Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
Pokud máš v práci větší riziko nákazy, tak pak není třeba řešit školku, ale tu práci. Čísla ukazují, že rozvolňování vede ke zvýšenému počtu nakažených, nedá se říct, jestli z toho bude druhá vlna hned a nebo až časem a taky záleží na tom v jakém jsi regionu.
Jste schopní přijmout nějaká opatření, abyste minimalizovali riziko nákazy babičky? Tedy důkladné mytí rukou - ideálně dezinfekci okamžitě při vstupu do domu, mít naprosto oddělené nádobé a potkávat se společně spíš venku, než u ní v bytě + každý den dezinfikovat plochy jako jsou kliky, vypínače a toaleta?
Jestli je v práci riziko nákazy, tak bych nešla. Nedokázala z bych žít s vědomím, že by třeba babička díky mně zemřela.
Zkus si odpovědět na otázku co budeš dělat v září? Protože v září to bude podobné, ne-li horší. Já bych dítě do školky dala. Babičce je 90 let a jak píšeš je ležící a může zemřít kdykoliv na cokoliv, stejně tak tu může být ještě několik let. Daleko horší to bude na podzim, kdy budou různé respirační infekce a každá z nich může být koronavirová. Tak snad jedině chodit za babičkou v roušce, nebo alespoň pokud někdo v rodině onemocní nějakou respirační infekcí tak potom používat roušku na návštěvy babičky a vždy než za ní půjdeš tak si pořádně umýt ruce.
@Anonymní píše:
Jsem na OČR s 3-letym, protože to jinak nešlo (uzavření školky). Bydlím s babičkou, která má 90 let a protože se o ni starám, musím s ní být v přímém kontaktu. Mám zaměstnání na zkrácený, babička to doma sama občas zvládne, jídlo a léky jí nachystám, stejně jen leží. Brala jsem automaticky, že jak otevřou školku, vrátím se do práce a malý půjde do školky. Včera mi ale volala učitelka ze školky, jestli vážně chci dát syna do školky, když máme doma 90-ti letou osobu, ať to ještě zvážím a dám jí dnes vědět. Mýmu chlapovi je to jedno, mám se rozhodnout já. V práci už se mnou počítají, nechci o práci přijít. Mohla bych to udělat i tak, že bych si zajistila hlidání a já šla do práce, ale upřímně já v práci mám mnohem větší riziko nákazy než syn ve školce. Co byste dělali vy? Jsem z toho mimo, chtěla jsem už do práce. Stejně ten měsíc nic nevyřeší, nakažení tu budou pořád.
Tohle je těžká situace.
Ono to takhle může trvat rok i déle, pořád budou nějací nakažení, já se obávám, že budeš muset jít do práce.
V práci bych se snažila o max. hygienu, např, pořídit kvalitnější ústenku…
Ano, sla, protoze co vam konkretne vyresi 5 tydnu, az ocr skonci? Od cervence nastoupis do prace tak jako tak, pak byste to meli dle ucitelky resit jak?
Já bych šla. Jako můžeš zůstat doma, ale jak dlouho? Za měsíc stejně budeme tam, kde jsme teď, virus nezmizí. Přece nebudeš doma 5 let
Pro 90 letého v podtsatě ležáka je rizikové asi všechno.
Pochybuji, že budete žít uzavření a určitě jste i před koronou žili normálně. I kdyby dítě do školky nešlo, ty budeš chodit do práce, muž chodí do práce už teď, asi se vídáte i s jinými lidmi.
Takže nějaká školka to dle mě moc nevytrhne.
Dodržujte hygienu, k babí choďte třeba s rouškou, minimalizujte pusinkování.
@Lucka1111 @Svistice četly jste úvodní příspěvek? Zakladatelka s babičkou bydlí. Takže to mají doma chodit v roušce? ![]()
@Anonymní píše:
Jsem na OČR s 3-letym, protože to jinak nešlo (uzavření školky). Bydlím s babičkou, která má 90 let a protože se o ni starám, musím s ní být v přímém kontaktu. Mám zaměstnání na zkrácený, babička to doma sama občas zvládne, jídlo a léky jí nachystám, stejně jen leží. Brala jsem automaticky, že jak otevřou školku, vrátím se do práce a malý půjde do školky. Včera mi ale volala učitelka ze školky, jestli vážně chci dát syna do školky, když máme doma 90-ti letou osobu, ať to ještě zvážím a dám jí dnes vědět. Mýmu chlapovi je to jedno, mám se rozhodnout já. V práci už se mnou počítají, nechci o práci přijít. Mohla bych to udělat i tak, že bych si zajistila hlidání a já šla do práce, ale upřímně já v práci mám mnohem větší riziko nákazy než syn ve školce. Co byste dělali vy? Jsem z toho mimo, chtěla jsem už do práce. Stejně ten měsíc nic nevyřeší, nakažení tu budou pořád.
Zmaximalizovala bych ochranu babičky, používala desinfekci, roušky a rukavice. Nakazit se totiž můžeš i při nákupu léků nebo od kamarádky. Manžel v práci. Ne jen syn ve školce. Rok nebo víc doma být nemůžeš a stejně si virus tobě cestu najít může.
My jsme taky dodržovali to, že babičku v 81 letech nenavštěvujeme, ale jí víc vadí ta izolace než strach z nakažení. Takže už jsme ji navštívili.
@lucenka a jak to tedy ta rodina pa resit po 30.6., kdy ocr zanikne? A ze zamestnani ma byt doma i muz zakladatelky? Napis nejake konstruktivni reseni.
@lucenka píše:
@Lucka1111 @Svistice četly jste úvodní příspěvek? Zakladatelka s babičkou bydlí. Takže to mají doma chodit v roušce?
Předpokládám, že babička má nějakou svou místnost, kde tráví většinu dne. Takže prostě stejný režim jako u onkopacientů nebo třeba dětských ležáků s problematickou ventilací či imunitou.
Rozhodně mi přijde lepší chodit k babče do pokoje s ústenkou, nebo s ústenkou po bytě, když se babička bude pohybovat po bytě (pokud je schopná), než se zabarikádovat doma a nikam nevytáhnout paty, než babička sejde přirozeným stářím. O ztráte zaměstnání ani nemluvě.
Protože ten kontakt z venkem mít budou. Jestli dítě přitáhne rýmičku ze školky, matka nejakého koka z práce nebo taťka kašel z MHD či obchodu, v tom moc velký rozdíl nevidím.
@Russet presne tak, ona je otazka, co v tomto veku je pro cloveka cenejsi. Zda par mesicu „kvalitniho“ zivota nebo dlouhodoba izolace.
@lucenka píše:
@Lucka1111 @Svistice četly jste úvodní příspěvek? Zakladatelka s babičkou bydlí. Takže to mají doma chodit v roušce?
tak babička je ležící, takže nejspíš má svůj pokoj. Takže ne doma chodit v roušce, ale k té babičce, hlavně při péči o ní, kde je kontakt bližší. A hlavně tedy pokud někdo něčím onemocní, třeba rýmou. A to se na podzim zcela jistě stane, že někdo z rodiny bude mít rýmu.
@Cuddy píše:
@lucenka a jak to tedy ta rodina pa resit po 30.6., kdy ocr zanikne? A ze zamestnani ma byt doma i muz zakladatelky? Napis nejake konstruktivni reseni.
V úvodním příspěvku nepíše, že by měl muž narozdíl od ní rizikové zaměstnání. Tohle si musí každý srovnat sám. Já bych zbytečně neriskovala, když to není nutné. A nikdo neví, co bude po 30.6.