Slovní úloha - 5 tř. - řešení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
542
21.3.14 14:34

@Bubina Nesáhla jsi po testu určeném po 9. třídu? Taky se syna už několik měsíců připravujeme na přijímačky, máme za sebou už stovky příkladů (u nás se na osmiletý gympl dělají scio testy) a na takovýhle příklad jsme rozhodně ještě nenarazili. Nenarazili jsme na žádný příklad, se kterým by si chytré dítě v páté třídě nemělo vědět rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
21.3.14 14:37

Ad 1) všichni kopou stejně rychle (1/12 příkopu denně), takže není třeba zohledňovat kdo maká který den, jen kolik lidí pracuje. Od po do pá vykopou 1+1+2+3+3 dvanáctiny tj. 10 dvanáctin. Na sobotu (nebo pondělí pokud o víkendu nepracují) jim zbydou 2 dvanáctiny a ty ve dvou zmáknou za jednu šichtu.
ad 2) počítala bych to postupně zkusmo od 18 tříkolek a 1 kola (18×3+1×=56 což je moc) až k ke 12 tříkolkám a 7 kolům (12×3+7×2=50) tj. tříkolek je o 12-7=5 více než kol.
ad 3) soustava dvou rovnic o dvou neznámých, bageta stojí 35 a chlebíček 40 (ten bych chtěla vidět, ten musí být 10 cm vysoko obložený). Za 1 B a 1 CH zaplatíte 75.

Příspěvek upraven 21.03.14 v 14:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17878
21.3.14 14:37

Jen poznamka- syn je v pate tride, zlomky uz umi, aritmeticky prumer se budou ucit, rovnice jeste ne…ale ted mel ve slovnich ulohach cosi, co vedlo na odmocniny (aspon pro me), ale on proste kouknul a videl…my-dospelaci- uz jsme tou matikou tak zblbli, ze hledame slozitosti, kde nebyvaji :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
542
21.3.14 14:38

@BaraF Počítala bych to naprosto stejně. Ale stále si stojim za tím, že tohle nemůže být obsahem testu pro dítě v 5. třídě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
847
21.3.14 14:40
@tezi píše:
@Bubina já mám dceru teprve ve 3.třídě, tak nevím co všechno v 5.už umí. Zlomky už dělali nebo ne?
2.příklad jde lehce i jenom jednou rovnicí

tak to je asi jasný, že to jde lehkou rovnicí… :zed: A tedy jakou???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
542
21.3.14 14:43

45 sešitů formátu A4 stojí tolik co tři stejné knihy. Čtyři takové knihy stojí 1200 Kč. Kolik korun stojí jeden sešit formátu A4?

Maminka chce po celé délce všech stran čtvercového ubrusu o straně 80 cm našít stužku. Kolik stužky musí koupit, potřebuje-li navíc 10 cm stužky?

Takovýhle příklady jsou v testech pro 5. třídu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
21.3.14 14:43

Tohle nemůže být učivo páté třídy… počítala jsem jen ten poslední a nevím jak jinak než soustavou rovnic se to dá vyřešit… netvrdte mi, že to se učí už v páté třídě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58839
21.3.14 14:45

@Bubina vždyť řešení jsem psala na 1. stránce 8o :roll:

tříkolky jsou x
koloběžky 19-x (obou prostředků je dohromady 19, proto 19-x)

a rovnice je 3× + 2(19-x)=50 Využívám toho, že mají dohromady 50 koleček a tuhle rovnici by spočítala i moje dcera ve 3.třídě ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
847
21.3.14 14:45

@petula1108 já si myslím, že ti kopáči a tříkolky, jdou selským rozumem, koloběžky postupným dosazováním. Ty bagety jsou podle mě už za hranicí znalostí 5 třídy. Takže s tebou souhlasím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
542
21.3.14 14:47
@Bubina píše:
@petula1108 já si myslím, že ti kopáči a tříkolky, jdou selským rozumem, koloběžky postupným dosazováním. Ty bagety jsou podle mě už za hranicí znalostí 5 třídy. Takže s tebou souhlasím.

No jo, ale selským rozumem dospěláka. Mně to na dítě v pátý třídě přijde nemožný. I ty první dva, ten třetí naprosto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5420
21.3.14 14:50

@wildcherry Taky si říkám :mrgreen: takové množství číslic až mi jde hlava kolem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11340
21.3.14 14:52

Slovní úloha - 5 tř. - řešení
Potřebovala bych pro dceru vyřešit slovní úlohu k přijímačkám. Nepotřebuji znát jen výsledek, ale i postup řešení. Komu se to podaří dík moc, komu ne díky za snahu :mrgreen:

Kopáči Pepa, Břéťa a Lůďa koupou příkop, který by každém zvlášť trvalo vykopat 12 dní. V Po a Út kope jen Pepa, ve St Pepa s Břéťou a ve Čt a Pá kopou všichni. Zbytek práce dodělá Pepa s Břéťou. Který den to bude hotové?

--tuhle úlohu jsem vypočítala tak nějak selsky –že všichni společně by to měli za 4 dny (12dní : 3 kopáči = 4). Pak je jasný, že když 2 dny kopou všichni, tak aby se vešli do 4 dní, tak ty zbylé dni musí kopat celkem 6 lidí, což je v PO je to 1, v ÚT taky 1, ve St kopou 2 a v So taky 2 = 6 lidí. Takže končí v Sobotu. Nevím, jestli to ale chápete, jak jsem to myslela :lol:.

Není na to nějaká normální rovnice??

Vykopat celé to trvá 12 „člověkodnů“, od pondělí do pátku se odpracovalo 1+1+2+3+3=10 člověkodnů, zbývá tedy odpracovat 2. Vzhledem k tomu, že v sobotu budou pracovat 2, dodělají to v sobotu.

Další úloha:

V prodejně je celkem 19 jezdítek, z toho je jich část kol a část tříkolek. Dohromady mají 50 kol. O kolik je víc tříkolek?
Tady znám řešení (to si zatím nechám pro sebe :D ), ale vůbec nevím jak to vypočítat…

Předpokládám, že soustavy rovnic ještě nebrali.
Tříkolka má o jedno kolečko více než kolo. Kdyby tam byla jen kola, měla by dohromady 38 koleček. Koleček je ale 50, proto tedy tříkolek musí být 50-38=12. Kol je tedy 19-12=7

Třetí úloha:

V bufetu byste za 3 bagety a 2 chlebíčky zaplatili 185 Kč. Za 2 bagety a 3 chlebíčky byste zaplatili 190 Kč. Kolik zaplatíte za 1 chlebíček a 1 bagetu???

Díky moc, mně už to hlava nebere…

Opět bez soustavy rovnic… Ze zadání vyplývá, že jeden chlebíček je o 5 Kč dražší než bageta. Počet baget označíme x a máme rovnici 3×+2(x+5)=185 tj. 5×=175 tj. x=35. Bageta je tedy za 35 Kč a chlebíček za 35+5=40

Snad jsem se nikde nepřepsala, leze po mně batole. Upřímně řečeno, mně se ty úlohy líbí, musí se u nich přemýšlet, není to jen rutina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
847
21.3.14 14:54

@petula1108 tak tohle holka vypočítá z paměti bez papíru. My bohužel nemáme scio testy, ty jsou asi mnohem lehčí. Závidím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
21.3.14 14:55

@Inge A to jsem si myslela, že mám logické myšlení, takhle by mě to nenapadlo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
21.3.14 14:56

Ono i ta třetí úloha jde řešit zkusmo (najde nějakou dvojici hodnot co vyhovuje první podmínce a pak ji vyzkouší pro druhou…), ale bude to trvat docela dlouho. Chytré dítě v 5. třídě to asi celé nedá do kupy, ale když bude zaznamenávat postup, tak hodnotitel pozná jestli na to šlo logicky a jestli se postupnou aproximací přibližovalo k nebo vzdalovalo od výsledku.
Při znalosti zápisu a operací s rovnicemi je to na tři řádky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze