Slevy na daníchb - papíry

1943
17.3.13 08:11

Slevy na daních- papíry

Ahoj, chtela bych se zeptat…Vsechny uplatnovane slevy na danich se uvadi v jednom podavanem papiru(danovem priznani)? Me jde tedy spis o to, ze jsem chtela jsem vedet, jestli treba sleva z dane na manzelku by se dala (nedala) poslat na JINY bankovni ucet nez zbyle slevy. Jestli se da treba na to vyplnit papir zvlast, nez na ty ostatni slevy.Nebo to musi byt vse na jednom papiru? :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101754
17.3.13 08:15

Ne, to fakt nejde, daňové přiznání je jen jedno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
17.3.13 08:28

A kdyz by manzel podal danove priznani a zapomeli jsme si v nem uplatnit slevu na dani (treba za manzelku), jde to jeste nejak, nebo musime cekat az na pristi rok a uplatnit to tedy zpetne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101754
17.3.13 08:33

Tak může ještě teď do konce března podat DP znovu a správně, FU vždy bere to poslední. Případně kdykoliv v průběhu roku podat a teď nevím jestli opravné nebo dodatečné :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
17.3.13 08:46

Opravné. A k původní otázce - klidně můžete napsat samostatnou žádost, kde uvedete že chcete 20000 poslat na účet A a 10000 poslat na účet B. Nevidím v tom problém. Akorát to musíte dát do samostatné žádosti a nevyplňovat tu žádost, která je na tiskopisu přiznání, tam by se to asi nevlezlo:-)
Jinak mimochodem by mě zajímalo, jak jsi to dokázala :think: Já řekla manželovi, že chci těch 24tis. co dostane díky mě na daních, na můj účet a jen dostal záchvat smíchu ;) ;) ;) ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
367
17.3.13 09:01
@janet9 píše:
A kdyz by manzel podal danove priznani a zapomeli jsme si v nem uplatnit slevu na dani (treba za manzelku), jde to jeste nejak, nebo musime cekat az na pristi rok a uplatnit to tedy zpetne?

do konce března se podává opravné a potom buď řádné - to v tom případě pokud na určité zdaňovací období ještě nebylo podáváno přiznání a v opačném případě dodatečné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4961
17.3.13 09:43

Ahoj, manžel dostal od účetní papír se slevou na děti, to si jako může uplatnit ještě mě? V jakém případě??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
17.3.13 10:00
@Hanula1212 píše:
Opravné. A k původní otázce - klidně můžete napsat samostatnou žádost, kde uvedete že chcete 20000 poslat na účet A a 10000 poslat na účet B. Nevidím v tom problém. Akorát to musíte dát do samostatné žádosti a nevyplňovat tu žádost, která je na tiskopisu přiznání, tam by se to asi nevlezlo:-)
Jinak mimochodem by mě zajímalo, jak jsi to dokázala :think: Já řekla manželovi, že chci těch 24tis. co dostane díky mě na daních, na můj účet a jen dostal záchvat smíchu ;) ;) ;) ;)

No, to ja se teprve chystala mu to rict :oops:. Taky chci tyhle penize na svuj ucet.On je nekdy nezodpovedny, tak bych chtela mit jistotu, ze ty penize “nestopi“… ma slevy na deti, na hypoteku.Se obavam, ze kdyz to prijde na jeho ucet, jedinej uzitek z toho bude mit on..
A co myslis tou samoszatnou zadosti? Vyplnit ten samy papir znovu a uplatnovat jen tu slevu, kterou chci poslat jinam nez ostatni? :think:…ten papir na dane se vyzvedava na Fin. urade? Jsem se o to nikdy nezajimala, a ted jsem “zaostala“ :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4961
17.3.13 10:06

Prosííím o tu radu, účetní dala manžovi jen slevy na děti, na mě teda může taky? Tzn. že na děti dostane cca 23000 a na mě 24680,–?Díky, to by bylo super

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
17.3.13 10:08

A už manžel přiznání na FÚ podal?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
17.3.13 10:10
@Jůlinka T. píše:
Prosííím o tu radu, účetní dala manžovi jen slevy na děti, na mě teda může taky? Tzn. že na děti dostane cca 23000 a na mě 24680,–?Díky, to by bylo super

Ano pokud jsi v roce 2012 neměla příjem vyšší než 68000,– pak si manžel může uplatnit slevu na dani na vyživovanou manželku. Do příjmu se nepočítá rodičák, dávky státní soc. podpory, apod., ale mateřská příjmy z podnikání, zaměstnání, nemocenská atd. se počítají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
17.3.13 10:13
@Hanula1212 píše:
A už manžel přiznání na FÚ podal?

ano, uz ho podaval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
17.3.13 10:16

On myslel, ze na me narok nema, kdyz mam prijem vyssi, nez 68000 kc. Jenze jsem na Rd. Nevedel, ze se to do prijmu nezapocitava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4961
17.3.13 10:17

@Hanula1212 Jsem na rodičáku a DP na děti už odevzdal, má ho tedy vyplnit znovu+já?
Omluva, odpovídáš zakl, ale raději se zeptám konkr.na mě, díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
17.3.13 10:47

@janet9 Takže vyplnit opravné přiznání do 2.4., kde uvede i Tebe. A teď je problém, co s tou žádostí. Tiskopis daňového přiznání vlastně obsahuje 2 písemnosti. Jednou je klasicky přiznání a druhou písemností je žádost o vrácení přeplatku. Z tohoto důvodu jsou tam i 2 podpisy. Takže pokud podáte opravné přiznání, FÚ to původní vůbec nebude brát v potaz a vyměří přeplatek z toho opravného. Ale ta žádost z toho původního zůstává v platnosti. Takže na řádném mám přeplatek např. 10000,–, na žádosti 10000,– vrátit na účet A. Teď podám opravné, kde bude přeplatek 34840,– (10000 + 24840 manželka), takže na žádost na poslední stránce tiskopisu stačí vyplnit, že chci vrátit jen 24840,– na účet B. A nemusí se řešit žádnou samostatnou žádostí.
Akorát malý zádrhel je v tom, že jsem loni měla podobný případ a paní na jednom nejmenovaném úřadě chtěla opravné přiznání i s „opravnou“ žádostí na celkovou částku. A prostě jsem jí to nevysvětlila a nerada bych abyste narazili na podobnou „chytrou“ paní.
Takže nejlepší asi bude vyplnit opravné přiznání a napsat 2 žádosti o vrácení například ve wordu že žádáte o vrácení přeplatku na dani ve výši 24840,–(nebo kolik vám vyšlo) na účet B. A druhou žádost, kde bude že žádáte o vrácení přeplatku na dani ve výši 34840,– a to tak, že částka 10000,– bude vrácena na účet A a částka 24840,– bude vrácena na účet B. A zajít na FÚ, ať si konkrétně Vaše správkyně daní jednu z těch dvou žádostí vybere.
Doufám, že je to aspoň trošku srozumitelné :think: :think: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák