Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@morce20 píše:
Ahoj, mám podobný dotaz. Při vaření jsem zapnula špatnou plotýnku a trochu na ni priškvařila lahev oleje, jen trochu, zůstaly tam takové malé 2centimetrové plastové žížaly, které jsem hned utřela, ale pěkně to smrdělo. Jenže jsem ve 34 tt, tak se bojím, jestli to nemohlo nějak ublížit, když jsem to dýchala, říkám si, že venku asi dýchám daleko horší věci a tohle byla jen chvilka a hned jsem vyvětrala, ale stejně se bojim
Z takového množství je jen smrad, nebezpečí nehrozí. Něco jiného je třeba plastová flaška v kamnech, při nedokonalém spalování plastu vzniká fosgen (bojový plyn).
@AlphaOmega píše:
Z takového množství je jen smrad, nebezpečí nehrozí. Něco jiného je třeba plastová flaška v kamnech, při nedokonalém spalování plastu vzniká fosgen (bojový plyn).
Tak já naštěstí spálila jen PETku, takže i kdybych se snažila, fosgen by z toho snad nebyl…jinak dik
, já tak nějak vím, že by to nemělo vadit, ale asi o tom potřebuju ujistit ( alespoň 10krát)
@morce20 píše:
Díky za uklidnění. Já vím, že sem hrozně paranoidní, dokonce když jsem pomáhala rodičům při stěhování, našla jsem tatův index z vysoký, a držela se od něj radši 2 metry dál, protože je z chemický školy a co kdyby tam po těch 20 letech něco zbylo
Co budeš dělat, až bude dítě. Každý den přináší nějaké problémy. Hoď se do klidu, nebo se z toho zblázníš!
@morce20 píše:
Tak já naštěstí spálila jen PETku, takže i kdybych se snažila, fosgen by z toho snad nebyl…jinak dik, já tak nějak vím, že by to nemělo vadit, ale asi o tom potřebuju ujistit ( alespoň 10krát)
Mimo téma: co si tak myslíš že je PET? ![]()
@AlphaOmega píše:
@morce20Mimo téma: co si tak myslíš že je PET?
Polyethylentereftalát, ten přece chlor neobsahuje, tak jak by pak mohl vznikat fosgen?
@AlphaOmega @morce20 Nejsem chemik, ale fosgen pokud vím vzniká např. nedokonalých spalováním PVC u PET nikoli. ![]()
Chci se zeptat řeším také smrad ale po plastu z elektrospotřebiče. Mám se bát nějakých částic na hračkách atd když je v místnosti s hračkami? Potřebuji to vypálit a vyvětrat nějak. Tak nevím jestli vše musím utírat, že by tam byly nějaké mikročástice v okolí či to odejde se vzduchem pryč.
Zdravím, chtěla bych se zeptat, jak je to s plastem, ktery se roztekl u nás v závodní kuchyni v konvektomatu. Nějaká chytrá osoba tam dala ohřívat jídlo v plastových miskách a když se na to přišlo, tak už byly scvrknuté a deformované. Jídlo i misky se samozdřejmě vyhodilo. Žáden smrad nebyl cítit, ale chci se zeptat, jestli to mohlo být nebezpečné. Nebylo to tam dlouho, ale stihlo se to deformovat a roztát. Odsávání tam bohužel nefunguje a ohřev byl na programu pára. Díky za odpověď ![]()