Slovní úloha - 5 tř. - řešení
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
První případ je na zlomky a jejich krácení.
Ty tříkolky (teda v jejich případě nohy slepic a koček) řešil syn ve třetí třídě pomocí piktogramů. Namaluj si 19 kol (každé má 2 kolečka což je dohromady 38), odečti počet koleček od celkového počtu (50-38) a vyšlo mu 12 koleček navíc pro tříkolky. To mi přijde jednoduché.
Nevím ale jak jednoduše vyřešit příklad číslo 3. Soustava dvou rovnic je první co mě napadlo, ale když to neberou tak taky nevím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Inge píše:
Třetí úloha:V bufetu byste za 3 bagety a 2 chlebíčky zaplatili 185 Kč. Za 2 bagety a 3 chlebíčky byste zaplatili 190 Kč. Kolik zaplatíte za 1 chlebíček a 1 bagetu???
Opět bez soustavy rovnic… Ze zadání vyplývá, že jeden chlebíček je o 5 Kč dražší než bageta. Počet baget označíme x a máme rovnici 3×+2(x+5)=185 tj. 5×=175 tj. x=35. Bageta je tedy za 35 Kč a chlebíček za 35+5=40
To sice „ze zadání plyne“, ale až když ty dvě rovnice (3B+2C=185 a 2B+3C=190) od sebe odečteš. „Na první pohled“ to vidět není (a páťák to z tohoto slovního zadání skoro určitě nevykouká).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Inge píše:Vykopat celé to trvá 12 „člověkodnů“, od pondělí do pátku se odpracovalo 1+1+2+3+3=10 člověkodnů, zbývá tedy odpracovat 2. Vzhledem k tomu, že v sobotu budou pracovat 2, dodělají to v sobotu.
Další úloha:
V prodejně je celkem 19 jezdítek, z toho je jich část kol a část tříkolek. Dohromady mají 50 kol. O kolik je víc tříkolek?
Tady znám řešení (to si zatím nechám pro sebe), ale vůbec nevím jak to vypočítat…
Předpokládám, že soustavy rovnic ještě nebrali.
Tříkolka má o jedno kolečko více než kolo. Kdyby tam byla jen kola, měla by dohromady 38 koleček. Koleček je ale 50, proto tedy tříkolek musí být 50-38=12. Kol je tedy 19-12=7Třetí úloha:
V bufetu byste za 3 bagety a 2 chlebíčky zaplatili 185 Kč. Za 2 bagety a 3 chlebíčky byste zaplatili 190 Kč. Kolik zaplatíte za 1 chlebíček a 1 bagetu???
Opět bez soustavy rovnic… Ze zadání vyplývá, že jeden chlebíček je o 5 Kč dražší než bageta. Počet baget označíme x a máme rovnici 3×+2(x+5)=185 tj. 5×=175 tj. x=35. Bageta je tedy za 35 Kč a chlebíček za 35+5=40
.**
Díky moc, tohle je fakt super napsaný. Ale i tak ta 3 úloha je na 5. tř těžká
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tezi píše:
@Bubina vždyť řešení jsem psala na 1. stránce![]()
![]()
tříkolky jsou x
a rovnice je 3× + 2(19-x)=50 Využívám toho, že mají dohromady 50 koleček a tuhle rovnici by spočítala i moje dcera ve 3.třídě
koloběžky 19-x (obou prostředků je dohromady 19, proto 19-x)
Schválně dej jí to ať to spočte, pochybuju (leda chodí do matematické třídy). Mám dceru ve 3. třídě a dál než k základní aritmetice (dělení jednociferným číslem a odčítání dvouciferných čísel) se ještě nedostali. Kde je k parametrickému zápisu a řešení rovnice? Ještě daleko.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
DÍKY MOC VÁM VŠEM. A TEĎ JDĚTE S DĚTMI NĚKAM VEN NA HŘIŠTĚ A TAK
HEZKÝ VÍKEND
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@BaraF ten priklad s kolecky zvladnul muj prvnak, ale je fakt, ze on je proste „jiny“
a celkem mu to matematicky mysli…
nicmene tu treti ulohu muj pocetne velmi zdatny patak (nejsem schopna posoudit, jak je na tom ve srovnani s mladsim brachou s logikou) proste spocitat neumi… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@BaraF píše:
Schválně dej jí to ať to spočte, pochybuju (leda chodí do matematické třídy). Mám dceru ve 3. třídě a dál než k základní aritmetice (dělení jednociferným číslem a odčítání dvouciferných čísel) se ještě nedostali. Kde je k parametrickému zápisu a řešení rovnice? Ještě daleko.
Ne holka to určitě nespočítá, kdyby jí tu rovnici někdo napsal, tak jo, ale ten zápis prostě nedá. Já sice taky ne, ale to není důležité, já nejdu na přijímačky
I nadprůměrně nadané dítě ze 3 třídy by to takhle nebylo schopno zapsat, ani spočítat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo tak, vy myslite spocitat to podle zapisu rovnice…no, tak to fakt ne
(i kdyz, tretak s Frausovskou matikou by to dat mohl- aneb Deda Leson, ci jak se ten dedek jmenuje
)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@wildcherry píše:
co tu delamy? Mizim radeji vedle
![]()
.Drzim palce
Taky si rikam proc sem vlastne lezu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@BaraF píše:
To sice „ze zadání plyne“, ale až když ty dvě rovnice (3B+2C=185 a 2B+3C=190) od sebe odečteš. „Na první pohled“ to vidět není (a páťák to z tohoto slovního zadání skoro určitě nevykouká).
Já pořád koukám jak to ze zadání plyne, když tam je víc chlebíčků a míň baget tak pak je víc chlebíčků a míň baget… to nechápu. Z rovnic to pochopím, ale takhle ne ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
První úloha - Pepa odvede v pondělí 1/12 (jedna dvanáctina) práce, v úterý taky 1/12, ve středu Pepa a Břéťa udělají 2/12 práce, ve čtvrtek všichni 3/12 a v pátek taky 3/12. Dohromady tedy zatím odpracovali 10/12 práce. Aby to bylo hotové, tak zbývají 2/12, což je ve dvou lidech jeden den. Končí tedy opravdu v sobotu.
Druhá úloha:
Kolo i tříkolka mají minimálně 2 kola - tedy 38 kol (2× 19), u těch nezáleží, zda jsou od kola nebo tříkolky. Zbylých 12 kol patří tříkolkám. Z devatenácti jezdítek je 12 tříkolek, tedy je jich o 5 více než kol (těch je 19-12=7).
Třetí úloha je soustava dvou rovnic o dvou neznámých:
3b+2c=185
2b+3c=190
c=(185-3b)/2 — 2b+ (3×185-9b)/2=190 — 4b+555-9b=380 — 5b=175 — b=35
c=(185-105)/2 — c=40
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luciferda píše:
Já pořád koukám jak to ze zadání plyne, když tam je víc chlebíčků a míň baget tak pak je víc chlebíčků a míň baget… to nechápu. Z rovnic to pochopím, ale takhle ne
Když si koupíš místo třetí bagety třetí chlebíček, zaplatíš místo 185 Kč už 190 Kč tj. o 5 více.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@BaraF píše:
Já myslím, že to je vidět celkem dobře a pokud si toho žáček nevšimne, tak mu nezbude než zkoušet a zkoušet různá řešení.
V mém řešení vidím spíš problém v té druhé části. Pokud rovnice o jedné neznámé ještě nebrali, tak to stejně bude třeba řešit metodou pokus omyl tj. pokud stojí bageta 30 Kč, je to málo, pokud 40 Kč, je to moc.
Čistě teoreticky (to by ale asi musel být žáček fakt geniální) by k výsledku mohl dojít ještě následující úvahou: 3B+2CH jsou levnější než 2B+3CH a to o 5 Kč, pokud bych chtěl ještě více ušetřit, nekoupím žádné CH, ale jen 5B a zaplatím ještě o 5+5 Kč méně tj. 185-10=175. Pokud 5B stojí 175 Kč, 1B stojí 35 Kč. To si ale myslím, že je fakt těžké stejně jako celý tento příklad.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A ještě naposledy já a pak tu už přestanu strašit
.
V bufetu byste za 3 bagety a 2 chlebíčky zaplatili 185 Kč. Za 2 bagety a 3 chlebíčky byste zaplatili 190 Kč. Kolik zaplatíte za 1 chlebíček a 1 bagetu???
Pokud se neptají na to, kolik stojí 1CH a kolik stojí 1B, ale kolik stojí 1CH a 1B dohromady, tak je to jednoduché. 5 baget + 5 chlebíčků stojí dohromady 185+190=375Kč a tedy 1B+1CH stojí 375/5=75 Kč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit