Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ano naše mladá se ve školce taky nudí - nic nového se tam neučí
říkala. Do školy se moc těší - zatím ![]()
já bych dávala hlavně ovoce, sýry /tvrdý!/, občas nějakou kuřecí nebo krůtí šunku, celozrný pečivo, jogurt třeba s müssli, nebo ovesnou kaši…anebo přesnídávky, to musí mít rádo každý dítě ![]()
Tak u nas to letos bylo asi takto…
Snidane - jogurt, pripadne kukuricny lupinky do mlika (mensi miska) - lupinky stridame ty obycejny nesladky s ruznyma medovyma prichutema (kupujem u Lidla, chutnaji mu). Zabere to cca 15 min. Pokud nestihal proste nedojedl a mel smulu (taky musel stihnout bus), dalsi den jsem ho budila o pul hodiny driv, aby se stihl nasnidat. Rychle pochopil, ze se s jidlem nema courat.
Svacina - krajic chleba rozkrojenej napul slepenej, vetsinou mazu maslem a medem, obcas jsem mu dala s pastikou nebo salamem. Pokud nebyl rano chleba dostal jeden jogurt. V zime hodne pecu, takze mival celkem casto par kousku babovky.
Ono u nas ve skole ty decka svacinu vetsinou ruzne menili atd. - sem tam syn donesl treba kus buchty co od nekoho dostal a kdyz jsem pekla muffiny tak si jich bral hromadu a rozdal je spoluzakum.
A svacinu jsem chystala podle toho jak dlouho byl ve skole (vsechny krouzky kam chodil mu navazovaly na vyucovani po obede a obcas se jeste po obede dojidal zbytkem svaciny, nez sel do krouzku).
My vstáváme brzo, jednou týdně musíme být už v 6:30 na bazéně na tréninku (najezení), takže snídáme sacharidové bomby (sladké pečivo, banán, sušenky atd.) v autě (dojezd max 10 min, takže fofr). O víkendu taky cereálie s mlíkem či jogurtem, vajíčka atd.. Starší dcera jde do 1 třídy, bude snídat určitě taky něco malého sladkého, do školy bude nosit celkem 3 svačiny - na dopoledne (chleba s něčím +zelenina), na „před tréninkem“/do družiny (ovoce) a „po tréninku“ (malá sladkost). K tomu počítám 1,5 l PETku s pitím. Naštěstí se v naší škole první 3 roky nemusí tahat učebnice (jen sešity s úkoly), tak bude mít aktovku hlavně na dlabanec. Že by to nesnědla strach nemám, je to vzorný žroutek (aktivní sportovec).
Ja mám druháka a tiež neraňajkuje… pripravovala som mu chleby, cereálie, croissanty, nič… je mi to ľúto, lebo viem, že raňajky sú dôležité, ale na druhú stranu ho nechcem do jedla nútiť, on je v globále slabý jedák
Nečítala som celú diskusiu, tak tu možno moja rada už zaznela, sprav jej obložený chlieb a nech ho spapá v autobuse..
U nás jsou snídaně každý den - mě to děti museli naučit, nikdy jsem nesnídala
. Většinou si dají k snídani jogurt, cereálie s mlékem, když upeču, tak buchtu s čajem nebo kakaem, ale jogurt vede na plné čáře ![]()
Co se týče svačin, tak dávám celozrnné pečivo, tvrdý plátkový sýr, kvalitní šunku, jablíčka (vyžaduje rozkrájené a bez jader
), müsli (nevím, jak se to píše
) tyčinky, toasty,… Je to různé, jak moc se mi chce něco vymýšlet
. Ale prcek vždycky všechno sní. Důležité je hodně pití.
A co se týče ranního vypravování, tak oba vstávají max do půl sedmé (bez mého přičinění
), hned si sundají pyžama, obléknou školní (školkovské) oblečení, vezmou snídani, vyčistí zuby a v sedm
už mě honí, že chtějí jít
![]()
holky díky
koukám,že nejsme sami s loudama a snídaněma na hodinu
u nás jsou právě furt ty cereální kuličky do mlíka nebo jogurty a pudinky,takže chleba a rohlík ne.Ten mi nesní ,leda tak odpoledne nebo večer,a to je ještě kolikrát boj.Tak sladký to by si dala i s bráchou.Ad pyžamo,pokud je víkend,tak pokud bych jim nenařídila asi stokrát at se přeslečou,tak by byli asi do oběda v pyžamech-s bráchou. ![]()
tterka píše:
U nás jsou snídaně každý den - mě to děti museli naučit, nikdy jsem nesnídala. Většinou si dají k snídani jogurt, cereálie s mlékem, když upeču, tak buchtu s čajem nebo kakaem, ale jogurt vede na plné čáře
Co se týče svačin, tak dávám celozrnné pečivo, tvrdý plátkový sýr, kvalitní šunku, jablíčka (vyžaduje rozkrájené a bez jader), müsli (nevím, jak se to píše
) tyčinky, toasty,… Je to různé, jak moc se mi chce něco vymýšlet
. Ale prcek vždycky všechno sní. Důležité je hodně pití.
A co se týče ranního vypravování, tak oba vstávají max do půl sedmé (bez mého přičinění![]()
), hned si sundají pyžama, obléknou školní (školkovské) oblečení, vezmou snídani, vyčistí zuby a v sedm
![]()
![]()
už mě honí, že chtějí jít
![]()
![]()
tak to dělali u nás dřív,ale čím jsou starší,tím jsou línější ![]()
Já jsem měla doma taky strašnou loudalku a to ve všem. Vyřešily jsme to tak, že jsme vše dělaly spolu. V oblékání (věci měla připravené) jsme závodily (obvykle jsem prohrála
) a snídali jsme všichni spolu. Když snídala sama, bylo to taky na hodinu. Vydrželo nám to dodnes (teď jde do 6.třídy) a tempo u snídaně se výrazně zrychlilo
a pobyt v koupelně prodloužil, takže vstává dřív.
Co k snídani a svačince, to už tady bylo napsáno… ![]()
Dobrý den, chtěla bych oživit tuto diskuzi a zjistit co a jak snídají vaše ratolesti které začali chodit do první třídy.
My máme s jídlem veliký problém, nesnídá, max. půl jablka, na svačinku jí taky dávám ovoce či mrkev a oběd pak sní, ale trvá jí to neskutečně dlouho cca 40min
Nevíte nějaký trik, aby začala jíst a oběd měla snědený za rozumnou dobu??? ![]()
Chce chodit do družiny a tím pádem si musí pospíšit a jíst, nemůžu ji přece nechat aby šla hladová do družiny, pak zrychlit musí z důvodu toho že v PO má výtvarku, která začíná 12:30…když vyučování končí 11:45 na 12:30 to jejím tempem prostě nestíhám a ještě s kočárkem. ![]()
@kristinas
náš teď už dvouleťák snídá chleba s medem a v 1.tř. mléko, teď čaj, ke svačině houska s máslem a sýrem, kdybych mu dala jen ovoce, bude mít hlad.
druhý syn je po ránu nejedlík, většinou chce jídlo až s odchodem do školky (ale to už není čas), celé ráno kňučí, že nechce a hlad nemá. takže jsem krmila smetanovým jogurtem, do toho nějaké sušenky (bebe mini), TeĎ se naučil na křupínky (nemám to ráda, ale jsem ráda, že něco sní..). ale toho budu asi krmit i až pujde do první třídy..
nesnídáme spolu, to bych nestihla, ale jsem u něj a v podstatě ho krmím.
rozhodně bych nenechala jít do školy dítě bez snídaně, to je základ, zkusila bych dřív vstát, jíst s ní, zkusila bych jogurt, ty křupinky, i něco sladkého klidně (kobliha, cokoliv), vím, jaké to dokážou být potvůrky.. ![]()
na svačinku bych zkusila kromě ovoce a zeleniny něco jiného, co jí dodá víc energie, aby nebyla taková tragédie, když nesní celý oběd.
a oběd - ona se naučí být rychlejší, v družině na ní čekat nebudou, u nás je na oběd 30 minut. plus věř, že v kolektivu dětí jsou i ti naši nejedlíci rychlejší.. (mladší jí ve školce výrazně lépe, jak doma..
doma dokáže mít scénu a jíst třeba hodinu, ve školce je za 30 min hotový..)
@kristinas píše:
Dobrý den, chtěla bych oživit tuto diskuzi a zjistit co a jak snídají vaše ratolesti které začali chodit do první třídy.
My máme s jídlem veliký problém, nesnídá, max. půl jablka, na svačinku jí taky dávám ovoce či mrkev a oběd pak sní, ale trvá jí to neskutečně dlouho cca 40minNevíte nějaký trik, aby začala jíst a oběd měla snědený za rozumnou dobu???
Chce chodit do družiny a tím pádem si musí pospíšit a jíst, nemůžu ji přece nechat aby šla hladová do družiny, pak zrychlit musí z důvodu toho že v PO má výtvarku, která začíná 12:30…když vyučování končí 11:45 na 12:30 to jejím tempem prostě nestíhám a ještě s kočárkem.
Snídá buchtu, lupínky, kuličky, atd čaj. Nikdy do školy nejde bez snídaně.
Peču teda hodně doma, obyč suché buchty(perník, bábovku atd).
Zkus jí nabídnout, co jí chutná, třeba Brumíka by taky nechtěla?
Svačinu dávám taky jen ovoce, třeba dva kusy a stačí mu to.
A oběd za rozumnou dobu?
Doma jí taky tak pomalu?
@kristinas hrst lupínků s mlékem nebo půlka rohlíku, jogurt.
Ke svačině chleba o půl jablka nebo jiného ovoce. Má to i na odpolední svačinu v družině a nosi kolikrát i zbytky.
Oběd stíhá jak kdy. Když má hlad je to její problém. Nechala jsem jí párkrát hladovět. A ráda začala jíst, když měla. A ne když se ji chtělo.
Musli, lupínky, kaši, domácí buchtu… ale trvá to půl hodiny ![]()
A na sváču třeba zítra bude mít lučinu na kostičky, sezamový celozrnný tyčky a kiwi
A jak se těší vaší předškoláčci do školy? Kristinka se těší hodně, ve školce je prý nuda