Lze uplatnit sleva na dani na dítě při DPČ?

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1359
29.7.25 11:04

Sleva na dani dítě při DPČ

Dobrý den,
Nevíte jak uplatnit slevu na dani na děti při DPČ na 12-15h/týdně.

Budu učit plus suplovat, takže ty hodiny budou vždy jiné (12+suply). Bude to víc jak 10400 co je nutné pro odpočet.

Četla jsem, že buď je možnost podepsat růžový papír u zaměstnavatele, nebo na konci si udělat sám ( to asi v případě že bych k tomu ještě podnikala).

Odepisuje si někdo děti při DPČ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1084
29.7.25 11:40

Vždyť to sama píšete.

1. podepíšete růžovku a každý měsíc se vám uplatní sleva

nebo

1. růžovku nepodepíšete, sleva se tedy každý měsíc neuplatní, bude pak vyplacena jednorázově za celý rok při ročním zúčtování daně (to nemá s podnikáním nic společného)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8494
29.7.25 11:44

@LunaP uplatnit dítě si u DPČ klidně můžeš, jen musíš dítě zapsat do prohlášení k dani (růžový papír, který už ve většině případů není růžový). Pak je potřeba doložit rodný list, potvrzení o studiu (pokud je dítěti více než 18) a potvrzení od zaměstnavatele otce dítěte, že on si dítě neuplatňuje nebo rozsudek od soudu o svěření do péče. Podmínkou je polovina minimální mzdy. Pokud bys dítě chtěla uplatnit jednou za rok, zapisovat do prohlášení ho teď nebudeš a dopíšeš a vše doložíš až příští rok do 15.2. Pro roční uplatnění je podmínkou šestinásobek minimální mzdy, takže je potřeba si to počítat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8494
29.7.25 11:47
@z.pepa píše: Více

„Růžovku“ podepsat klidně může i bez uplatnění dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1084
29.7.25 11:51
@Hanula1212 píše: Více

Jasně to vím, ale vzhledem k tomu, jak byl dotaz položen jsem nechtěl odpověď komplikovat.
Stejně tak by se hodilo upozornění, že pokud si manžel děti uplatňuje ona už nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1359
29.7.25 12:01

@Hanula1212
Aha takže pokud teď začnu pracovat tak je možné že za ty 4mesice do konce roku ten šestinásobek nebudu mít pro roční zúčtování. Když jsem doteď nic nebrala. Takže pro mě asi podepsat u zaměstnavatele bude nejlepší. Tam platí měsíční limit výdělku?
To se doufám podepíše jednou a to na začátku.

( V práci to bylo vždy až v únoru)

Ještě, je možné že čistá mzda bude při 15000 Kč hrubého stejná nebo vyšší než hrubá?

To mi vyšlo z kalkulačky když jsem dala 1500 hrubého…zda se mi to divné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35477
29.7.25 12:08
@LunaP píše: Více

Ano, bude vyšší protože ti vychází daňový bonus na děti.
Určitě je lepší podepsat měsíčně pokud dosáhneš na měsíční limit. Pak uvidíš podle toho kolik si vyděláš jestli dosáhneš i ten roční a dostala by jsi zpět i ty neuplatněné měsíce. Ale jestli budeš mít jen ten výdělek kolem 15 tis tak to bohužel.
Podepisuje se to každý rok.

Příspěvek upraven 29.07.25 v 12:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8494
29.7.25 12:09

Pokud od začátku roku doteď nebyl žádný příjem z podnikání ani ze zaměstnání, pak při této mzdě na bonus na dítě nedosáhneš. Hrubý příjem by musel být 124800,– Kč. Z tohoto důvodu je dobré dítě do prohlášení uvést hned při nástupu. Pokud měsíčně budeš mít 10400,– hrubého, dostaneš bonus na děti aspoň v těch 4 měsících.
Prohlášení k dani se podepisuje nejen kvůli uplatnění dítěte, ale taky kvůli slevě na poplatníka nebo povinnosti podávat přiznání po skončení roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1359
29.7.25 12:23

@Hanula1212
Děkuji,
Tak to je dobře že to jde i jednotlivě za měsíce. Tatínek si děti neuplatňuje. Mám je v péči já.

Stejně ale musím asi dodat to potvrzení od jeho práce, že neuplatňuje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8494
29.7.25 12:31
@LunaP píše: Více

pokud máš svěřené dítě do péče, stačí rozsudek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák