Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky. Dneska mi pan doktor, dívajíc se na výsledky z prvního screeningu řekl, že by „mě na triple testy ani neposílal, když mi dopadl screening takto dobře, ale že se mám rozhodnout sama - jestli jít nebo ne“…
Výsledek mi „zkazil“ věk (35) - takže DS je 1:1050 (hraniční, kdy se posílá na další vyšetření je 1:100 prý) a ty další syndromy mám 1:50 000.
Plod je v naprostým poádku (NT 1,1, nosní kůstka je), krev taky - jen ten můj věk je prostě vyšší.
Mám jít na ten tripl nebo ne? Jsem v pokušení nejít a nevystavovat se tak stresu a možné falešné pozitivitě…
Co myslíte vy? A byly jste všechny na triple testech…?
Nevím jak se rozhodnout…
Věta „rozhodněte se vy“ od doktora mě vždy hrozně rozseká… když jsem královna nerozhodnosti i ve věcech, u kterých jde o houby ![]()
Díky za rady a zkušenosti!
Ahoj, mne prvo screening vyšel taky dobře a na triply jsem šla, páč jsem nerv a kdybych je vynechala přemýšlím o tom celé těhu
nakonec vyšly dobře i ony ![]()
@Petrušačka Ahoj, já byla těhotná ve 39 letech. Testy byli 1:350, nikam jsem nešla ani na plodovku. Mám zdravého dvouleťáka. Ale rozhodnutí je stejně na tobě. Hodně štěstí ![]()
Nešla. Já byla tak blbá, můj gynekolog do mě vrtal a protože mi NT screening dopadl výborně (naštěstí ne od něj, který ho taky dělá, ale z certifik. pracoviště), říkám si, že to bude ok a budu mít od gyndr pokoj. A ejhle, riziko Downa 1:40 (taky mimojiné vzhledem k věku - 36 let, ale jak jsme potom s genetikem dopátrali, celý ten odběr byl udělán blbě). Naštěstí jsem zdravotník, sehnala jsem výborného genetika, ten mi doporučil vynikajícího gynekologa zabývajícího se UZ diagnostikou, u něj 2× (v 17. a 21.tt), mimi nejevilo žádné známky postižení, takže amnio jsem odmítla a narodila se zdravá holčička
.
Dřív je můj gynekolog dělal, nešla jsem (šla jsem jen na prvotrimestrální screening), teď už je nedělá a myslím, že se od nich obecně ustupuje kvůli nízké spolehlivosti (falešná pozitivita i negativita).
Já na nich byla a to mi screening vyšel krásně. Gyndař se mě ani neptal. Vyšly naštěstí dobře.
@Petrušačka triple je naprosto zbytečný test - často falešně pozitivní..
@Petrušačka Při takovám výsledku bych si užívala těhotenství a na triply bych už nešla. Mi vyšlo riziko z 1.trimestru 1:25. Mám zdravou holčičku, ale nervy byly až do konce a to jsem měla i amnio. Vylekat doktoři fakt umí.
Děkuju, holky… Taky si to tak nějak myslím, že se na něj vydlábnu…
Přemýšlela jsem nad tím, proč se hradí triple a ne ten ve 12 tt - a nemohu si pomoct, ale myslím si, že to je prostě trik, jak nahnat co největší množství žen na odběr plodovky (to pojišt´ovna jistě tučně zaplatí, že?
)…
Asi fakt na ten triple dlabu… ![]()
Každopádně DÍKY MOC za názory! Moc mi to pomáhá dobelhat se k vlastnímu rozhodnutí ![]()
Příspěvek upraven 12.11.15 v 14:42
Mám čtyři děti a u žádného jsem nešla, dr mi to ani nenabídl. Byla jsem jen na NT+ ve 12týdnu.
@Petrušačka Dívala jsem se na hitorii ZP a za odběr plodovky byla platba 3424 a za laboratoř 7953.
A co by jsi dělala kdyby ti triply vyšly pozitivní? Dala by jsi dítě pryč?
Dr mi je už ani nenabízel, protože podle něj jsou na houby.
Mi říkal, že v kombinaci s výsledky NT screeningu dají triply komplexnější výsledek
NT mi vyšel neg. a triply to jen potvdiliy.
Příspěvek upraven 12.11.15 v 15:15