Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@wildcherry a @Haku
Až si budu chtít někdy připadat jako totál trotl, tak si otevřu učebnici matematiky tak pro 5.třídu ![]()
@Anonymní píše:Jde mi o slovní druh „sytý“ a „hladový“ v tomto kontextu. Přijde mi to jako podstatné jméno (ten sytý nevěří komu čemu hladovému).
Byť samostatně je to přídavné jméno…
Vidím, že jsem tu v menšině, ale já jsem pro podstatné jméno.
Ony se slovní druhy vymezují ze tří hledisek a jedno z nich je i skladební, čili funkci ve větě bych nepodceňovala. A samotné významové hledisko taky říká, že podstatné jméno označuje osobu, zvíře, věc a přídavné její vlastnost.
To je jako „raněný voják“ (přídavné jméno) versus „přivezli raněného“ (podstatné jméno - protože to původně přídavné tu má funkci podstatného - říká se tomu slovnědruhová transpozice).
Ono jasně to původně bylo jako "sytý (člověk) hladovému (člověku) nevěří. Ale dneska už je to podle mě funkčně podstatné jméno.
Nejsem teda učitel (a i kdyby, pro základky se samozřejmě věci zjednodušují, ona jazykověda není zrovna černobílá), ale čeština je můj obor a mám trochu něco společného s učebnicemi češtiny.
@heia píše:
S těmi vzory to není tak jednoduché. Asi nikdo nepochybuje, že třeba „účetní“ je podstatné jméno, ale skloňuje se podle vzoru „jarní“, což je vzor přídavných jmen. podobně třeba „vstupné“ (jako „mladé“), „průvodčí“ (jako „jarní“ apod.). Některá podstatná jména se prostě skloňují podle vzorů přídavných jmen.
Jiste. Tohle jsou zpodstatnela pridavna jmena ![]()
Uz jsem to sem davala http://cs.wikipedia.org/…9_jm%C3%A9no
@heia
tak já říkám jen, co si pamatuji že ZŠ. Na SŠ se náš profesor zrovna moc nevěnoval učení. ![]()
@robínek píše:
@wildcherry a @Haku
Až si budu chtít někdy připadat jako totál trotl, tak si otevřu učebnici matematiky tak pro 5.třídu
Staci Fraus pro prvni ![]()
@heia píše:
Vidím, že jsem tu v menšině, ale já jsem pro podstatné jméno.
Ony se slovní druhy vymezují ze tří hledisek a jedno z nich je i skladební, čili funkci ve větě bych nepodceňovala. A samotné významové hledisko taky říká, že podstatné jméno označuje osobu, zvíře, věc a přídavné její vlastnost.To je jako „raněný voják“ (přídavné jméno) versus „přivezli raněného“ (podstatné jméno - protože to původně přídavné tu má funkci podstatného - říká se tomu slovnědruhová transpozice).
Ono jasně to původně bylo jako "sytý (člověk) hladovému (člověku) nevěří. Ale dneska už je to podle mě funkčně podstatné jméno.
Nejsem teda učitel (a i kdyby, pro základky se samozřejmě věci zjednodušují, ona jazykověda není zrovna černobílá), ale čeština je můj obor a mám trochu něco společného s učebnicemi češtiny.
No, ono o to jde…o to „dneska“
Kolikrat je to dost zoufaly, teda.
@asha píše:
Zakernosti teprv prijdou
No, jako synovec měl domácí úkol z matky- byl prvňák. Měl třeba velký čtverec rozdělený křížem a měl spočítat, kolik je tam trojúhelníků.( já to radši náčrt pro představu.) Malé dítě tam asi vidí 4, ale já 8. Tak co uzná učitelka za správné, abych tomu dítěti špatně neporadila. Správně budou asi ty 4, vzhledem k prvňákovi, ale mně to nedá
![]()
@janet9 píše:
No, jako synovec měl domácí úkol z matky- byl prvňák. Měl třeba velký čtverec rozdělený křížem a měl spočítat, kolik je tam trojúhelníků.( já to radši náčrt pro představu.) Malé dítě tam asi vidí 4, ale já 8. Tak co uzná učitelka za správné, abych tomu dítěti špatně neporadila. Správně budou asi ty 4, vzhledem k prvňákovi, ale mně to nedá![]()
To je Fraus, ne? Jestli jo, tak 8 ![]()
@robínek píše:
@wildcherry a @Haku
Až si budu chtít někdy připadat jako totál trotl, tak si otevřu učebnici matematiky tak pro 5.třídu
Jestli se tu zacne probirat jeste matika tak zbabele opoustim diskusi
Citit se jako blbka jednou mi uplne staci, vice se ztrapnovat netouzim
![]()
@heia příklad. Šla jsem do obchodu. Podmětem by bylo zajmeno já. Toto ale ve větě není, musíš si ho domyslet. Toto sice není úplně totéž, protože se nejedná o podmět, ale prostě tím chci říct, že to podstatné jméno (v tomto případě člověk) si tam můžeš také dosadit sama.
Ale opět připomínám, že co se ČJ týče, mám znalosti jen ze ZŠ, což je již 20 let zpátky.
@asha píše:
To je Fraus, ne? Jestli jo, tak 8
To je jako kdo
![]()
No, nic. Odchazim radeji spat ![]()
Ono by totiz v tom pripade mohlo byt podstatnym jmenem kazdy pridavny jmeno, a to mi proste nesedi ![]()
@asha To za našich mladejch let…, co ![]()
Měla bych tu dva články (jeden z dvacátých, druhý z padesátých let), které uvádějí pro zpodstatnělá přídavná jména příklad „chytrému napověz, hloupému dolož“. Je to příklad zpodstatnění elipsou (slova člověk), přesně jak uvádí @heia Liší se to nějak zásadně třeba od frazému v dotazu?
O tom, že nelze vést vždy ostrou hranici, jde spíš o míru zpodstatnění, třeba právě zde: http://sas.ujc.cas.cz/archiv.php?… Jazyk prostě nejde bezezbytku rozškatulkovat.