacím kole). Vyřezaný závit byl poničen kapkami kovu, vzniklými při svařování výrobku. Misky, vymezující prostor pro věnečková ložiska proto nešly natolik zašrubovat, aby zafixovaly osu pedálů ve funkční a stabilní poloze.
Ten, kdo výrobek montoval tento nedostatek „vyřešil“ vložením běžné železné podložky mezi věnečkové ložisko a misku. (tím snížil cca 8 mm vůli na 5mm)
Proto původní stav vykazoval obrovskou vůli na ose pedálů.
Zašel jsem do opravny kol (do skutečné opravny, ne montovny), tam mi závit technik prořezal/vyčistil a chyba byla odstraněna. Misky jdou normálně dotáhnout a středová osa je zcela v pořádku.
Originální převodový poměr:
Originální převodový poměr šlapadla je tedy 1:1/2
Další vážnější závadu jsem shledal v čepu/-ech, držícím/-ch přední kola.
Čep je tvořen šrubem, kovovou trubkou (vložkou), a plastovými „futry“ nalisovanými v kostře. Průměr použitého šrubu a díra uvnitř vložky jsou natolik nesouměrné/ nevhodně zvolené, že kolo má v upevnění obrovskou vůli.
Oprava spočívala ve výrobě těsnější vložky, ve které by šrub nebyl natolik volný.
Update 29.8.2011:
Ahoj, dovoluji si doplnit popis konstrukčních zásahů do vozítka a také zkušenosti z používání.
Až po popsaných úpravách vozítko začlo sloužit svému účelu, nový převodový poměr je 1:0,75 a syn radostně jezdí.
Jediným omezením užívání je teď již jen délka nožiček dítěte, pokud dostane na pedály - je schopno šlapat.
Obě děti si vozítko užívají (někdy se vozí oba najednou). Díky tuhosti (vysoké hmotnosti) rámu se nebojím převržení či poškození.
Skutečně bez úpravy převodového poměru je toto vozítko jen bezcenný kus železa.
Závěrem,
prosím Vás, dobře zvažte koupi tohoto polotovaru.
Jave
Příspěvek upraven 29.08.11 v 08:34
Kruci, za ty peníze už by to mohlo být aspoň normálně pojízdný
. Zrovna na takový vozítka koukám, ale nikdy by mě nenapadlo, že je to šunt. Tahle se mi zrovna líbila, ale malýmu budou teprve 4, tak půjdem do něčeho menšího.