Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, mně je 37. Pokoušíme se o nové mimi od listopadu. Teď v únoru jsem objevila //, ale zároveň prodělávám opar…takže uvidíme jak to dopadne.
Ahoj holky, já jsem tedy těhotná s prvním mimčem, ale chci vás povzbudit, kdo jste starší. Já 36 let, manžel 43let a povedlo se nám to na první pokus. Asi i hodně štěstí. Dlouho jsme otáleli, a když jsme se rozhodli, ani jsme nečekali, že to půjde tak snadno. Jestli půjdeme ještě do druhého těžko říct, vzhledem k věku. Uvidím, jaký bude porod a jak to s manželem budeme vše zvládat. Chci jen starší maminky podpořit ve snažení. Jsem přesvědčená, že minimálně půl úspěchu je v hlavě. Psychika ta dělá strašně moc. Myslím, že starší matky špatně hodnotit je blbost. Do 40 let si myslím, že O. k. Ale neodsuzuji ani ty, které mají mimi déle, protože to prostě dříve nešlo. Je to pak jistě náročnější a náročnější, ale za to štěstí to stojí. Přeju všem starším snažilkám hodně zdaru a hlavně neklesat na mysli.
Právě si říkám, že to časté kojení batolete může hodně ovlivnit to početí u nás respektive snížit šanci vůbec otěhotnět. I když nám se i tak nedařilo předtím otěhotnět přirozeně s manželem a byli jsme odeslání do CAR (4 x inseminace, výsledek negativní)až to IVF vyšlo. Asi se zaměřím na to odbourání kojení a potom se fakt začneme snažit o třetí dítě, ale moc času už nezbývá.
@Bolivie200 Jj, čas utíká. Ale hlavně se nestresovat! Pozitivní mysl je moc důležitá
Držím palce ať se co nejdříve zadaří ![]()
Co doporučujete „starším“ snažilkám? (třeba já 37 let) Máte některá pozitivní zkušenosti s nějakým osvědčeným receptem jak trošku pomoci přírodě a otěhotnět? Např. čaje, cvičení, polohy u tulení apod.? U druhého dítěte jsem předtím brala kdeco, Nosifol, Kontryhel, čaj od L. Mojžíšové, Prednison a Utrogestan na recept, ale nemůžu vůbec posoudit, co je dobré a co ztráta času a peněz, když jsme stejně měli chlapečka umělým oplodněním. ![]()
Holky, mne uz je 37 a vzdavam to…
mám temer 8-mi letou slecnu po 1.ivf,pak dalsi 3 ivf a nic.Vim,ze ivf uz rozhodne nehrozi a prirozene zrejmne take ne…po takove dobe by to byl zazrak!!!
Tak nevim, jestli to vzdat a prijmout cas smireni, ze budeme jen 3?:nevim:
@papča Já to vzdát ještě nechci, ale tak nějak cítím, že by to mohlo přece jenom vyjít přirozeně. Nějaká jiskřička naděje je tady vždy, že? Manžela rozhodně do dalšího IVFka nedotlačím. Máme 2 chlapce 8 a 1,5 roku (mladší je manželuv biol. syn) a jezdit zase do CAR a cálovat ty šílené palby, čekat hodiny v čekárně a stresy jestli to vyjde nebo ne
(přiznám se, že mít extra peníze nazbyt, tak bych ještě do IVF šla) Tak nezbývat než doufat. Když jsem měla jen toho staršího, tak jsem si vůbec neuměla představit, že nebudeme mít sourozence a my s manželem společného biol. potomka. Tehdy v době snažení to byla fakt alfa a omega mého života. Hlavně ta psychika dělala své
Ted mám děti 2 a zase se znavu užírám, že bych chtěla další miminko. Kamarádky a sousedky ted rodí jak o závod a navíc samé holcicky mají a já ty své raubíře, takže upřímně závidím ty malinké princezny v růžových dupačkách ![]()
Jako ja bych taky chtela jeste aspon jedno, o manzelovi ani nemluvim, bych rekla, ze ma tu hlavu bloklou vic nez ja, jenze, jak pises..ivf..u toho prvniho, ja byla totalne s nervama, nevedela jsme, co me ceka, byla to pro me hruza, ta nejistota atd a ono to vyslo,(dokonce se chytly dve, jedno se pak pustilo)…asi tomu snad ty nervy pomohly, ze se clovek soutredil na neco jinyho, pak u tech dalsich uz jsem vedela co a jak a jen porad premyslela, jestli to vyjde a byla silene upnuta.Ja uz na IVF nejdu spis z duvodu zdravotnich, mam uz strach z tech hormonu, jsou to sileny davky, proste uz neee a jelikoz mame vycerpano s ojistovnou, tak by to bal asi pekny financni ranec…
Tak ja taky pporad doufam, ze se treba stane zazrak, ale zas si rikam, za tolik let, to uz je snad i nemozny, ale to kecam, ptz znamym se narodila ted holcicka v prosinci po 15letech ![]()
@papča @Bolivie200 Určitě to nevzdávejte kočky! Držím moc palečky ať se zadaří
Vím, že čas je proti nám, ale je důležité zachovat si pozitivní mysl
Z Vašich řádek vidím, že jste to neměly jednoduché, o to víc vám držím palečky, aby se zadařilo!
![]()
@Simona05 Děkuji za podporu
Mám už 2 děti a tak si říkám, že někdo nemá ani jedno, to jsou pak zoufalé snažilky a zkoušejí vše možné i nemožné. Já jaem ted v situaci, že doufám v to, že se nějakým zázrakem zadaří a kdyby ne, tak prostě budeme doma 4 a žádné další vlastní mimčo si už nepomazlím
Uvidíme. Řekli jsme si s manželem, že do 40tky se budeme snažit, pak už to necháme být.
To je trapeni, co? ja jsem navic takova, ze premyslim hodne dopredu, jako ze pocitam, mne bude uz tolik a tolik a moje dite pujde do 1 tridy, uz budu stara…a pak se kouknu kolem sebe a vidim tolik „starsich“ mamin, tak se zase uklidnim…a pak si reknu, sejne to neovlivnim, to vi jen ten nahore… ![]()
@papča píše:
Jako ja bych taky chtela jeste aspon jedno, o manzelovi ani nemluvim, bych rekla, ze ma tu hlavu bloklou vic nez ja, jenze, jak pises..ivf..u toho prvniho, ja byla totalne s nervama, nevedela jsme, co me ceka, byla to pro me hruza, ta nejistota atd a ono to vyslo,(dokonce se chytly dve, jedno se pak pustilo)…asi tomu snad ty nervy pomohly, ze se clovek soutredil na neco jinyho, pak u tech dalsich uz jsem vedela co a jak a jen porad premyslela, jestli to vyjde a byla silene upnuta.Ja uz na IVF nejdu spis z duvodu zdravotnich, mam uz strach z tech hormonu, jsou to sileny davky, proste uz neee a jelikoz mame vycerpano s ojistovnou, tak by to bal asi pekny financni ranec…
Tak ja taky pporad doufam, ze se treba stane zazrak, ale zas si rikam, za tolik let, to uz je snad i nemozny, ale to kecam, ptz znamym se narodila ted holcicka v prosinci po 15letech
já být tebou tak to nevzdávám. první jsem rodila v 35ti podařilo se hned po 1. IVF.. před rokem druhé IVF neuspěšné. ted mi bude 40 a jsem v 7tt - přirozeně se to podařilo a po pravdě jsme to už ani neplánovali. dceři jsou 4 roky chtěli jsme se přestěhovat, našla jsem si práci… no a teď přišel šok… ![]()