Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
obracím se na toho, kdo danou látku vyučuje, jelikož jsem na netu našla protichůdné názory, tak protřebuji někoho, kdo má danou látku do detailu zkrátka v malíčku ![]()
Sytý hladovému nevěří.
Jede mi o slovní druh „sytý“ a „hladový“ v tomto kontextu. Přijde mi to jako podstatné jméno (ten sytý nevěří komu čemu hladovému).
Byť samostatně je to přídavné jméno…
Ale plavání je také sloveso, ale i podstatné jméno (to plavání) bylo prima apod.. Tak co, je to podstatné či přídavné jméno?
Stejné je to i u věty „Žádný učený z nebe nespadl“ žádný bych dala zájmeno, učený v kontextu jako podstatné.. ale samostatně jako přídavné…
Jak to vidí češtináři? Děkuji za pomoc a omlouvám se za anynonym, nerada píši veřejně kvůli známým, co sledují, kde přispívám.. Ztráta soukromí, tak to cítím ![]()
Snas nebudu za vola, ale co uz
…Podle me jde o dve podstatne, treti sloveso v tomto pripade
…Mam hodit anonym, rozmyslim se ![]()
Podle mě je plavání vždy podstatne jméno, plavat je sloveso. Syty i hladovy je přídavné jmeno. Žlutá není červenou - taky žlutá i červená je přídavné jmeno. Píšu z mobilu, omlouvám se za diakritiku.
Pleteš slovní druhy a větné členy dokupy.
Jaký? - sytý, hladový, učený… - přídavná jména.
Kdo co - sytý - podmět
komu čemu nevěří - hladovému - předmět
Plavání není sloveso, ale podstatné jméno, sloveso je plavat.
Jsou to přídavná jména. Akorát to „sytý“ je ve větě podmět a „hladovému“ předmět, ale na to se neptáš ![]()
Našla jsem ti důkaz - věta je v řádku „adjektiva“, což jsou přídavná jména.
http://www.pf.ujep.cz/…/vyklad.html
@Pipet píše:
Pleteš slovní druhy a větné členy dokupy.
Jaký? - sytý, hladový, učený… - přídavná jména.Kdo co - sytý - podmět
Plavání není sloveso, ale podstatné jméno, sloveso je plavat.
komu čemu nevěří - hladovému - předmět
Mám stejný názor ![]()
Jsem bohemistka.
Motáte v dotazu větné členy a slovní druhy. Sytý i hladový jsou přídavná jména - ptáme se na ně jaký, který, čí. U slovních druhů se na kontext nehledí, pokud se tedy nejedná o slova více významů, ale i ta jsou většinou podstatná jména.
Plavání je vždycky podstatné jméno! Sloveso zní plavat, to nemá s plaváním nic společného
Učený je také přídavné jméno. Podstatné jméno by bylo učenec nebo učedník.
Jestli někoho připravujete na reparát, tak hodně štěstí, doporučuji ještě jednou látku projet a moc nad tím nepřemýšlet!!!
Syty, hladovy jsou pridavna jmena.
Plavani je zpodstatnele sloveso..tedy podstatne jmeno ![]()
Nechapu, jak jsi prisla na to, ze jsou to podstatna jmena, a ze plavani je sloveso ![]()
Je to zpodstatnělé přídavné jméno. Například jako „Jiří“ zní jako přídavné jméno - užívá jeho vzor - jarní, ale považuje se podstatné jméno. Tak stejně je to s hladovým a sytým.
Oprava:
Ještě jsem pátrala a to co je uvedeno výše se týka pouze vlstních jmen - toho Jiřího. Takže se omlouvám a tím pádem jako sloní druh to musí být přídavná jméno a jako větný člen to je podmět (sytý) a předmět (hladovému).
Plávaní je podstatné jméno - označení nějaké činnosti a plavat je sloveso.
Příspěvek upraven 29.08.13 v 19:54
Motas hrusky a jablka.kdyz resis slovni duhy, tak te zadny kontext vety nezajima, takze urcite prid. jmeno. jinak by to mohl byt pidmet, ale to jsou zas vetne cleny.
jinak plavani neni sloveso