Smlouva až po zaučení
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Smlouva až po zaučení
Ahoj/dobrý den,
nejsem maminka, ale potřebuji radu. Je mi 19 let, před měsícem jsem odmaturovala a hledala jsem si letní brigádu. Odpověděla jsem na několik inzerátů a z jednoho podniku se mi ozvali, pozvali mě na pohovor, bylo to fajn líbilo se mi to. Každopádně mě pozvali na zaučení, ale bez smlouvy (na pohovoru mi neřekli, že zaučení je bez smlouvy, ani mě nenapadlo se na to zeptat). Když jsem se ptala, kdy budu mít smlouvu, řekli mi, že uvidí, jak mi to jde, já uvidím, jak mi to jde atd. a že smlouva bude až po zaučení, které má mimochodem trvat 2 týdny.
Je to malá kavárna, kde se i peče pečivo, takže já jsem jim tam vlastně pekla a dělala věci zadarmo. A to nemluvím ani o tom, že nemám podepsanou smlouvu a mohla jsem se třeba nedej bože opařit o kávovár, nebo si udělat daleko větší úraz. Byla jsem sice na dvou směnách, ale upřímně se mi tam znovu nechce, když nikdo o smlouvě kromě mě nemluví.
Chci se Vás teda zeptat, jestli je při zaučování na brigádě normální nemít podepsanou smlouvu a tím pádem vlastně pracovat zadarmo. Před tím jsem žádnou brigádu neměla (jen v rámci školy, tzn. téměř nulové zkušenosti v tomhle směru), takže by toho mohli krásně využít a po zaučení mě třeba poslat do háje. Já fakt nevím, jestli jsem v tomhle ohledu rozmazlená😂. Bydlím s rodičemi, takže nějak extra nutně ty peníze nepotřebuji a nenechám se sebou zametat a nebudu prosit je o smlouvu. To fakt ne.
Budu ráda za vaše upřímné názory na mou situaci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Bez smlouvy a zadarmo bych nešla ani na brigádu, to by se jim hodilo takhle tam mít lidi, kterým nebudou platit ![]()
Pocit máš správný, hledala bych dál ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ne, fakt to normální není, takže bych jim řekla, že před další směnou očekávám smlouvu k podpisu, jinak se obracím o radu na inspektorát práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ne, není to normální ale běžně se to děje. Riskují obě strany. Mohli ti dat zatím klidně jen DPP nebo DPČ. Chtěla bych po nich smlouvu zpětně k datu nástupu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V žádném případě to není normální a podle mě ani legální. I když jsem brigádničila v 16 letech, vždy jsem měla smlouvu od začátku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Určitě to normální není. Já bych pochopila MAXIMÁLNĚ tak hodinu, že si tě oťukají, zda se chytáš, ale určitě ne celodenní směnu nebo nedej bože 14 dní. Takhle si pozvou 4 holčiny a mají v pohodě pokryté léto bez problémů.
Takže bych se s nima domluvila, že PŘED další směnou podepíšeme smlouvu/dohodu anebo jim ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Normání to není. Zavolala bych jim s tím, že před další směnou chci podepsat smlouvu, jinak už nepřijdu. Zadarmo bych tam nepracovala (když pominu další věci kolem, viz ta bezpečnost práce apod.).
Zajímalo by mě, jestli jsou to ty samé kavárny, jejichž majitelé pak všude „brečí“, jak těžké je najít personál… ![]()
- Citovat
- Upravit
No, holka, to ses nechala pekne napálit. Samozřejmě zaucovani probíhá již v rámci výkonu práce nebo brigády, a je to normálně placené, vždy samozřejmě s podepsanou smlouvou. Proste prijdes, podepíšeme smlouvu a jdeš pracovat a u toho se to ucis.
Twl jako tohle na mě někdo vytáhnout, tak si ho pekne podám už na místě, lidi jsou fakt drzi jak opice, co si to vůbec dovoluji? ![]()
Příspěvek upraven 04.07.24 v 12:54
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsou to vyčůránci. Radeji odejdi, nejsou solidní a beztak budou dělat problémy s placením.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ne, takto pracujes nacerno, je to o hubu pro obe strany, ale vetsi riziko neses ty. Vykaslala bych se jim na to, bud smlouvu, nebo jdu pryc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Měla jsem podobnou zkušenost, kdy jsem šla na brigádu do restaurace, kdy jsem měla být na zkoušku a pak smlouva. Mladá a hloupá jsem byla. Odřela jsem tam skoro týden od rána do večera, strašně „příjemný“ lidi hlavně paní majitelka. Řekli, že si mám vybrat buď dýška nebo oběd, tak jsem si vzala oběd ten jsem měla za celou dobu jednou a když jsem se ptala na smlouvu tak samé výmluvy - není tu majitelka, zítra si o tom promluvíme co a jak. Pak jsem jim napsala smsku, že už nepřijdu a poslala jsem jim to ten den ráno, kdy jsem měla jít a bylo.
Takže určitě se ozvat, jinak tam budeš pracovat dva týdny zadarmo a pak ti můžou říct, že tě nevezmou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V současné brigádě jsem byla na zaučení bez smlouvy a bez peněz. Ale tam to bylo trochu jiné, bylo to bráno jako praxe (pedagogický směr) kterou bych klidně pár týdnů dělala i zadarmo ![]()
Ale v tvém případě bych se na to vykašlala. Nestojí to za to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No děláš jim blbku zadarmo, smlouvu ti měli dát hned, tohle neexistuje. Takže bych řekla, že chci hned smlouvu i peníze nebo sejdu poradit na inspektorát práce. Takhle zadarmo zaměstnají na každých 14 dní někoho a mají celé léto pokryté zadara, neuvěřitelné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to nelegální. Prostě zaměstnání na černo. Dokonce ani švarc to není. Ani zaučení na 3 hodiny bez smlouvy možné není.
Princip je takový, že po 14 dnech „každému“ řeknou, že ne a pápá. NEXT…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A zajisti si dukazy, zes tam ty 2 dny odpracovala!
Kdyz by mi takhle delalu ofrky se smlouvou, chtela bych od nich proplaceni prace vzdy na konci kazdeho dne.
Kazdopadne je to od nich svinarna a sla bych je i tak nahlasit na inspektorat, aniz bych se tam nekomu o tim v kavarne zminovala.
A ty budes pokracovat na vs, ze si po ss hledas jen brigadu?
Dcera po ss byla prijata na vs a o tech prazdnichach pred vyskou jsem ji poradila, at nastoupi normos na hpp a ve 3 mes. zkusebce pak odejde a mela to tak mnohem lepsi financne, nez delat obycejneho brigadnika a jeste se ji to pocitalo jako odprac.doba pro duchod ![]()
Příspěvek upraven 04.07.24 v 17:19
- načítám...
- Citovat
- Zmínit